Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Aktuális


Aktuális

szovegikon Fagyasztásos katéterezés
Új technika a pitvarfibrilláció kezelésére

2017.04.12. 12:42:18

 

A pitvarfibrilláció megszüntetésére és a szívritmus helyreállítására a Dunántúlon elsőként a Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezette be a fagyasztásos eljárással történő katéteres beavatkozást, az ún. krioablációt.

A pitvarfibrilláció, a pitvarban jelentkező ritmuszavar. Ilyen esetben a pitvarok a normális lüktetés helyett szabálytalanul remegnek (fibrillálnak). A pitvarfibrilláció igen szapora szívveréshez is vezethet, amelynek során a szív akár 300-nál többet is dobbanhat percenként a pitvarban, és akár 150-nél többet a kamrákban. A pitvarfibrilláció során jelentkező pitvari remegés következtében a szív nem pumpálja ki az összes vért a pitvarból, így előfordulhat, hogy az ottmaradt vér összegyűlik és megalvad. Az így keletkező vérrög az agyig juthat, és stroke-ot okozhat.

Pitvarfibrillációval élő betegeknél ötször nagyobb az esélye annak, hogy vérrög vagy stroke alakul ki.A pitvarfibrillációhoz fáradtság és szívelégtelenség is társul. 

A katéteres abláció olyan minimálisan invazív sebészeti beavatkozás, amely akkor alkalmazható, ha a szívritmus gyógyszeres kezeléssel nem kontrollálható. Pitvarfibrilláció esetén a katéteres beavatkozás célja, hogy elszigetelje az elektromos ingervezetést a tüdővénák és a pitvari izomzat között.

A krioabláció közben fagyasztással vonnak el hőt a szövetekből, melynek eredményeként hegszövet alakul ki a tüdővénák körül. A hegszövet már nem engedi át a pitvarfibrillációt okozó elektromos ingerületeket.

Az eljárás alkalmazásával a csökken a beavatkozás időtartama, hatékonyabbá válik a kezelés és több pácienst tud ellátni a Zala Megyei Szent Rafael Kórház.

 
Vissza

© Zala Megyei Szent Rafael Kórház 2006-2018.
D2PORTAL rendszer (© Zala Megyei Kórház)