Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Bemutatkozás  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509,
507-574
 2018. január 20.
Névnap: Fábián, Sebestyén
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2017.04.12.
Látogatók: 24086

Tisztelt Betegeink és Hozzátartozók!
Kedves Érdeklõdõk!

A Zala Megyei Kórházban 8 fõbõl álló Dietetikai Szolgálat mûködik. Tagjai dietetikusok, akik olyan felsõfokú végzettséggel rendelkezõ élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különbözõ területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggõ betegségek megelõzése, vagyis a korszerû kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.

A kórházakban terápiás dietetikusok dolgoznak, akik a gyógyításon belül a gyógyélelmezés megvalósításáért felelõsek. Összeállítják a betegek étlapját, amely a különbözõ betegségekben szenvedõk számára biztosítja a diétás étrendet. A diétás étkeztetés célja, hogy a betegek a koruknak, nemüknek, fizikai aktivitásuknak, tápláltsági állapotuknak és betegségüknek megfelelõ energiájú és tápanyagösszetételû étkeztetésben részesüljenek. Ugyanakkor feladatunknak tekintjük a betegek egészséges táplálkozási szokásokkal, elvekkel, ételekkel való megismertetését is. A kórházi betegétkeztetésre szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok vonatkoznak. Mindezen tényezõk következtében elõfordulhat, hogy az étrendje eltér az Ön otthonában megszokottól, ilyenkor jusson eszébe, hogy hasonlóan a gyógyszerekhez, beavatkozásokhoz ez is az Ön gyógyulását szolgálja.

A dietetikusok közvetlenül a betegosztályokon dolgoznak, de mindennapi munkájuk során szoros kapcsolatban állnak a betegétkeztetést ellátó Élelmezési Osztállyal is.

Amennyiben a dietetikust az orvos kéri vagy tisztelt betegünk illetve hozzátartozója igényli, a dietetikus személyre szóló egyéni diétás tanácsadást tart, a szóbeli tájékoztatón túl írásos diétás útmutatót, mintaétrendet, tápanyagtáblázatot is rendelkezésre tudunk bocsátani.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes osztályokon minden beteg – függetlenül attól, hogy korábban diétázott e- speciális étrendre kerül. Így például a Kardiológiai osztályokon koleszterinszegény; a mûtétes osztályokon,onkológián, pulmonológián, gyerekosztályon fehérjedús étrendet alkalmazunk.

A kórházunkban egyéni tálcás tálalás mûködik, ami azt jelenti, hogy a betegek részére személyre szólóan egy tálcán érkezik az étrendjüknek megfelelõ ebéd a konyháról.

Végezetül néhány hasznos tanács:

  • A kórházunkban evõeszközt nem tudunk biztosítani, ezért azt, valamint ivópoharat hozzon magával!

  • Ha hozzátartozó a betegnek ételt, italt, élelmiszert szeretne behozni,elõtte kérje ki az orvos , a dietetikus vagy nõvér véleményét fogyaszthat-e olyant a beteg.

Diétás tanácsadás minden szerdán 13-15 óráig a D (új) épület földszintjén, a szociális munkás irodájában.

Kívánunk mielõbbi gyógyulást és jó egészséget!


Végvári Viktória
vezetõ dietetikus
Diétás Szolgálat

nyomtatoNyomtatható verzió  
Helyi menü

Bemutatkozás
Dolgozók