Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Aktuális  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. június 24.
Névnap: Iván
Szöveg keresés:

 


Aktuális

szovegikon Világszínvonalú az új MR
2015. 12.01.

2015.12.01. 08:11:13

A Zala Megyei Kórház 740, 29 millió forintos uniós támogatással lecserélhette 10 éven át üzemelt MR berendezését. A diagnosztikában kiemelt jelentőségű új műszer nagyobb belső keresztmetszetű, így csökkenti a bezártság érzését, asztala pedig 250 kg-ig terhelhető. Képalkotása professzionális, szoftverei pedig a nagy felbontású számítógépes állományok által még precízebb diagnózist tesznek lehetővé. A klinikusok, sebészek számára lehetővé válik a betegségek korai, pontosabb felismerése, az egyéni terápiás tervek felállítása. Az MR vizsgálattal a nyaki és agyalapi erek, a hasi és végtagi erek - vénás injekcióval beadott kontrasztanyag segítségével - katéterezés nélkül is megjeleníthetők.

Az új MR november 23-ától üzemel, pénteken pedig ünnepélyesen is átadtuk rendeltetésének. Az avatáson Dr. Nemcsok Dénes Sándor, környezeti és energiahatékonysági programokért felelős helyettes államtitkár példaértékűnek ítélte, hogy a rövid határidők ellenére sikerült megvalósítani a beszerzést. Kiemelte azt is, hogy a projekt sikeréért nemcsak Vigh László országgyűlési képviselő, hanem Dr. Pál Attila a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is lobbizott.

 Dr. Halász Gabriella a Zala Megyei Kórház főigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ezúttal nem csak a modernizálás volt a cél, hiszen a pályázat feltételként szabta az alacsony energiafelhasználást. A kórház nagyüzem, így a környezettudatosság terén is felelősséget kell vállalnia. Az új MR évente közel ötvenezer kW órával kevesebb energiát fogyaszt. Gyártója öt évre szóló garanciát vállalt, tehát ezekre az esztendőkre nem kell karbantartási költséget tervezni. Így évente 30 millió forintos kiadáscsökkenést lehet elérni, ami öt év alatt 150 millió Ft-os megtakarítást eredményezhet. Sosem volt ekkora szükség arra, hogy a kórház takarékosabban gyógyítsa a betegeket, s ezzel párhuzamosan javuljon az ellátás színvonala – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Nagy Gyöngyi a radiológiai és izotópdiagnosztikai részleg osztályvezető főorvosa kiemelte, hogy mindig lépést tarthatnak a világ fejlődésével. Az új képalkotó diagnosztikai eszköz pedig annyira új készülék, hogy társait Európában és Amerikában is most helyezik üzembe.

A megye egyetlen társadalombiztosítás által finanszírozott MR készüléke 2015. december 1-étől két műszakban dolgozik. Reméljük, hogy a fejlesztés mind a kórház, mind a páciensek megelégedésére szolgál.

1
2
3
4
5
6
Vissza
nyomtatoNyomtatható verzió