Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Aktuális  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. április 21.
Névnap: Konrád
Szöveg keresés:

 


Aktuális

szovegikon Laborba jön?
Olvassa el tájékoztatónkat!

2016.08.22. 11:43:36

 

 

Betegek felvilágosítása laboratóriumi vizsgálat előtt

Általános laborvizsgálatra lehetőség szerint éhgyomorra jöjjenek a betegek.

Mindenképpen elengedhetetlen az éhgyomorral történő érkezés vércukor terheléses vizsgálat és a lipid(vérzsír)-státusz felmérése céljából.

Az éhgyomri vérvétel a következőket jelenti: 12 órás éhezés, vagyis előző este ( 6-8 óra között) könnyű vacsora, utána már csak viz fogyasztása. Egy jó nagy pohár víz ivása a vérvétel előtt fél-1 órával mindenképpen szükséges! Vízen kívül más folyadékot nem fogyaszthat.

Javasolt, hogy a beteg az előző egy – két napban ne végezzen megterhelő fizikai munkát, kemény sportot.

Az éhgyomorra és reggel rendszeresen szedett, orvos által felírt gyógyszereket egy pohár vízzel be lehet venni.

Egyéb készítmények mellőzendők. (Fájdalomcsillapítók, vitaminok, gyógyteák, koffein, alkohol, egyéb táplálék-kiegészítők, stb.)

Nem szükséges éhgyomorra jönni bizonyos paraméterek rendszeres kontrollja esetén: Prothrombin-szint, TSH, vérkép, stb., de ekkor se közvetlenül étkezés után történjen lehetőleg a vérvétel!

Vércukor-terhelés a következőképpen történik: Éhgyomorra vérvétel, a vércukor meghatározása. Amennyiben 7 mmol/l alatt van, elvégezhető a terhelés: 75 g glukózt oldunk 2-3 dl vízben, amit a betegnek egyszerre kell meginnia. Utána 2 óra múlva (beutalón szereplő kérés esetén 1 óra múlva is) ismételt vérvétel történik a 2 órás vércukor érték megállapítására. Közben a betegnek nyugalomban kell várakoznia, 1-1 korty vizet ihat, ha szükséges, de semmilyen szilárd táplálékot és egyéb italt nem fogyaszthat.

Széklet vér (okkult vérzés) vizsgálat előtt diétát nem kell tartani, de nem javasolt a vizsgálat elvégzése: menstruáció alatt, ha a vizsgálatot megelőző egy-két napban fogászati kezelés történt, vérző aranyér esetén, ill. ha bármely tudott bélrendszeri vagy légúti vérzés fennállása esetén.

Vérzést okozó gyógyszerek: aszpirin, kortikosteroidok, indomethacin, phenilbutazon, reserpin. A vizsgálat előtt 2 nappal elhagyandók, ha klinikailag lehetséges. (Konzultáljon orvosával!)

Gyűjtött vizelet szükséges vizelet kreatinin, karbamid, fehérje, microalbumin, elektrolitok meghatározásához. 24 vagy 12 órás gyűjtés javasolt.

Példa  a 12 órás gyűjtésre: Este 6 órakor a beteg kiüríti hólyagját a WC-be. Ezt követően reggel 6 óráig minden vizeletürítést egy edényben fog fel. Le kell mérni a teljes mennyiséget (pl. 8 dl), majd az összmennyiségből kb. 2 dl –nyit

(200 ml) kell a laborba hozni a gyűjtési időtartam (óra) és összmennyiség (dl) feltüntetésével. A vizeletet sötét, hűvös helyen kell tárolni a feldolgozásig.
Vissza
nyomtatoNyomtatható verzió