Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Nemzeti Minőségi Díj 2006  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2018. december 19.
Névnap: Viola
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2010.09.14.
Látogatók: 26129

Nemzeti Minõségi Díj 2006

Pályázati feltételek

Pályázatot nyújthatnak be azok a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetek, amelyek termelő, szolgáltató, illetve közszolgáltatói tevékenységet végeznek és megfelelnek a részletes pályázati feltételekben rögzített követelményeknek. Nem pályázhatnak azon gazdálkodó szervezetek, illetve azon szervezetek jogutód szervezetei, amelyek az elmúlt öt évben Nemzeti Minőségi Díjat nyertek, valamint a tanácsadási tevékenységet végző szervezetek.

A beérkezett pályázatokat a Nemzeti Minőségi Díj Bizottság bírálja el, szakértők bevonásával. A Bizottság javaslatát a gazdasági és közlekedési miniszter terjeszti döntésre a miniszterelnök elé. Összesen négy díj ítélhető oda termelő és szolgáltató területen kis- és közepes méretű, nagyméretű, valamint nagyméretű szervezet üzleti egysége és a közszolgáltatói kategóriákban. A pályázatok értékelése és a döntési folyamat során nyert üzleti információkat a közreműködők bizalmasan kezelik.

A nyertesek oklevelet és névre szóló képzőművészeti kisplasztikát kapnak teljesítményük elismeréseként, amelyeket a miniszterelnök ünnepélyes keretek között nyújt át.Minőségi díj

A Nemzeti Minőségi Díj kisplasztikájának bemutatása

A Nemzeti Minőségi Díjat ifj. Szlávics László szobrászművész alkotta. A tervezés során, a Nemzeti Minőségi Díj kritérium rendszeréből indult ki. A vállalati önértékelés alkalmával, az eredmények területén elért kiválóság adatainak bemutatását, grafikus ábrákkal szemléltetik. Egy ilyen tagolt, de egyenletes fejlődést mutató grafikon térbeli ábrázolása a pályamunka elölnézeti képe.

A szobor egy más nézőpontból tekintve, már nem csak egy egyszerű grafikon téri megjelenése, hanem az adatok mögött meghúzódó embert is felidézi, annak teljesítményét kívánja kifejezni. Erre utal az emberi kéz lenyomatának a grafikont szimbolizáló (ezüstözött) bronzlap síkjából való kibukkanása, megjelenése. A kéz, a látszólag a grafikon legmagasabb pontján, a „csúcsteljesítményt” szimbolizáló, súlytalanul térben lebegő gömb megérintésével, a teremtés pillanatát jelképezi. A gömb a tökéletesség egyik legősibb egyetemes szimbóluma, mely itt egy fényes, arannyal bevont, műszaki paramétereit tekintve is tökéletes acélgolyó alakjában jelenik meg. A színarany és színezüst felületkezelés, a jelenlegi általános értékrendben vezető szerepet játszó nemesfémek alkalmazása is, a kiemelkedő minőséget hangsúlyozza.

A nemzeti jelleg megjelenítése a díjon elkerülhetetlen, de nem a legfontosabb momentum, mivel a minőség egyetemes, sem nemzethez sem régiókhoz nem köthető, vagy kisajátítható fogalom. A talapzaton, a felirat elhelyezésére szolgáló sárgaréz táblán, egy diszkrét, kisméretű domborművű állami címer utal arra, hogy ez a plasztika a Magyarországon kiadásra kerülő, a miniszterelnök által alapított Nemzeti Minőség Díj.

Oklevél
nyomtatoNyomtatható verzió