Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Új Gyermekosztály, Neurológia épület  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. február 17.
Névnap: Donát
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2010.09.14.
Látogatók: 36799

Sürgősségi Centrum

Az intézet épület- és területi adottságainak mérlegelése után a Sürgősségi Centrum a meglévő Hotel épület földszintjén, annak keleti traktusának átalakításával és bővítésével, valamint a nyugati traktus egy részének felhasználásával valósítható meg.
   
A Hotel épület bővítéseként kialakított sürgősségi betegfelvételi részleg a Zrínyi útra merőlegesen telepített. A Zrínyi útról gépjárművel a legközelebbi megközelítése, a jelenlegi sorompóval ellátott porta mellett biztosított, a gyalogos megközelítés a belső útról, a déli égtáj felől tervezett.

Gazdasági okok is alátámasszák az osztály Hotel épületben való elhelyezését, nevezetesen, a jelenlegi Traumatológia Ambulancia területének felhasználásával, annak átalakításával az új beépítésű terület csökkenthetővé vált, s mivel a Trauma része a Sürgősségi ellátásnak, a funkciók sem sérülnek és nem ismétlődnek.
   

A Sürgősségi Osztály elhelyezését az alábbiak indokolták:

  • Közeli és geometriailag egyszerű Zrínyi úti közúti kicsatlakozás a mentőforgalomhoz.
  • A helikopterleszállótól az épületen belüli, akadálymentes betegszállítási útvonalak, a Diagnosztika és a Neurológiai - Gyermekgyógyászat közötti, valamint  a Diagnosztikai - Hotelépületet közötti összekötő hidakon keresztül, horizontálisan és vertikálisan is biztosítottak.
  • A Műtőblokk a Hotel épület első emeletén helyezkedik el, így a lehető legrövidebb időn belül érhető el, a vertikális kapcsolat a meglévő liftekkel biztosított.
  • Az Intenzív osztály a  Hotelépület 5. emeletén működik , így a műtőblokkhoz hasonlóan könnyen elérhető.
  • A mentőbeszállítási, a beteg-gyalogos , valamint a személyzeti útvonal egymást nem keresztezik.
  • A személyzet átöltözésének feltételei a Hotel épület alagsorában a már meglévő öltözőkben biztosított, így az átöltözés után a személyzet, épületen belül, a lift előtéren keresztül jut a Sürgősségi osztályra.
  • Az épületben akadálymentes közlekedés , a Sürgősségi Centrum területén komplex  akadálymentesítés lesz kialakítva., mozgáskorlátozott WC-vel.

SBO látvány

Az intézeti területi és beépítési főbb adatok:


A kórház területe 4 ha, 3.134 m2
Bruttó beépített terület 14.610 m2
Beépítettség 33,9 %
 

Sürgősségi Osztály főbb adatai   :


Földszint hasznos alapterülete 1.244,60 m2
Mentőbeálló 77,10 m2
Emelet 44,90 m2
Összesen 1.366,60 m2

Beruházás költége :


Teljes projektköltség 722.754.744 HUF
Ebből építési ( átalakítás+bővítés ) 378.736.300 HUF


A Sürgősségi osztály kialakításánál a ma elérhető legmagasabb építési- és orvostechnológiai színvonal biztosítása volt a cél. Ez alapvetően az elnyert pályázati támogatásnak egyik fő feltétele volt, ami egybeesett mind az intézet, mind a fenntartó Zala megyei Önkormányzat törekvésével is.

 A Sürgősségi Centrum létrehozása hatékonyabb lakossági ellátórendszer kialakítását, a sürgősségi betegellátás korszerű, integrált, optimális feladatmegosztáson alapuló, szakmailag egységes rendszerének  kialakítását, a szolgáltatáshoz való hozzáférhetőség esélyegyenlősé-gének javítását, a lakosság biztonságérzetének és életesélyeinek növelését eredményezi.

Zalaegerszeg, 2010-04-16.

nyomtatoNyomtatható verzió