Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Lisztérzékeny Betegek Egyesülete  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2018. december 19.
Névnap: Viola
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2011.02.24.
Látogatók: 24377

Lisztérzékenyek Zala Megyei Egyesülete


Elérhetõség

Lisztérzékenyek Zala Megyei Egyesülete
Elnök: Kóborné Csákvári Márta
Székhely: Zalaegerszeg Landorhegyi u. 15/B 3/2
Elérhetőség: csakvarimarta@gmail.com
Telefon: 06 30/ 438 2283
Honlap: http://nukuliszt.blog.hu     

Cél

a lisztérzékenységben szenvedõ állampolgárok összefogása, képzésük segítése, közös programok, termékbemutatók, elõadások szervezése, a lisztérzékeny betegek harmonikusabb életének elõsegítése.

Történet

A Lisztérzékenyek Zala Megyei Egyesülete 2007. június 16-án került bejegyzésre a Zala Megyei Bíróságon. Ezt megelõzõen 2005. május 16-tól a bejegyzésig Klub-ként mûködött.
Egyesületünk  a 2010-es évben folytatta az elõzõ években megkezdett egészségvédõ, prevenciós tevékenységeit, többek között a Zalaegerszeg iskoláiban végzett szûrõvizsgálat sorozatot, melynek eredménye: 365 megszûrt gyermekbõl 4 bizonyult pozitívnak.

2010. május 14-16.-án az Egerszeg Fesztivál keretében megrendezett Civil Udvar elnevezésû programon vettünk részt. Egyesületünk információs standdal, kiadványokkal, arcfestéssel várta az érdeklõdõket.

2010. május 27-én Hévízen és Zalaegerszegen, immár második alkalommal rendeztük meg akkreditált elõadásunkat "A Coeliákia, mint új népegészségügyi probléma" címmel. Tanfolyamunk sikerességét bizonyítja, hogy Zalaegerszegen 77 fõ, míg Hévízen 54 fõ, egészségügyben dolgozó szakember vett részt.

2010-ben Egyesületünket érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhettük a Lisztérzékenyek Világnapját. Az eseményre 2010. május 29-én került sor, melyet a Hévízi Hungest-Hotel -Hélios szállodában tartottunk. A találkozón több mint száz fõ vett részt,gyermekek, felnõttek vegyesen. A programban, termékbemutató, glutén és laktóz mentes sütemény kóstoló, gyermekeknek arcfestés, gyurmázás, rajzolás szerepelt. A találkozó sikerét igazolja, hogy az ország különbözõ régióiban élõ betegtársainkkal, együttmûködõ, jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk, amit a jövõben is szeretnénk megõrizni.

 Az autista betegekért került megrendezésre Június 05-én az Esélyegyenlõségi Nap, tagjaink ismételten arcfestéssel, ismertetõ anyagokkal, vicces versenyekkel, valamint aktív résztvevõként lefutották a városban meghatározott távot.

Városunkban, megoldatlan volt a gluténmentes termékek beszerzése, ezért  Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttmûködve,  2010.július 21-én megnyitottuk Táplálékallergia Centrumunkat, ahol lisztérzékenyek, tejcukor-érzékenyek, cukorbetegek, PKU, tojás- és szója-érzékenységben szenvedõk által is fogyasztható termékeket forgalmazunk, ezzel megoldódott a városban és környékén élõ betegek ellátása. A boltot vállalkozó üzemelteti, Egyesületünknek ebbõl vállalkozói bevétele nem származik.

A zalaegerszegi Napsugár úti óvodában, 2010. július 29-én rendezett Anyatejes Világnapon vettünk részt. A rendezvény során mintegy 720 fõt regisztráltunk. Gluténmentes élelmiszerek kóstoltatásával, kreatív gyermekjátékokkal, információs börzével vártunk minden érdeklõdõt.

Egyesületünk minden évben szervez közös programokat, 2009-ben Budapestre látogattunk az állatkertbe és a Vidámparkba, 2010-ben kirándulni voltunk az Ausztriai Famili Parkban. A résztvevõk száma 49 fõ, gyermekek-felnõttek vegyesen.  Fontosnak tartjuk, hogy ismerjenek és fogadjanak el bennünket, az egészséges embertársaink, ezért ezen a programunkon Õk is részt vehettek.   A kirándulás költségét a tagdíjakból fedeztük.

2010. szeptember.18-án a Praktiker Áruház elsõ alkalommal rendezte meg a Kék lámpás Napok elnevezésû programját, ahol a városi tûzoltó-és mentõ szolgálattal közösen tettünk eleget a meghívásnak. A rendezvényen lehetõséget biztosítottunk lisztérzékenységgel kapcsolatos szûrésre, továbbá kóstoltatással, illetve gyermek programokkal színesítettük a napot.

Hagyományainkhoz híven, december 10-én, Mikulás alkalmából megajándékoztuk egyesületünk lisztérzékeny gyermekeit. Minden gyermek gluténmentes édességekbõl összeállított ajándékcsomagot kapott, míg a szülõk egymást ajándékozták meg. A program közös uzsonnával, az elmúlt év tapasztalatainak, élményeinek megbeszélésével, a karácsonyra történõ közös készülõdéssel ért véget.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttmûködve megoldódott az iskolás korú gyermekek közétkeztetése, ami országos szinten is kiemelkedõ teljesítmény.

Működés

http://nukuliszt.blog.hu

nyomtatoNyomtatható verzió