Főmenü
|
Utolsó módosítás: 2007.02.20.
Látogatók: 22968 Tejcukor-(laktóz-) érzékeny betegek diétájaTejcukorérzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, ami a tejfogyasztás megszűnése után elmúlik, míg az ismételt fogyasztáskor újra jelentkezik. Ilyen esetben a diéta lényege régebben a tejelvonás volt. Ma már kapható a kereskedelemben laktózmentes tej (Magic milk-Naszálytej,Zymil- Parmalat) vagy olyan készítmények, amelyek nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak tejcukrot, mint például az élelmiszerüzletekben kapható Completa kávékrémpor. Nemcsak laktózszegény tejjel rendelkezünk, hanem orvosi rendelvényre tejcukorbontó enzim is beszerezhető. Jelenleg a Lactase nevű rágótabletta van forgalomban , amelyből egy darab 10 g laktóz ( kb. 200 ml tej) elfogyasztásához elegendő enzimaktivitást biztosít.. A laktózszegény tejből és tejporból készült ételeket, italokat panasz-mentesen fogyaszthatják a gyomorfekélyben, vagy a vastagbél gyulladásos betegségében szenvedő betegek is, akik különben érzékenyen reagálnak a tejfogyasztásra. Akár átmeneti, akár kései laktázhiányról van szó, mindkét esetben a laktóz tartalmú ételek, főként a tej és a tejtermékek teljes elhagyásával kezdjük a diétát. Ezután egészen kis mennyiségben kezdjük visszaépíteni az étrendbe a tejtermékeket, s kitapasztaljuk, mekkora az a mennyiség, amit a beteg még panaszok nélkül fogyaszthat. Ajánlott és kerülendő nyersanyagok:Tej és tejtermékek: - A savanyított
tejtermékekben lényegesen alacsonyabb a tejcukor
mennyisége, mint a színtejben. Összehasonlításként:
tej: 2500
milligramm/deciliter
kefir,
joghurt: 100-500 milligramm/deciliter
sajtfélék:
10-50 milligramm/10 dekagramm
félzsíros
túró: 20-80 milligramm/10
dekagramm
- Az Eidami,Emmentáli,Pannónia,
Parmezán, Gauda sajtok laktózmentesek,
valamint egyes gyártók által készített
Trappista is.A lejárati idejéhez közeledő
Brie, Camember és Roqueort
szintén fogyasztható.
- A
laktóz-intoleranciában szenvedők általában
jobban bírják az úgynevezett élőflórás
joghurtot,
mivel a benne lévő baktériumok laktáz enzime
bontja a laktózt. Vásárlás előtt
tanulmányozzuk a termék címkéjét,
mert nem minden joghurtkészítmény ilyen!
Zsiradékok:
Biztosan
tejcukormentes a Liga és
a Delma light margarin.
A vaj és a margarinok és vajkrémek többsége
azonban tartalmaz tejcukrot.
Húsok,
húsipari termékek:
A
tőkehúsok laktózmentesek , ám a feldolgozott
húsáruk adalékanyagként tartalmazhatnak
laktózt is. A gyártó által garantáltan
tejcukormentes készítmények a Pick Szeged Rt.
felvágottai.Megbízhatóan laktózmentesnek
a Magyar Táplálékallergia és
Táplálékintolerancia Adatbank által
nyilvántartott termékeket tekinthetjük.
Zöldségek,
gyümölcsök:
Nem tartalmaznak tejcukrot sem
friss sem gyorsfagyasztott, sem feldolgozott formában.
Gabonaipari
termékek:
Az ízesített
reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot.
Sütő-
és tésztaipari termékek:
A péksütemények
mind tésztájukban, mind töltelékükben
tartalmazhatnak tejet ezért a tejet nem tartalmazó
töltelékes és vizes tésztából
készült változatok fogyaszthatók.
Félkésztermékek:
Számos ilyen termék
tartalmaz laktózt:pl: instant levesek, salátaöntetek.
Laktózt több százféle gyógyszer tartalmaz vivőanyag formájában. Olvassuk el az összetevők listáját! Tej- és tejtermékmentes receptek:Gyümölcsleves Hozzávalók:
0,5 kg gyümölcs ízlés, illetve idény
szerint, a gyümölcsök fajtájától
függő mennyiségű cukor (általában 3
evőkanál), fél csomag vaníliás
pudingpor, 1 tojás sárgája, egy csipet só,
kevéske fahéj és 4-5 szem szegfűszeg, tetszés
szerint citromlé, víz.
A megtisztított
gyümölcsöt a cukor kétharmadával, csipet
sóval és fűszerfélékkel ízesített,
forrásban lévő (körülbelül 6 dl) vízbe
tesszük, és félig megfőzzük. K özben a
tojás sárgáját a cukor egyharmadával
és a pudingporral habosra keverjük, szükség
szerint kevéske vizet adunk hozzá, majd ha sima, még
1 dl hideg vízzel hígítjuk. A pudingporos
habarást a forrásban levő leveshez adjuk, kevergetés
mellett, gyorsan újra forraljuk. Kihűtjük, édes
gyümölcsök esetén tálalás előtt
citromlével tesszük pikánssá.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
60 dkg kifejtett, friss vagy mirelit zöldborsó, 2,5
kiskanál só, 5 evőkanál étolaj, 1,5
evőkanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 marék
petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál cukor, víz.
A lisztből 3
evőkanál étolajjal zsemleszínű rántást
készítünk. A tűzről levéve belerakjuk a
felaprított petrezselyemzöld maradékát, a
pirospaprikát, elkeverjük, 1,5-2 dl hideg vízzel
felengedjük, megkavarjuk, és a megfőtt zöldborsóhoz
adjuk. Kevergetve újraforraljuk. Lisztbe forgatott, frissen
kisütött, vagy roston sütött, illetve bundázott
zöldfélével is tálalhatjuk.
Zöldbabfőzelék Hozzávalók:
50-60 dkg apróra vágott, friss vagy mirelit zöldbab,
1 szem közepes nagyságú krumpli, 2,5 kiskanál
só, 5 evőkanál étolaj, 1,5 evőkanál
liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál
cukor, 1 marék petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma,
kevés zöldpaprika, paradicsom, csipetnyi morzsolt
bazsalikom, 1 evőkanál citromlé.
A
zöldborsófőzelékkel megegyező módon
készül, azzal a különbséggel, hogy
zöldbabot és megtisztított, apróra
kockázott krumplival együtt főzzük meg, a főzőlevet
kevés zöldpaprikával, paradicsommal, csipet
bazsalikommal is ízesítjük, és a rántásba
3 gerezd felaprított fokhagyma is kerül. Tálaláskor
ízlés szerint citromlével, ecettel
savanyíthatjuk.
![]() |