Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Daganatos betegségek és a táplálkozás  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2017. november 18.
Névnap: Jenő
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2007.02.20.
Látogatók: 20815

Daganatos betegségek és a táplálkozás



A rákellenes kezelés lényeges része a diéta. A jó közérzet elérésének vagy megőrzésének, valamint az általános erőnlét javításának fontos feltétele, hogy a kezelés előtt, közben és után a megfelelő ételeket fogyasszuk.

A daganatos betegeknek szóló étrendi tanácsok igencsak különböznek az egészséges táplálkozás irányelveitől. Az általános egészséges táplálkozási tanácsok a teljes őrlésű gabonára, sok gyümölcsre és zöldségre, tejtermék és sovány húsok fogyasztására helyezik a hangsúlyt.


A rákos betegeknek szóló táplálkozási tanácsok inkább a magas kalóriabevitelt és a fehérjefogyasztás emelését hangsúlyozzák, mivel leromlott állapotban még a kezelés hatékonysága is csökken. A szükséges energiabevitel hiányában a beteg teljesítőképessége is romlik, a nem megfelelő fehérjebevitel az ellenálló képesség megváltozásához, az izomerő romlásához vezet. Az elégtelen fehérje- és energiabevitel következményeként a szervezet saját fehérjéit kezdi égetni, annak minden nem kívánatos mellékhatásával együtt. A súlyvesztésnek számos oka van, a cél azonban mindig a súlyvesztés megállítása, a betegek ideális súlyának elérése.


Néhány ötlet, hogyan fokozzuk a táplálék kalóriatartalmát


Vaj, margarin és olajok

  • keverjük a levesekbe, párolt zöldségekhez, burgonyapüréhez, rizshez, zabkásához, tésztához, szószokba, mártásokhoz
  • keverjük öntetekhez, kenjük a sült húsra, hal és tojásételekre

Tejszínhab, tejszínpor

  • Tegyünk édesített tejszínhabot a forró csokoládéhoz, süteményekhez, pudinghoz, gyümölcsökhöz, palacsintához
  • Édesítetlen változatát keverjük burgonya- és zöldségpürékhez

Tej, tejföl és tejszín

  • Tegyük krémlevesekbe, szószokba, tojásételekbe, pudingba, sodóba
  • Tegyük forró vagy hideg zabpehelybe, kukoricapehelyre
  • Keverjük tésztába, rizsbe, tört burgonyába
  • Öntsük csirkére, halra sütés közben
  • Teljes ( 2.8 vagy 3.6 % ) zsírtartalmú tejet fogyasszunk
  • A receptekben szereplő tej helyett tejszínt használjunk
  • A tejfölt használjuk fel a sütemények tetején, adjuk egyéb édességekhez, együk kenyérrel
  • A tejfölt, tejszínt tegyük friss gyümölcsre, hintsük meg barna cukorral és hűtsük le annyira, hogy kellemesen fogyasztható legyen

Sajt

  • Olvasszuk a ragu,a burgonya, és a zöldségek tetejére
  • Keverjük az omletthez
  • Készítsük sajttal a szendvicseket

Krémsajt

  • Kenjük a kenyérre, süteményekre, gyümölcsszeletekre, kekszre
  • Formázzunk sajtgolyókat és hempergessük darált mogyoróba, dióba, mandulába, búzacsírába

Salátaöntet és majonéz

  • Szendvicsekbe ajánlott
  • Fogyasszuk húsokhoz, halhoz, tojáshoz vagy zöldségsalátához

Aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, sárgabarack, datolya, füge)

  • Reggelire, desszertként és rágcsálnivalóként egyaránt remek csemege
  • Keverjük süteményekbe, kenyérbe, rizsbe, zabpehelybe, müzlibe, töltelékekbe, krémekbe
  • Keverjük főtt zöldségekhez (sárgarépa, édes burgonya )
  • Diófélékkel keverve remek nassolnivaló

Tojás

  • Tegyünk a salátákhoz, zöldségekhez, szaftos húsételekhez szeletelt kemény tojást
  • Készítsünk kiadós sodót tojásból, tejből és cukorból
  • Keverjük a tojást a tört krumpliba, zöldségpürébe és szószokba
  • Tegyünk plusz tojást vagy tojásfehérjét a sodóba, pudingba, palacsintatésztába


Ma már számos tápszer segítheti fedezni a szükséges energia- és tápanyagbevitelt, ha ez a hagyományos módszerekkel nem lehetséges.

Nézzük meg, mi az, ami javasolt és mi az, ami kerülendő az étkezések során.

Javasolt :

  • változatos, rostdús, vitamindús étkezés
  • keresztesvirágú zöldségfélék : káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol fogyasztása
  • heti többszöri halfogyasztás
  • olaj ( olíva ), margarinfogyasztás
  • cukorfogyasztás csökkentése, gyümölcsfogyasztás növelése
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek ,péksütemények
  • bőséges folyadékbevitel, natúr víz, ásványvízfogyasztás a szénsavas üdítők helyett

Fontos :

Nem mindegy, hogy hol és hogyan termesztett nyersanyagokat használunk fel. A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentesen termelő gazdaságokból vásároljuk! Lehetőség szerint friss alapanyagokkal dolgozzunk, és ha ez nem mindig lehetséges, a tartósító eljárások közül a fagyasztást részesítsük előnyben! Minél érintetlenebb egy élelmiszer, annál nagyobb mértékben megmaradnak az életfontosságú összetevői, mert az élelmiszerek feldolgozása során értékes tápanyagok mennek veszendőbe. A gyári termékeknél főleg, de konyhai feldolgozás során is. A salátáknak és a zöldségeknek amennyire csak lehet, természetes állapotban kell az asztalra kerülni, vagyis nem szabad sokáig tárolni, feleslegesen hevíteni.

Kerülendő :

  • füstölt, pácolt húskészítmények, szalonna, zsíros húsok
  • túlzott sózás, csípős-erős fűszerezés
  • túl forró ételek
  • zsírok kisütve, odaégetve, hevített zsiradékok többszöri felhasználása
  • túl sok cukor, édességfogyasztás
  • túlzott kávé, tea, alkoholfogyasztás

Mivel a daganatos betegségek kezelése során a különböző kezelések (sugárkezelés, kemoterápia, hormonkezelés) sejtölő hatásúak, így a rákos sejtek pusztulása mellett az egészséges sejtek egy része is károsodhat, és ebből adódhatnak a kezelés kellemetlen mellékhatásai.

A táplálkozással kapcsolatos mellékhatások az alábbiak lehetnek :
  • étvágytalanság
  • testsúlyváltozás ( fogyás vagy hízás )
  • fájdalmas fekélyek a szájban vagy a torokban
  • szájszárazság
  • fog – és fogínypanaszok
  • íz – vagy szagérzékelés megváltozása
  • hányinger, hányás
  • hasmenés, székrekedés
  • fáradtság és/ vagy depresszió

Az, hogy kinél jelentkeznek ezek a mellékhatások, függ a daganat típusától, a kezelt testrésztől, a kezelés típusától, időtartamától és dózisától. Ugyanakkor a mellékhatások igen hatékonyan enyhíthetők, sokszor megszűntethetők vagy megelőzhetők, és a legtöbbjük a kezelés befejeztével meg is szűnik.
A kezelés(ek) kezdetekor tájékozódjunk magáról a kezelésről és az esetleges mellékhatásokról, így semmi nem ér majd váratlanul, könnyebben átvészeljük a kellemetlenségeket is !


Általános tanácsok a mellékhatások leküzdésére, enyhítésére :

  • Együnk többször, keveset a kiadós étkezések helyett ! Használjuk ki, ha jól érezzük magunkat, ilyenkor együnk nagyobb adagot, reggel , kipihenten jobb az étvágy !
  • Étvágytalanság esetén mindig legyen kéznél valami rágcsálnivaló ( keksz, sütemény). Próbáljuk ki a lágy, hideg, vagy fagyasztott ételeket ( joghurt, tejturmix, jégkrém).
  • Szájpanaszok estén részesítsük előnyben a könnyen rágható és nyelhető, puhára főzött, lágy,pépes ételeket, puha gyümölcsöket,pudingot, mártásokat. Kerüljük a szájat irritáló ételeket,savanykás gyümölcsleveket, paradicsomszószt, fűszeres, sós ételeket.
  • Hányinger esetén kerüljük azokat az ételeket, amelyek zsírosak, olajosak vagy zsírban sültek, nagyon édesek, fűszeresek csípősek. Ne együnk fülledt, büdös, szellőzetlen helyiségben! Étkezés közben keveset igyunk, mert az innivaló a telítettség, puffadás érzetét kelti. A hányinger miatt bizonyos ételeket nem kívánunk, ez nem baj, együk mindig azt, ami jólesik!
  • Pihenjünk sokat : iktassunk be inkább több rövid, mint egy hosszú szünetet a napirendbe, ne kényszerítsük magunkat több tevékenységre, mint amennyit kényelmesen elbírunk!
  • Lehetőség szerint menjünk rövid sétákra, rendszeresen tornázzunk egy kevese, mert ezek a tevékenységek csökkentik a fáradtságot és kedvezőbb lelkiállapotot eredményeznek !
  • Kedvenc ételeinket tegyük félre a kezelések közötti időszakra, hogy a kellemes ízek ne kapcsolódjanak a kellemetlen eseményekhez !


Összegzésül elmondható, hogy a daganatos betegeknek szóló táplálkozási tanácsok azért eltérőek, mert céljuk az állóképesség fokozása és a fizikai erőnlét javítása a betegség és a kezelés mellékhatásainak könnyebb elviselése érdekében. Ha az ember egészséges és eleget eszik, minden gond nélkül beviszi a szükséges tápanyagokat a szervezetébe. A rákellenes kezelés folyamán ennek megoldása kihívást jelent, különösen mellékhatások és rossz közérzet esetén.
nyomtatoNyomtatható verzió