Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Purinanyagcsere zavara  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2017. november 20.
Névnap: Jolán
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2007.03.08.
Látogatók: 33430

Purinanyagcsere zavara


A köszvény a purinanyagcsere zavara. A tüneteket a húgysavval túltelített testfolyadékokból kiváló és a különböző szövetekben lerakódó mononátriumurát-monohidrát kristályok idézik elő.
A köszvényben a húgysavanyagcsere zavarához gyakran csatlakozik a szénhidrát- és a zsíranyagcsere zavara is.
Kialakulásában a genetikai okokon túl – a fokozott húgysavképződés és a csökkent kiválasztás mellett – környezeti tényezők is szerepet játszanak. A húgysav részben a szervezet saját sejtmagjaiban, részben pedig a táplálékkal felvett sejtmagokban lévő purinbázisok lebontása során keletkezik, és a vesében kiválasztódva a vizelettel ürül ki a szervezetből.

A betegség lezajlása, tünetek


Akut roham jellemzője: hajnali órákban vagy nagyobb fizikai megterhelés vagy bőséges étkezés és alkoholfogyasztás után jelentkező égető fájdalom, leggyakrabban a nagylábujjon (ritkábban a kéz, könyök izületein, fülkagylón) kialakuló duzzanat, bőrpír, mozgáskorlátozottság, melyet láz, émelygés, hányinger kísérhet és néhány napig vagy hétig tart.
Rohamok között tünetmentesség, hyperurikaemia jellemző
Krónikus fennállás esetén izületi deformitások a bőr alatti szövetekben, izmok, inak felett húgysavlerakódások jelennek meg.

Diétás kezelés


A szénhidrátban gazdag diétának purinürítő tendenciája van. A zsírok köszvényes rohamot válthatnak ki. A rohamok fellépésében szerepet játszhatnak a bőséges, fehérje gazdag étkezések, nagyobb mennyiségű alkohol egyidejű fogyasztása mellett. Az ételek készítésénél figyelembe kell venni, hogy mely ételek purintartalma magas, ugyanis ezeket az étrendből ki kell iktatni.

A diéta összetétele


  • Energia: tápláltsági állapothoz igazodó. A betegek általában elhízottak, ezért az étrend energiaszegény. Éhezéskor a felszaporodó ketontestek miatt a húgysavkiválasztás gátlódik, ezért „koplaló napok” beiktatása a fogyókúrába ellenjavallt.
  • Fehérje: 0,8 g/ttkg, melynek 50-60 %-a növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjeforrások közül a tejet, tejtermékeket részesítsük előnyben, mérsékeljük a húsok, húskészítmények, húskivonatok fogyasztását.
  • Zsír: maximum 30 energia % javasolt.
  • Szénhidrát: 3-5 g/ttkg. A szénhidrátok általában purinürítő hatásúak. Kivétel a fruktóz, mely az urátszintet emeli. A diabetes fennállásakor a diabetesnél leírt irányelveket is figyelembe kell venni. Fruktózból készült édesítőszert ne használjunk.
  • Alkohol: tilos, mert a húgysavszintézist növeli,  emeli a laktátszintet aminek hatására a húgysavkiválasztás gátlódik. A sör ezenfelül maga is purint tartalmaz (az alkoholmentes is).
  • Purin: 100-200 mg/nap (normális táplálkozással: 600-1000 mg/nap
  • Folyadék: 2-3 liter/nap (purinürítő hatásúak pl. az alkalikus gyógyvizek, a csalántea)
  • Étkezési ritmus: napi 5-6-szori étkezés javasolt és egyszerre kis mennyiségek

Élelmiszerek purintartalma


A nyersanyagok előfőzésével a purintartalom csökkenthető.

Igen magas Magas Közepes Alacsony
150-1000 mg 75-150 mg 75 mg alatt 5-10 mg
Húskivonatok, szardíniák, kagylók, a legtöbb halféleség, belsőségek, füstölt húsok, élesztő Húsok (sertés, marha, borjú, pulyka, nyúl, kacsa, fogas), száraz hüvelyesek, zöldborsó, földimogyoró Angolna, zöldbab, paraj, diófélék Tej, tejtermékek, cereáliák, saláták, zöldségfélék, gomba, gyümölcsök, tojás

A nyersanyag-válogatás szempontjai


Alacsony purintartalmú, energiaszegény nyersanyagokból zsírszegényen elkészített ételek javasolhatók.
Az étrend gerincét a zöldségfélék, gyümölcsök és cereáliák adják zsírszegény tejjel és tejtermékekkel, tojással, valamint kevés sovány hússal, húskészítménnyel kiegészítve. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amit energiamentes italokkal fedezzünk.

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok


Zöldség- és főzelékfélék:
Ajánlottak: sárgarépa, főzőtök, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka, retek, karfiol, karalábé, brokkoli, zeller, patisszon, cukkíni, padlizsán, petrezselyemgyökér, burgonya, sütőtök, gomba, cékla, vöröshagyma, póréhagyma.
Kis mennyiségben illetve ritkán alkalmazzuk: zöldborsó, zöldbab, paraj, sóska.
Nem ajánlottak: szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója (-bab, -kocka, -szelet, -granulátum, -liszt), tofu, szójacsíra, szójaszósz.
Gyümölcsök:
Ajánlottak: alma, körte, szilva, őszibarack, kajszibarack, ribizli, narancs, kivi, szőlő, eper, málna, ananász, cseresznye, meggy.
Nem vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók (főleg magas zsírtartalmuk miatt): dió mogyoró mandula.
Gabonaipari valamint sütő- és tésztaipari termékek:
Ajánlottak: búzaliszt, rizs, kenyerek (fehér-, félbarna-, és teljes kiőrlésű), péksütemények (kifli, zsemle), gabonapelyhek (zabpehely, kukoricapehely, búzapehely, rizspehely, árpapehely), száraztészták, extrudált kenyerek.
Nem ajánlottak: magas zsír- és cukortartalmú finom pékáruk, pl. kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós, sajtos rúd stb.
Tej tejtermékek (alacsony purintartalmúak):
Ajánlottak: sovány tej, kefir, joghurt, sovány és félzsíros sajtok (pl.: Tolnai sovány sajt, Köményes, Túra, Óvári, Medve light stb.), sovány és félzsíros tehéntúró, cukrozatlan gyümölcsjoghurtok, zsírszegény tejföl.
Nem javasoltak: zsírdús tej, zsíros sajtok (pl.: Márványsajt, Ementáli, Pannónia, Trappista, Karaván stb.) tejföl, tejszín, vaj.
Tojás:
Ajánlott: zsírszegényen elkészítve főleg a tojásfehérje.
Húsok húskészítmények:
Kis mennyiségben ajánlott (napi 30-60 g): sovány húsrészek, zsírszegényen elkészítve, előfőzéssel (rakott, töltött ételek, vagdaltak, felfújtak, húsgombócok), sovány felvágottak
Nem ajánlott: zsíros húsrészek, füstölt húsok, belsőségek, kagyló, szalonnafélék, zsíros felvágottak, kolbászok, hurkák, húskivonatok, kocsonya.
Folyadékok (napi 2-3 liter)
Ajánlott: alkalikus gyógyvizek (Salvus, Parádi, Balfi, Csevicei), csalántea (purinürítő), rostos (cukrozatlan) gyümölcslevek, ásványvíz, energiamentes üdítőitalok, kávé, tea, kakaó.
Kerülendő: alkoholos italok, sör (az alkoholmentes sör is 14 mg/dl purint tartalmaz).

Jellemző ételek, ételcsoportok


  • Levesek közül a zöldséglevesek; gyümölcslevesek (mesterséges édesítőszerrel, 1,5%-os tejjel készítve) illeszthetők be az étrendbe.
  • Az étrend gerincét a zöldség- és főzelékfélék adják. Készülhetnek belőlük egyszerű és összetett saláták energiaszegény (pl. kefires-, ecetes-, ketchupos) öntettel. Zsírszegény sajttal vagy tojással komplettálva önálló vacsoraételként is fogyaszthatók.
  •  Sűrítés nélküli főzelékek (angolos, franciás, lengyeles); csőbensült főzelékfélék (sovány tej, zsírszegény sajt felhasználásával); zsírszegényen elkészített sűrített főzelékek (kefires habarással, kevés zsiradékkal készített rántással) tehetik változatossá az étrendet.
  • A köretek közül az energiatartalom figyelembevételével alkalmazhatók a főtt vagy héjában sült burgonya, főtt és párolt rizs (esetleg zöldségekkel, gombával kiegészítve), főtt tészta is.
  • A rakott, töltött ételek, melyekhez a kis mennyiségben felhasznált húst (30-50 g/adag) a purintartalom csökkentése érdekében előfőzzük és készítésükhöz zsírszegény tejfölt vagy kefirt, joghurtot használunk, szintén változatosabbá tehetik a köszvényes beteg étrendjét.
  • A vagdaltak, húsgombócok készítésénél a hús egy részét zöldségekkel helyettesíthetjük, így is csökkentve a purinbevitelt.
  • Édességeket elsősorban gyümölcsökből készítsünk (pl. túróval töltött sültalma, gyümölcshab, gyümölcssaláta, teflonban sült almás palacsinta). Édesítésre mesterséges édesítőszereket használhatunk.

Kerülendő ételek ételcsoportok

  • A köszvényes beteg étrendjében ne szerepeljenek magas extraktív anyag tartalmú ételek, mint pl.: húsleves, erőleves, kocsonya, pörköltek, pecsenyelé, halkonzervek, vadhúsokból készült ételek.
  • Az alkoholos italok fogyasztása rohamot idézhet elő ezért nem ajánlott.
  • A zsíros ételek fogyasztása egyrészt rohamot válthat ki, másrészt nemkívánatos testsúlygyarapodáshoz vezet, ezért kerüljük a zsírban gazdag készítési módokat (bő zsírban sütés, montírozás, manírozás, szalonnával tűzdelés).



nyomtatoNyomtatható verzió