Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Táplálkozás idős korban 
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. április 21.
Névnap: Konrád
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2007.03.08.
Látogatók: 44968

Táplálkozás idõs korban


Egészséget nem lehet gyógyszertárban venni, helyes életmóddal ki kell érdemelni.
Élelmiszer felhasználási minimumok ajánlása: 1 fõre, 10 napra vonatkoztatva, 60 éven felül.  

Hús, húskészítmények 600 g
Belsõség 200 g
Hal 100 g
Fogyasztási tej 2500 g
Sajt 300 g
Túró 200 g
Tojás 300 g
Liszt 600 g
Rizs 300 g
Cukor 500 g
Kenyér, péksütemény 2500 g
Margarin 100 g
Sertészsír 270 g
Étolaj 230 g
Burgonya 2000 g
Zöldségféle 2000 g
Hüvelyesek 50 g
Gyümölcs 3000 g

Nem elég azt tudni, hogy mit egyen, hanem azt is, hogyan készítse el. Mindazokat a konyhatechnikai mûveleteket alkalmazhatja, amelyek a kalóriaértéket nem fokozzák.
Ilyenek: fõzés zöldséglében, húslében, lezsírozott csontlében, gõzben fõzés, kevés forró folyadékban párolás, kuktában fõzés, roston sütés, grillezés, alufóliában sütés, teflon edényben párolás, sütés.

Az idõs emberek étrendjében, az energia-bevitel mellet, elsõsorban a zsírbevitelt kell korlátozni, ezért nagy zsírtartalmú élelmiszerek (szalonna, zsíros húsok, tepertõ, stb.) vagy nagy zsírfelhasználással készülõ ételek (zsírban sült tésztafélék, húsok stb.) ne szerepeljenek az étrendben. Az állati fehérjeszükségletet sovány húsokkal, és élõflórás kefirrel, joghurttal, tejjel és tejtermékekkel célszerû fedezni. A cukor édesítésre is csak korlátozott mennyiségben ajánlható. Csökkenõ vitamin- és ásványi anyag- hasznosulás miatt, továbbá az élelmi rost bevitele érdekében, minden idényben szerepeljen zöldségféle, gyümölcs (nyersen is), burgonya és barna kenyér az étrendben, de kerülni kell a felfúvódást okozó ételeket. Zsír helyett lehetõleg étolajat, margarint helyes használni. Az egyes étkezések folyamán bevitt ételek tömegükben és tápértékükben lehetõleg ne térjenek el lényegesen egymástól. Idõs korban a napi legalább ötszöri étkezés az ideális, ami enyhén fûszerezett könnyen emészthetõ ételekbõl álljon.

Folyadékszükséglet:

Idõsebb beteg (aki nem szenved szív, vagy vesebajban) 30 ml/kg/nap. De ne csak elegendõ, hanem egészséges folyadék jusson be a szervezetbe. A kávé, a cukrozott szörpök, Cola és egyéb szénsavas „üdítõk” kerülendõk. Ha a test sejtjeit igazán fel akarjuk üdíteni, akkor puha, érett, lédús, vegyes gyümölcsökbõl készítsünk gyümölcs turmix italokat, tejes gyümölcs turmixokat, túróturmixot. Fogyasztani kell vizet, szénsavmentes ásványvizet, vagy gyógynövényteát.

Néhány életmódbeli tanács idõs emberek részére

 • Undorral, erõltetve soha ne étkezzen az idõs ember.
 • Evés elõtt az étkezõhelyiséget mindig szellõztessük ki!
 • Nagyon fontos az asztal díszítése (fehér abrosz, virágok)
 • Étvágyfokozó, ha az ételt is díszítjük (petrezselyem zöld, citromkarika, salátalevél)
 • Az idõs ember sokat legyen szabad levegõn a D vitaminbevitel miatt.
 • A túl hideg, túl forró étel károsítja a szájnyálkahártyát.
 • Napjában fogyasszon egyszer fõtt ételt.
 • Soha ne étkezéskor beszéljük meg az esetleges nézetkülönbségeket, problémákat.
 • Lehetõleg mindig ugyanabban az idõben étkezzen, napjában többször, de keveset
 • Óvakodjon a szélsõségektõl (bõ étkezés, koplalás, mértéktelen élvezetiszer fogyasztás).

A hiányos fogak pótlásával hatékonyabbá tehetõ az alapos rágás. A természetes sorrend: harapás, rágás, nyelés. Mûfogsorral elõször meg kell fordítani ezt a logikus sorrendet. A páciensnek elõször meg kell tanulnia nyelni, ehhez folyékony, pépes étrend kell, majd puhább ételeket kell rágnia, és végül újból megismerkedni a harapással.

Idõseknek megváltozik az ajkak helyzete, sorvadnak a rágóizmok, és a nyelés is nehezebbé válik. Ezért kevesebb húst, gyümölcsöt, zöldséget választanak, ami viszont hiányos energia-, vas-, C vitamin ellátottsághoz vetet.

Az íz érzékelés csökkenése nehezíti idõsebb korban az egészséges táplálkozást, 60 éves kortól mérsékelten csökken a sós és édes íz iránti érzékenység, 75 éves kortól jelentõsen romlik. Megfigyelhetõ az is, hogy az idõs ember jóval több cukrot tesz a teába, kávéba, mint a fiatalabb, ennek is az íz érzékelés csökkenése az oka. Tudni kell ezekrõl az élettani változásokról, és akkor vissza tudja magát fogni az ízesítésben az idõs családtag.

A fûszerek biológiai hatásának idõs korban különleges értéke van. Megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elõsegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatokat. Ilyen korúaknak az enyhe savanyítás (fõként citrommal, de lehet ecettel is) a gyömbér, a csemegepaprika, szolgálja ezt a célt.
A mustár elõsegíti a vékonybélmozgást, a bélnedvelválasztást.
A fokhagyma a normális bélmûködés és bélflóra fenntartásában segédkezik.
Az epe elválasztását fokozza a kurkuma, a mentol, a hagyma, a fekete retek.
Számos fûszer (oreganó, kakukkfû, paprika) az élelmi rostokhoz hasonlóan megköti a bélben az epesavakat, gátolja felszívódásukat, és így kedvezõ a lipidháztartás szempontjából.
Az üröm fû a hasnyálmirigy emésztõnedvének termelését serkenti.

Az idõs ember éhség- és szomjúságérzete ritkábban, gyengébben jelez.
Kiemelkedõen fontos, hogy minden étkezéshez folyadékot is fogyasszon, s napközben legalább egyszer teázzon is. Az idõs szervezet könnyebben kiszárad, s az akár életveszélyessé is válhat. Nagyon idõsek esetében, illetve a kéz erõs remegését eredményezõ betegségek esetén nem elég az egészséges táplálkozásra ügyelni, hanem megfelelõ eszközökre különleges kanálra, kétfülû csészére stb. is szükség lehet, a táplálkozáshoz. .
Az idõs embereknél gyakran elõfordul a szájüreg és nyelõcsõ megbetegedése, valamint nyelési zavarok.

 1. Szájszárazság: a panaszok, és tünetek megszüntetésére nagy nedvességtartalmú táplálékokban gazdag étrend jöhet szóba, margarinnal, olajjal, szószokkal, mártásokkal kiegészítve. A száraz élelmiszerek (kenyér, zsemle) levesbe, ill. különféle levekbe mártogatva fogyaszthatók.
 2. A nyál besûrûsödése esetén legfontosobb a megfelelõ folyadékellátás és a száj higiéne. A szénsavas italok és citromos forró tea enyhítik a panaszokat, nem ajánlott a tej- és csokoládékészítmények, valamint a szikkadt pékáruk fogyasztása. Az erõs és hosszas rágást igénylõ táplálékokat ki kell hagyni az étrendbõl.
 3. Nyelõcsõ-elváltozások esetén folyékony, pépes étrend (levesekkel, lágy tojással, tejjel, tejes italokkal, puhára fõtt hallal és tésztával, felfújtakkal, lágysajtokkal, sajtos ételekkel) adhatja a diéta alapját. Ki kell hagyni az étrendbõl az erõsen sós, fûszeres, durva rostozatú, és a szélsõséges hõmérsékletû táplálékokat, valamint a nyálkahártyát izgató citromos, narancs-, grapefruit-, illetve paradicsomitalokat.
 4. Agyi történés: Az étrend összeállítását mindig meghatározza a beteg állapota, egyéni tûrõképessége, de a szélütéses betegek esetében, kiemelten fontos, hogy az étrend egyéni legyen. Alkalmazkodjon a betegség súlyosságához. Ha a bénulás nem érinti a tápcsatornát, akkor a gyógyintézeti alapétrend adható. Mivel az emberi emésztõnedvek nem tartalmaznak rostbontó enzimeket, a rostok mint a perisztaltikát segítõ gyorsító anyagok csökkentik a székrekedést. Ugyanakkor az ágyhoz kötött fekvõ betegeknél idõs korban éppen ellentétesen hat a rost: székrekedést okozhat. Ha a bénulás érinti a tápcsatornát, akkor azt kell figyelembe venni, hogy milyen mértékben. Abban az esetben, ha a bénulás féloldali, az arc oldal irányba eltorzul, az ajkak zsibbadnak, érzéketlenné válnak, a rágás elmarad, így csökken a nyáltermelés is. A hiányzó nyálhígító, nedvesítõ és bevonó hatását a folyékony étrendben levõ folyadékok veszik át. Lényeges, hogy az étrendnek nagy legyen a víztartalma, mert a folyadékot a beteg gyakran nem tudja lenyelni. A fokozatosság elvét tartani kell. A diéta progresszív: szondatáplálás, folyékony, pépes, könnyû vegyes étrend.

  Folyékony diéta: folyadékokból és a száj hõmérsékletén folyékonnyá váló híg pépekbõl, kocsonyákból, zselékbõl álló vegyes étrend, amely rendszerint dúsított formában, lehetõség szerint minél több étkezés során kerül fogyasztásra. A folyékony formában alkalmazott diéták jelentik a legkisebb terhelést a szervezetre, és ezen belül az emésztõrendszer számára. A folyékony-pépes változatot csak addig adjuk, amíg a beteg állapota megköveteli. Számos biológiai ingertõl fosszuk meg ez által a beteget, amelyre az étvágykeltés, a tökéletes emésztés miatt szükségük volna. A bénulásnak ebben a stádiumában teát, tejet, csontlevest, húslevest stb. etetni nagyon nehéz a beteggel, mivel nem érzi a híg folyadékot, és vissza kifolyik a szájából, vagy rosszabb esetben a légcsõbe csorog a nyelõcsõ helyett, kiváltva a kínzó köhögési rohamot. Kefir, tejbedara, paradicsommártás sûrûségû ételek adása bizonyul a legalkalmasabbnak a betegség-e szakaszában.
 5. Dkubitusos beteg étrendje kalória, fehérjedús ásványi anyag és vitamin gazdag, de mindezek mellett figyelembe kell venni, hogy keveset mozgó emberekről van szó, akik székrekedéssel is küszködhetnek.
  Ha fogazatuk hiányos, vagy elesett, legyengült állapotban vannak, akkor természetesen pépes vagy folyékony változatát kell adni a fehérjedús étrendnek.
  Ha az alapbetegségükhöz még társul más, diétát igénylő megbetegedés is (diabetes, fekélybetegség), ilyenkor mindkét diéta előírásai irányadók.
  Felfekvéses betegeknél a következő tápanyagok nélkülözhetetlenek, mert serkentik a sebgyógyulás folyamatát:
  • Zsírok biztosítják a megnövekedett energiaszükségletet

  • Szénhidrátok energiát adnak és kismértékben testépítők

  • A fehérjék a test építőkövei. Pótolják a kopásokat, pusztulásokat. Dekubitus esetében bőven vannak elhalt sejtek, amiket pótolni kell. A sebgyógyulás fehérje bevitel nélkül sokkal több időt vesz igénybe.

  • Arginin a szövet újraképződését segíti

  • Nyomelemek a szövet újraképződését segítik, az immunválaszt erősítik

  • Cink szövetregenerációt segíti

  • Antioxidánsok a gyulladásos folyamatot szabályozzák, megkötik a szabad gyököket

Nagy fehérjemennyiséget étvágytalan beteg csak akkor tud elfogyasztani, ha az ételek fehérjetartalmát tojással, tojásfehérjével, tejporral és tápszerekkel dúsítják.
Fehérje gazdagon készíthető ételek:

Tejes kakaó, tejes gyümölcs turmix, túró turmix, tehéntúró krém, tejfölös túró, házilag elkészített hús, máj, hal és tojáspástétom, lágy és félkemény sajtok, reszelt sajt, sajtkrém, krémsajt, paradicsomtúróval vagy tejfölös túróval töltve, tejszínes habart tojás, habart tojás sonkával, sajttal, sajtos-tojásomlett.
Újházi tyúkleves, szárnyas-aprólékleves, májpüré leves, natúrszelet, sült hús, párolt szelet, párolt szelet gombával, zöldséggel, zöldborsóval, spárgával vagy lecsóval, zöldséges-, zöldborsós-, karalábés-, zelleres- vagy gombás becsinált, töltött karalábé, töltött paprika, töltött tök, gombás tokány, zöldséges tokány, sült csirke, töltött csirke zöldséggel, rántott csirke, gombás csirke, zöldborsós csirke, grillcsirke.
Főtt, gyúrt tésztatúróval, tejes metélt, sült metélt sodóval, túrósmetélt, túrógombóc, stíriai metélt, tejes kalács, túrós kalács, túrós rétes, túrós táska, rakott vagy túrós rakott palacsinta, császármorzsatúróval, piskóta, női szeszély, püspökkenyér tojáshabból, túróspiskóta, túrós lepény, túrós pogácsa, túrófelfújt, túrópuding tejsodóval, máglyarakás, tej és tojás krémek, gyümölcshabok tojásfehérjéből, madártej.

A jó bélműködés és rendszeres székletürítés elengedhetetlen feltételei: a megfelelő testmozgás, elegendő mennyiségű folyadék és rostbevitel. Az idős ember kevesebbet mozog, foga nincs, rágni nem tud, inni pedig elfelejt. Ezért gyakori idős korban a székrekedés. Akik székrekedésben szenvednek, soha ne tartsák vissza a székletüket, a legkisebb jelre, hogy a bél ürülni szeretne, menjenek WC-re.
Hatékony szer a darált lenmag fogyasztása. A lenmag megduzzad a bélben, ami tágulási ingert vált ki, ez aktivizálja a bélmozgást, és ez székeléshez vezet.
Alkalmazása: naponta 2-szer egy púpozott evőkanál frissen darált lenmagot (nem szabad előre megduzzasztani) sok vízzel (legalább ½ liter) bevenni
A bőséges rostbevitel csak bélrenyheség okozta székrekedésnél jó hatású.
Görcsös székrekedés esetén jó hatású az éhgyomorra fogyasztott kefir, kompótlé, gyümölcsszörp, hidegvíz, savanyú káposztalé, kovászos uborkalé.
Az öregedés elkerülhetetlen természetes élettani folyamat de széppé tudjuk tenni egészséges életmóddal változatos táplakozással.nyomtatoNyomtatható verzió