Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Ált seb diéta  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2017. november 22.
Névnap: Cecília
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.14.
Látogatók: 51443

Étrendi tanácsok



Étrendi tanácsok epeműtét után


Az epebetegségeket elsősorban emésztőrendszeri panaszok jellemzik, mint például puffadás, teltségérzés, állandó nyomásérzékenység, tompa fájdalom, rossz közérzet. Bár műtét után ezek a panaszok fokozatosan megszűnnek, a diétát – rendszerint már csak mérsékelten szigorúan – továbbra is tartani kell!
A diéta egy zsírszegény, durvarost-szegény, kímélő fűszerezésű könnyű-vegyes étrend. A zsiradék mennyiségén belül fele arányban célszerű növényi olajat felhasználni. A napi ételmennyiséget 5-6 alkalomra elosztva fogyassza el, lehetőleg azonos időpontban.


FOGYASZTHATÓ ÉTELEK:

Reggeli:

Kenyérfélék: zsemle, kifli, kenyér, másnapos kalács, kétszersült, Abonett,
Tejtermékek: tej 1,5 %-os zsírtartalmú, egyéni érzékenységtől függően
                     kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt
                     sovány túró, sovány sajtok (Trappista Light, Túra, Köményes, Óvári) kockasajt,
                     sajtkrém
Húskészítmények: sovány és kímélő fűszerezésű felvágottak: párizsi, Zala, sonka, baromfifelvágottak továbbá virsli, krinolin, szafaládé, májkrém
Fogyasztható még: light margarin, lekvár, méz.


Ebéd:

Levesek: zöldségleves, rántott leves, daragaluska leves, gyümölcsleves, burgonya leves, becsinált leves, ragu leves, csontleves és húsleves lezsírozva
Levesbetétek: gyúrt tészta, májgaluska, grízgaluska, húsgombóc, zsemlekocka, rizs
Húsételek: sovány, lezsírozott sertés-, marha-, csirkehús, hal, pulyka, borjú
            Sertés- és csirkemáj
                        Elkészítésük :párolva, főzve, teflon edényben, alufóliában, grillezve, sütőben
                        sütve, roston sütve, húsgombóc ill. húspuding, egybesült vagdalt
Tojás: lágy tojás, omlett, laza rántotta
Főzelékfélék: tök, sárgarépa, paraj, burgonya, spárga, padlizsán, patisszon, zeller, zöldbab és
zöldborsó turmixolva: karfiol, brokkoli, kelkáposzta az egyéni tűrőképesség figyelembevételével, pürésítve fogyasztható
Burgonya ételek: főtt burgonya, burgonyapüré, héjában sült burgonya, petrezselymes burgonya, rakott burgonya
                        Elkészítési eljárások közül alkalmazható:
                                  sűrítés:         száraz rántással (zsiradék nélkül pirított liszt)
                    diétás rántással (a tűzről levett pirított lisztet kevés
                    zsiradékkal kell elkeverni)
            habarás:     tejjel vagy kefirrel
Köretként adható: párolt rizs, párolt zöldségek, pirított dara
Mártások: zeller-, petrezselyem-, cékla-, zöldség- és gyümölcsmártás
Saláták: fejes saláta és cékla saláta (citrommal savanyítva)
Gyümölcsök: alma és barack hámozva, narancs, mandarin, citrom
Tészták, édességek: piskóta, darafelfújt, rizsfelfújt, kiflifelfújt, túrófelfújt, tejberizs, tejbendara, madártej, puding
Fűszerek: édesnemes paprika, zeller, petrezselyemzöld, vegeta, delikát, kapor, rozmaring, tárkony, gomba, koriander, kakukkfű, borókabogyó, borsikafü, citromfű, majoránna, köménymag, szegfűszeg, vanília, babérlevél, fahéj, szerecsendió, almaecet

Üdítők: citromlé, narancslé, szűrt alma, szőlő, szörpök (vízzel hígítva), szénsavmentes ásványvíz.
                            
                              Ajánlottak a gyógyvizek (Mira, Hunyadi) és gyógyteák
               Napi 2 l folyadék elfogyasztása javasolt!

    TILOS ÉTELEK:

Kacsa, és libazsír, tepertő, füstölt szalonna, pecsenyezsír, tejszín, zsíros és túlérett sajt, füstölt hús, hizlalt szárnyasok húsa
Szárazbab, lencse
Friss kelt tészták: lángos, fánk
Hájas és vajas tészták
Gesztenyepüré, mák, mogyoró, mandula, dió (izésítésre, kis mennyiségben megengedett)
Bő zsírban sültek: hasábburgonya, rántott ételek
Zsíros, tejfeles mártások
Csípős paprika, fekete bors, mustár, torma, ecet
Tömény alkohol, sör, szénsavas üdítők, erősre főzött feketekávé

A műtét után a diétát kb. egy hónapig szükséges tartani. Egy hónap eltelte után fokozatosan lehet visszatérni a normál étrendre. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos ételféleségek a továbbiakban is panaszt okoznak, ilyenkor azokat esetleg végleg tanácsos kihagyni az étrendből.


Bélműtét utáni étrend


Műtétek következtében jelentős mennyiségű lehet a folyadék, ásványi anyag illetve fehérje veszteség, ezért ezek pótlása fontos szempont a bélműtét utáni táplálkozás kialakulásánál. A felsorolt veszteségek mellett az esetleges megváltozott emésztési ritmust, anatómiai helyzetet is figyelembe kell venni.

A diéta főbb szempontjai:

•    A műtét után 4-6 hétig nagyobb figyelmet kell fordítani a diétára, utána a műtét jellegétől és a beteg egyéni állapotától függően fokozatosan áttérhet a korábban megszokott ételek fogyasztására, az egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevételével.
•    Fokozott figyelmet kell fordítani a teljes értékű fehérjét tartalmazó ételek fogyasztására, elsősorban az állati eredetű fehérjékre.
•    Kerülni kell a zsíros, nehéz ételeket.
•    Az emésztőrendszer kímélése miatt napi többszöri étkezés (3-6) ajánlott, egyszerre kisebb mennyiségű adagokat fogyasztva.
•    Viszonylagos rostszegénység legyen jellemző az étrendre. Kerülni kell a puffasztó ételek fogyasztását.
•    Erős fűszerek használatának mellőzése.
•    Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, megfelelően előkészített, elkészített zöldségeket, gyümölcsöket kell előnyben részesíteni.
•    Napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása.
•    Kerülni kell a dohányzást, rágógumizást, cukorka szopogatását, ugyanis ezen tevékenységek közben lenyelt levegő növeli a bélgáz mennyiségét, ezáltal kellemetlen puffadást okoz.
•    Az aktivitás (helyzetváltoztatás, járás) – amennyire a beteg állapota lehetővé teszi – fokozza a bélmozgást és a szelek ürülését.


A fogyasztható élelmiszercsoportok részletes ismertetése:

Húsok, húskészítmények: Fontos, hogy zsírszegényebb húsokat válasszunk a főzéshez, például lezsírozott sertés hús, csirkehús bőr nélkül, borjú- marha, bárány, galamb-, nyúlhús, hal, könnyebben emészthető formában elkészítve: vagdalt szelet, felfújt, gombóc, egyben sütve, szeletnek zöldségekkel párolva, rakva töltve. A húsok elkészíthetők főzve, párolva, gőzben, cserépedényben, mikrohullámú készülékben, grillsütőben stb. Kerülni kell a bő zsírban, olajban készült változatokat (pl. rántott hús). Húskészítmények közül ajánlott a gépsonka, baromfi párizsi, virsli, Zala felvágott, csirkejava, Pannónia felvágott, krinolin, szafaládé, sonkás felvágottak, esetleg a májkrém fogyasztása. Kerülni kell a füstölt készítményeket, a töpörtyű, szalonna, kolbász, disznósajt fogyasztását, illetve a zsírosabb felvágottakat: olasz, soproni, Pick szalámi, fokhagymás felvágott stb.

Tej és tejtermékek: Állati eredetű fehérje bevitel biztosításához alapvető a fogyasztásuk, azonban figyelembe kell venni az egyéni tűrőképességet. A zsírszegényebb termékeket célszerűbb választani, pl.: 1,5%-os tej (ha nem okoz panaszt), kefir, joghurt (kivéve az apró magvakat tartalmazók), 12%-os tejföl, túró, sovány sajtok: köményes, tolnai sovány sajt, óvári, sport, orda sajt, medve light sajt (csökkentett zsír és sótartalmú ömlesztett sajt).
Nem javasoltak a tejszínes ételek, vaj, 20%-os tejföl, zsírosabb sajtok fogyasztása: pl.: tejszínes krémsajt, penészes sajtok ( pl: Camembert)

Tojás: felhasználható önálló ételként és ételkészítésnél segédanyagként (pl. levestészta, vagdalt szelet). Kerülni kell a bő zsírban, olajban sült változatait (rántotta).

Zsiradékok: Az ételkészítéshez sertészsír helyett a napraforgó olaj, kukorica olaj, olíva olaj, szója olaj javasolt. Kerülendő a vaj fogyasztása, helyette 35-40%-os zsírtartalmú margarin ajánlott. Nem javasolt a bő zsiradékban (zsírban, olajban) sütött ételek fogyasztása (rántott hús, rántott gomba, fánk, lángos, szalmaburgonya stb).

Gabonaipari és sütőipari termékek: Fogyasztható a liszt, búzadara, rizs, kukoricadara és a belőlük készített kenyerek, péksütemények: kifli, zsemle, kétszersült, háztartási keksz, fehér kenyér, burgonyás kenyér, kukoricás kenyér, rozskenyér, barna kenyerek. Könnyebb emészthetőség végett a szikkadt, pirított kenyérféleségek, péksütemények javasoltak a kezdeti időszakban. Beilleszthetők még a diétába a különböző levegővel lazított tészták, túróval, gyümölccsel, zöldségfélével ízesítve. A kifőtt tésztákat túróval, sajttal, sovány húsokból készített ízesítőkkel, valamint zöldségfélékkel lehet elkészíteni.

Gyümölcsök közül az aprómagvasok (málna, eper, ribizli, áfonya) turmixolva, szűrve fogyaszthatók. Az alma, birsalma, barack, körte meghámozva, lereszelve, illetve a meggy, cseresznye, szilva, ananász kompótnak, levesnek, mártásnak elkészítve, narancs, mandarin, görögdinnye, sárgadinnye natúr gyümölcslé formájában javasolt. A szőlő és a banán nem fogyasztható. A gyümölcskészítmények közül a lekvár, befőtt, szörp (vízzel higítva), ivólevek fogyaszthatók.
Az olajos magvak (tökmag, napraforgómag, mák, dió) fogyasztása a kezdeti időszakban nem javasolt.

Zöldség- és főzelékfélék: Ennél az élelmiszercsoportnál figyelembe kell venni a beteg egyéni toleranciáját. Szabadon fogyasztható a burgonya (kivéve a bő zsiradékban sütött változat), sárgarépa, petrezselyem, paszternák, sóska, paraj, zeller, padlizsán, patiszon, cukkíni, spárgatök, sütőtök, csicsóka, főzve, párolva, töltve, rakva, csőben sütve. A zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, karalábé, karfiol fogyasztása a kezdeti időszakban pürézve, turmixolva javasolt. Eleinte az étrendből ki kell iktatni a bab, lencse fogyasztását. Későbbiekben is alkalmazható a puffasztó ételek fedő nélküli főzése, mert így az illóolajok a főzés során elpárolognak, illetve az erősen puffasztó zöldségfélék első főzőlevét le kell önteni. A paradicsom, paprika meghámozva kevésbé okoz emésztési panaszokat.

Fűszerek: alkalmazható a petrezselyem zöld, zellerlevél, kakukkfű, kapor, zsálya, tárkony, kömény (nagyon jó szélhajtó), babérlevél, rozmaring, szegfűszeg, fahéj, vanília, édes-nemes fűszerpaprika stb. Nem javasolt a csípős, erős fűszerek, ízesítők használata, például bors, chili, csípős paprika, torma, csípős piros arany stb.

Italok közül az alkohol fogyasztása kerülendő! Javasolt az ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, szénsavmentes üdítő italok, teák, saját készítésű limonádé fogyasztása.

Étrendi tanácsok bélelzáródás után


A diéta főbb szempontjai:

•     kb. 4 hétig nagyobb figyelmet kell fordítani a diétára majd a beteg egyéni állapotától függően fokozatosan áttérhet a korábban megszokott ételek fogyasztására, az egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevételével. Kezdetben az étrend pépes ételeket ( leves, főzelékek) tartalmazzon és mindent jó alaposan  meg kell rágni.

•    Kerülni kell a zsíros, nehéz ételeket.

•    Az emésztőrendszer kímélése miatt napi többszöri étkezés (3-6) ajánlott, egyszerre kisebb mennyiségű adagokat fogyasztva.

•    Kerülni kell a puffasztó ételek ( bab, káposzta, lencse, brokkoli, karfiol) fogyasztását és a szénsavas italokat.

•    Napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása.

•    Kerülni kell a dohányzást, rágógumizást, cukorka szopogatását, ugyanis ezen tevékenységek közben lenyelt levegő növeli a bélgáz mennyiségét, ezáltal kellemetlen puffadást okoz.

•    Az aktivitás (helyzetváltoztatás, járás) – amennyire a beteg állapota lehetővé teszi – fokozza a bélmozgást és a szelek ürülését.


A fogyasztható élelmiszercsoportok részletes ismertetése:

Húsok, húskészítmények: Fontos, hogy zsírszegényebb húsokat válasszunk a főzéshez, például lezsírozott sertés hús, csirkehús bőr nélkül, borjú- marha, bárány, galamb-, nyúlhús, hal, könnyebben emészthető formában elkészítve: vagdalt szelet, felfújt, gombóc, egyben sütve, szeletnek zöldségekkel párolva, rakva töltve. A húsok elkészíthetők főzve, párolva, gőzben, cserépedényben, mikrohullámú készülékben, grillsütőben stb. Kerülni kell a bő zsírban, olajban készült változatokat (pl. rántott hús). Húskészítmények közül ajánlott a gépsonka, baromfi párizsi, virsli, Zala felvágott, csirkejava, Pannónia felvágott, krinolin, szafaládé, sonkás felvágottak, esetleg a májkrém fogyasztása. Kerülni kell a füstölt készítményeket, a töpörtyű, szalonna, kolbász, disznósajt fogyasztását, illetve a zsírosabb felvágottakat: olasz, soproni, Pick szalámi, fokhagymás felvágott stb.

Tej és tejtermékek: Állati eredetű fehérje bevitel biztosításához alapvető a fogyasztásuk, azonban figyelembe kell venni az egyéni tűrőképességet. A zsírszegényebb termékeket célszerűbb választani, pl.: 1,5%-os tej (ha nem okoz panaszt), kefir, joghurt (kivéve az apró magvakat tartalmazók), 12%-os tejföl, túró, sovány sajtok: köményes, tolnai sovány sajt, óvári, sport, orda sajt, medve light sajt (csökkentett zsír és sótartalmú ömlesztett sajt).
Nem javasoltak a tejszínes ételek, vaj, 20%-os tejföl, zsírosabb sajtok fogyasztása: pl.: tejszínes krémsajt, penészes sajtok ( pl: Camembert)

Tojás: felhasználható önálló ételként és ételkészítésnél segédanyagként (pl. levestészta, vagdalt szelet). Kerülni kell a bő zsírban, olajban sült változatait (rántotta).

Zsiradékok: Nem javasolt a bő zsiradékban (zsírban, olajban) sütött ételek fogyasztása (rántott hús, rántott gomba, fánk, lángos, szalmaburgonya stb).

Gabonaipari és sütőipari termékek: Fogyasztható a liszt, búzadara, rizs, kukoricadara és a belőlük készített kenyerek, péksütemények: kifli, zsemle, kétszersült, háztartási keksz, fehér kenyér, burgonyás kenyér, kukoricás kenyér. Könnyebb emészthetőség végett a szikkadt, pirított kenyérféleségek, péksütemények javasoltak a kezdeti időszakban. Beilleszthetők még a diétába a korpás készítmények is, de kezdetben nem nagy mennyiségben.

Gyümölcsök közül az aprómagvasok (málna, eper, ribizli, áfonya) turmixolva, szűrve fogyaszthatók. Az őszibarack meghámozva, , illetve a meggy, cseresznye, szilva, ananász kompótnak, levesnek, mártásnak elkészítve, narancs, mandarin natúr gyümölcslé formájában javasolt. A szőlő és a banán nem fogyasztható. A gyümölcskészítmények közül a lekvár, befőtt, szörp (vízzel higítva), ivólevek fogyaszthatók.
Az olajos magvak (tökmag, napraforgómag, mák, dió) fogyasztása a kezdeti időszakban nem javasolt.

Zöldség- és főzelékfélék: Ennél az élelmiszercsoportnál figyelembe kell venni a beteg egyéni toleranciáját. Szabadon fogyasztható a burgonya (kivéve a bő zsiradékban sütött változat), sárgarépa, petrezselyem, paszternák, sóska, paraj, zsenge zeller, padlizsán, patiszon, cukkíni, spárgatök, sütőtök, csicsóka, főzve, párolva, töltve, rakva, csőben sütve. A zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, karalábé, karfiol fogyasztása a kezdeti időszakban pürézve, turmixolva javasolt. Eleinte az étrendből ki kell iktatni a bab, lencse fogyasztását. Későbbiekben is alkalmazható a puffasztó ételek fedő nélküli főzése, mert így az illóolajok a főzés során elpárolognak, illetve az erősen puffasztó zöldségfélék első főzőlevét le kell önteni. A paradicsom, paprika meghámozva kevésbé okoz emésztési panaszokat.
Főtt csemege kukoricát, kukorica salátát, pattogatott kukoricát, gombát fogyasztani tilos!

Fűszerek: alkalmazható a petrezselyem zöld, zellerlevél, kakukkfű, kapor, zsálya, tárkony, kömény (nagyon jó szélhajtó), babérlevél, rozmaring, szegfűszeg, fahéj, vanília, édes-nemes fűszerpaprika stb. Nem javasolt a kakaó és a kakaóval, csokoládéval elkészített édességek.

Italok közül az alkohol fogyasztása kerülendő! Javasolt az ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, szénsavmentes üdítő italok, teák, saját készítésű limonádé fogyasztása.

Élvezeti szerek:
Nem javasoltak a kakaó és a kakaóval, csokoládéval elkészített édességek


                                Készítette:  Végvári Viktória
                                        dietetikus
nyomtatoNyomtatható verzió