Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Gyermekosztály - Betegtájékoztató 
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2018. december 19.
Névnap: Viola
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2010.09.14.
Látogatók: 31175

Betegtájékoztató


Betegfelvétel


A fekvőbeteg osztályra érkező gyermekek felvétele a betegfelvételi ambulancián / gyermek szakambulancia zöld épület földszint / történik munkanapokon 8-16 óráig. Ügyeletben felvétel az N épület III. emeletén lévő acut részlegen van. Ha a gyermek állapota miatt sürgősséggel közvetlenül az osztályra érkezik, akkor a felvételkor szükséges számítógépes adminisztrációt a felvevő részleg végzi.

Szakrendelésre bejelentkezés


Minden szakrendelésünk előjegyzéssel működik, beutaló és TAJ kártya szükséges.
A gyermek szakambulancián a diszpécsernél személyesen, telefonon: 507-525 közvetlen számon, 507-500/1940-es melléken lehet időpontot kérni 8-16 óráig.

Kapcsolattartás

Érdeklődés telefonon:

A kórház telefonszáma 92/507-500. A telefont a központ veszi fel, ekkor kérjük bemondani az osztály nevét, vagy a kezelőorvos nevét, akit telefonon keresnek. Az adatvédelmi törvény értelmében telefonon csak arról adhatunk felvilágosítást, hogy a gyermek az osztályon fekszik. De ezt is csak akkor, ha a szülő ezt nem tiltotta meg. Részletes felvilágosítást személyes beszélgetés során, munkaidőben adnak az osztály orvosai.

Tisztelt Szülők!

Köszöntjük Önöket osztályunkon. Tudjuk, hogy gyermekük kórházi kezelése sok gonddal, aggodalommal tölti el a családot, ezért kérjük a kedves szülőket, hogy az osztály munkarendjéhez illeszkedve bizalmukkal, türelmükkel és együttműködésükkel járuljanak hozzá közös munkánk sikeréhez.

Osztályunkon a csecsemők és gyermekek gyógyítása történik!

A beilleszkedés megkönnyítéséhez szükséges tudnivalókról az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket.

A gyermek felvételekor az előző betegségekre vonatkozó orvosi leleteket, zárójelentéseket, társadalombiztosítási kártyát (TAJ) feltétlenül hozzák magukkal.

A gyermek utcai ruháinak elhelyezésére
a kórteremben lévő szekrény áll rendelkezésre. Kérjük, csak annyi ruhát hozzon, amennyi szükséges az itt tartózkodás alatt, és az a szekrényben elfér. Cumi, cumisüveg, illetve papucs, pizsama, köntös, tisztálkodási szerek, zsebkendő, WC papír, lemosható nem értékes játék, könyv, füzet, ceruza hagyható a gyermeknél. Kérjük, evőeszközt hozzon gyermekének!

Akut felvétel esetén
a fenti dolgokat biztosítani tudjuk. Kérjük, hogy a gyermeken ne maradjon ékszer, illetve sérülést gyakran okozó tárgy, pl.: kés, olló, ne legyen nála gyógyszer. Állandóan szedett speciális gyógyszereit kérjük a felvevő nővérnek átadni.

Az itt maradó tárgyakért anyagi felelősséget nem tudunk vállalni.

Az Egészségügyi Törvény értelmében – az ÁNTSZ előírásait figyelembe véve – az alább felsoroltak betartására kérjük a szülőket:
 1. Vizit idején – az adatvédelmi rendelkezéseknek megfelelően – a szülő ne tartózkodjon a kórteremben.
 2. Egy gyermeknél egyszerre csak egy szülő, vagy törvényes képviselő tartózkodjon a kórteremben. Kérjük, ne üljenek az ágyra, hanem az ágy melletti kisszékre. A gyermeke ágyába nem fekhet bele, a másik beteg gyermek nyugalmát nem zavarhatja. Kizárólag saját gyermekét ápolhatja, a nővérrel együttműködve, egyeztetve.
 3. Az osztályon tartózkodó szülő részére papucs, viselése kötelező.
 4. A szülők étkezésére sem a kórteremben, sem az osztály egyéb helyiségeiben nem adottak a feltételek, így ez nem engedélyezett.
 5. Tisztálkodási lehetőséget csak a gyermek részére tudjuk biztosítani, illetve a térítéses szobákban tartózkodó szülők részére.
 6. A bejárati ajtó közelében található látogatói WC, kérjük a látogatók, hozzátartozók azt használják. A hozzátartozóknak, látogatóknak higiéniai okok miatt tilos a kórteremhez tartozó WC-t és fürdőt használni!
 7. Látogatási idő alatt egy betegnél maximum két fő tartózkodhat.
 8. Gyermek Intenzív Részlegen látogatási időben is csak egy személy tartózkodhat a gyermeknél.
  a) Az Intenzív osztályon a beteg gyermek ruháinak elhelyezése a raktárban elhelyezett zárható szekrényben történik.
  b) Az osztályra való belépést csengetéssel jelezze a szülő.
  c) Az osztályon csak lábzsákban vagy papucsban és védőköpenyben tartózkodhat a szülő.
  d) Látogatói öltöző, ill. itt elhelyezett szekrény a szülő kabátjának és cipőjének elhelyezésére szolgál, ez szintén zárható.
  A beavatkozásoknál (pl. vérvétel, stb) a gyermek érdekében – higiénés okokból, illetve a beavatkozás zavartalan kivitelezése miatt kérjük, hogy a szülő ne tartózkodjon a kezelőben.
 9. A csendes pihenő az ebéd befejezésétől 14.00 óráig tart.
 10. TV nézés lehetősége biztosított a II. emeleten tartózkodó beteg gyermekeknek. A kisgyermekek védelme érdekében csak a nővér által engedélyezett és beállított csatornát és műsort lehet nézni.
 11. A szülőknek tisztálkodási, pihenési, alvási lehetőséget biztosítani nem tudunk, ezért kérjük hogy ha gyermekük elaludt szíveskedjek hazamenni. Amennyiben a súlyos állapotú gyermekük mellett ébren szeretnének virrasztani, kérjük hogy 22.00-06.00 óra között csak indokolt esetben hagyják el az osztályt, ne zavarják a beteg gyermekek nyugalmát (járkálás, csengetés).
 12. A gyermek egészségi állapotát orvos ítéli meg, utasításainak betartása kötelező (pl.: az akut részlegen hasmenéses gyermeket nem lehet a kórteremből kihozni, illetve részére a kórterembe kórházi játékot bevinni).
Kérjük, hogy a gyermeket az osztályról (pl. az udvarra sétálni jó idő esetén) csak a kezelőorvossal történt előzetes megbeszélés után, a nővér tudtával vigyék le. Az osztályról történő távozás/érkezés idejét a nővérpulton elhelyezett füzetbe írják be, és ezt aláírásukkal hitelesítsék. A kórház területét az ápolt gyermek – az osztályos elbocsátás előtt – még szülővel sem hagyhatja el.

Látogatási idő: a családtagok és hozzátartozók számára hétfőtől-péntekig 16.00-17.00 óra, szombat, vasárnap és ünnepnapokon: 10.00-11.00 óra között. Kérjük, hogy a gyermeket egy időben két személynél több ne látogassa, 14 év alatti gyermekeknek a látogatás tilos. A látogatókat kérjük, hogy ne menjenek be a kórterembe, hanem az előtérben tartózkodjanak.

Beteg gyermeknek gyümölcsöt, üdítőt, száraz süteményt – egynapi mennyiséget – lehet behozni. Saját konyha és tejkonyha biztosítja a gyermek minimum négyszeri étkeztetését. A betegségtől függően dietetikusunkkal konzultálva speciális étrendet alkalmazunk.

Gyermekét szoptató édesanya számára – korlátozott számban – külön épületben szállást tudunk biztosítani.

Térítési díj ellenében – korlátozott számban – a Csecsemő- és Gyermekosztály II. és III. emeletén lehetőség van arra, hogy az egyik hozzátartozó külön kórteremben legyen elhelyezve a gyermekével.
A térítési díj összegét a nővérpultnál elhelyezett Térítési Díjszabályzat tartalmazza.

Szakképzett óvónő foglalkozik a II. emeleten a kisebb betegekkel életkoruknak megfelelően.
Számítógépes szobát alakítottunk ki szintén a II. emeleten a nagyobb gyermekek részére. Itt naponta meghatározott időben felügyelet mellett tartózkodhatnak a gyermekek.

Felvilágosítást a gyermek állapotáról személyesen kizárólag a szülőnek az orvos adhat.

MOBILTELEFON használatát kérjük mellőzni a műszerek és a súlyos betegek zavarása miatt.
Mobiltelefonjukat csak az osztályon kívül használhatják.

A kórház telefonszáma: 92/507-500

Az osztály hívószámai:

II. emelet: Csecsemő-Gyermek belgyógyászati részleg nővérpult közvetlen: 507-586 1374 mellék
Gyermeksebészeti részleg: nővérpult közvetlen: 507-586 1374 mellék
Gyermekrehabilitációs részleg: nővérpult közvetlen: 507-586 1374 mellék
III. emelet: Csecsemő-Gyermek sürgősségi: nővérpult közvetlen: 507-588 1376 mellék
Csecsemő-Gyermek akut részleg: nővérpult közvetlen: 507-588 1376 mellék
Gyermek Intenzív Részleg: nővérpult közvetlen: 507-589 1162 mellék

AZ OSZTÁLY TERÜLETÉN A DOHÁNYZÁS TILOS ! (az épületben füstérzékelők vannak)

Elbocsátás: a gyermek hazabocsátása munkanapokon általában 8.00-11.00 óra között történik a zárójelentés és a dokumentáció átvétele után. A már gyógyult és hazabocsátott, de még ellenőrzést, gondozást igénylő gyermekeket osztályunk szakrendelésein várjuk az orvos által javasolt időpontban.

A fenti tájékoztató szorosan kapcsolódik a házirendhez, melynek betartása mindenki számára az osztály zavartalan működése és gyermekek gyógyulása érdekében kötelező!nyomtatoNyomtatható verzió