Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Fertőző Osztály - Bemutatkozás  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509,
507-574
 2017. december 13.
Névnap: Luca, Otília
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.11.26.
Látogatók: 45534

Az Infektológia osztály bemutatkozása

A Zala Megyei Kórház Infektológiai Osztálya  és a hozzá tartozó szakambulancia valamint járóbeteg szakrendelés a megye egyetlen ilyen profilú osztálya.
Májbeteg Szakrendelésünkön az általunk kezelt vírusos májbetegek gondozását végezzük.
Korábban hepatológiai (májbetegekkel foglalkozó) profilja is volt az osztálynak, jelenleg azonban csak az infektológia kompetenciájába tartozó vírusos májbetegek ellátását végezzük.
A nem fertőzés okozta májbetegségben szenvedő betegek ellátását  a kórház Gasztroenterológiai Centruma végzi.
Az osztály és a szakrendelések feladatai közé tartozik a lázas betegek (pl. fertőző mononucleosis),  légúti  fertőzében (mandulagyulladás, tüdőgyulladás, influenza), húgyúti fertőzésben szenvedők, hasmenéses betegek ellátása is.
Bár a ragályos fertőző betegségek nagy része a védőoltásoknak köszönhetően visszaszorult, most is vannak betegek, akiket betegségük miatt elkülőnítve kell kezelni, ezek egy részét is az osztályunk látja el (pl.kórházi ellátásra szoruló felnőtt bárányhimlős, fertőző májgyulladásos betegek).
Az infektológia feladata az intenzív osztályos ellátásra nem szoruló idegrendszeri fertőzéses betegek ( vírusok és baktériumok okozta agyhártyagyulladások, pl. kullancsencephlitis)  ellátása is.
A fentieken túl  a különféle  zoonózisokban (állatok közvetítésével kialakult emberi megbetegedések)  pl. Lyme kór ,tularaemia, macskakarmolási betegség, toxoplazmózis stb. szenvedő betegeket is  mi kezeljük  ill.ezen betegségek gyanúja esetén a betegek kivizsgálását elvégezzük.
Az osztály dolgozói részt  vesznek a kórházi infekció kontroll tevékenységében is.
A  30 ágyas osztály a kórház 1980-ban épült „K” épületének első emeletén található, a Zárda utcai  bejárat közelében.  Kétágyas kórtermeink vannak, mindegyikhez külön fördőszoba  tartozik ,és minden szobában van tv is.

Az osztály orvosai:

dr Farkas Tamás  - belgyógyász, infektológus, osztályvezető főorvos
dr Győrffy Éva  - belgyógyász, infektológus
dr Ribiczey Pál – belgyógyász, infektológus.

Sebestyénné Szapács Judit  vezető ápoló irányításával  15 szakképzett és egy segédápoló végzi a betegek ellátását.
nyomtatoNyomtatható verzió