Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Onkológia - Osztálytörténet  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. február 20.
Névnap: Aladár, Álmos
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.23.
Látogatók: 23604

Bemutatkozás, az osztály története

Zala megyében az elmúlt néhány év statisztikájára visszatekintve megállapítható, hogy a daganatos morbiditás és mortalitás folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Az emelkedés kisebb a colorektális, emlő, és tüdő, ugyanakkor lényegesen nagyobb a fej-nyak daganatos esetekben.
    Felismerve ezeket a szükségleteket, a Zala Megyei Kórház 2002. február elsején , az I. Belgyógyászati osztályáról leválasztva, önálló osztályként  indította el  Onkológiai osztályát 16 fekvő, illetve 6 kúraszerű ággyal.  Mindez azonban kevésnek bizonyult a teljes megye lakosságának ellátására, így másfél év alatt az osztály ágyszáma 30-ra, a kúra ágyak száma 8-ra emelkedett. Mindezekkel párhuzamosan a betegforgalmunk mintegy háromszorosára növekedett napjainkra.
    Miután osztályunk a kezdetektől megfelelt a szakmai minimumfeltételeknek, (NM 19/ 1996. ( VII.26.) rendelet szabályozta, majd a 21/ 1998( VI.3) és a 24/ 2000 (IX.1.)EüM ,  újra 60/2003 (X.20) ESZCSM, módosít: 16/2004(III.23) ESZCSM) az Onkológiai Szakmai Kollégium határozata alapján  a kezdetektől  működünk, mint Zala megye Onkológiai Centruma.

    Osztályunk profilját  a kemoterápiás és biológiai terápiás kezelések teszik, ki, mely havi 350-750 esetszámot jelent a fekvőbeteg ellátásunkban. Az osztályhoz tartozó kúraszerű ellátás keretében további 440-870 beteget kezelünk havonta. Betegeink nagyobb hányadban  vastag-, végbélrákkal, GI , emlő-,ovarium-, vese-, -máj-. -fej,-nyak-, hasnyálmirigy, prosztata tumorban szenvednek ( haematológiai illetve gyermekgyógyászati daganatos betegek kemoterápiás ellátását nem végezzük) Gondozói szakrendelés éves esetszáma 2859 volt 2013-ban.  Évente mintegy 400 új beteget látunk el osztályunkon.
Folyamatosan részt veszünk fázis II. , illetve III. nemzetközi klinikai vizsgálatokban is.

Mindezeken kívül, feladataink közé tartozik Zala megye lakosságának onkológiai járóbeteg ellátása és gondozása is.
    Az osztály a ZMK, külső telephelyén  helyezkedik el. 2002-2003 között az ellátás még két szinten zajlott. A citosztatikus labor és a kúraszerű ellátás az épület 3. emeletén, a fekvőbetegek ellátása a földszinten történt. Ez a szervezés, átláthatóság, megközelítés szempontjából hátrányos volt mind a szakdolgozóknak, mind a betegeinknek egyaránt. Az átépítési, felújítási munkálatok 2003-ban kezdődtek és folytatódtak 2004-ben is. Az eredmény szebb környezet, elkülönült helyszínek átláthatóbb betegellátás lett.
Előzetes tervek alapján osztályunk 2015-ben a belső telephelyre költözik.
Az átalakulás mindezzel nem ért véget, 2008. szeptemberére megkezdte működését az osztályon, de elkülönítve zsiliprendszerrel lezárva a cytostatikai laboratórium. A Zala Megyei Kórház  működteti gyógyszerésszel és gyógyszertári szakasszisztensekkel, akik végzik a kemoterápiás kezelések összeállítását. A keverékinfúziók a CATO informatikai rendszer segítségével készülnek, mely nagy segítséget ad a biztonságos betegellátáshoz.

  Osztályunkra a számkombinációs zárral ellátott ajtón belépő betegeinket és kísérőiket kellemes színű falak fogadják. Kényelmes, tágas, televízióval és videóval  felszerelt társalgóval, spot-lámpákkal, és korszerű neonokkal bevilágított folyosóval. A padlózat korszerű csúszásgátló járólap. A színes falakat kortárs művészek munkái teszik még változatosabbá. A fürdő- és mellékhelyiségek kialakításánál figyelembe vettük a biztonságot és kényelmet, így nincsenek küszöbök.. Az osztályon  egy  hideg-melegvizes italautomata áll a betegeink  rendelkezésére.  Nővérállomásunk korszerű, számítógéppel ellátott, a nővérhívó berendezés a kórtermeken kívül a mellékhelyiségekben is működik. 
    Betegvizsgáló helyiségeink tágasak, világosak, infrastrukturális ellátottságuk megfelelő. Ápolási eszközellátottságunkban vannak még hiányosságaink, de van többek között ágytálmosó automatánk, elektromos antidecubitor matracaink, 43 db infúzor, veszélyes hulladék-hegesztő automatánk.
    Betegeink szórakoztatására  tévékészülékeket helyeztünk el a folyosón és a két kúraszerű  kezelőhelyiségünkbe.
    Kórtermeink többnyire 3 ágyasak és egy elkülönítő szobánk van külön fürdőszobával, televízióval.
    Szakmailag magasan qualifikált teammal rendelkezünk. 5 orvos, 7 diplomás ápoló, 3 onkológiai szakápoló, 6 OKJ ápoló, 5 ápoló,  és 1 segédápoló dolgozik a közvetlen fekvőbeteg ellátásban. A kúraszerű ellátást is az osztályos ápolók végzik. Ambulanciánkon, szakrendeléseinken illetve gondozásainkon további négy szakápoló dolgozik. Az adminisztrációs munkákat két orvosírnok látja el.

    A Zala Megyei Kórház 1995.óta ISO akkreditált intézmény. A szakmai munka szabályozott algoritmusok, műveletleírások alapján valósul meg.

    Napi kapcsolatban vagyunk az otthonápolási – és táplálási szolgálatokkal, betegklubokkal, így a rászoruló betegeink és hozzátartozóik a kórházból való távozás után akár néhány órán belül segítséget kaphatnak a szakemberektől ( vagy akár sorstársaiktól), legyen szó alapápolásról, táplálásról, hospice ellátásról, onkopszichológiai problémákról, vagy csak egy egyszerű beszélgetésről.

Meghatározó események:

1.   2013 márciusában megünnepeltük az osztály 10 éves fennállását. Ez alkalommal tudományos konferenciát szerveztünk, majd egy kellemes vacsora keretében  a társszakmákkal és az összes valaha itt dolgozott kollégával elevenítettük fel az elmúlt évek szépségeit és nehézségeit.
2. Osztályunk 2013. május 5-én önálló alapítványt hozott létre, melyet a bíróság 2013. augusztus 2-án nyilvántartásba vett.  Az alapítvány neve: Akarattal és Hittel Alapítvány a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáért. Az alapítványt Valkó Róbertné és Gosztolainé Dr. Böjti Erzsébet hozta létre, akik személyesen is éreintve voltak az osztály életében.
Az alapítvány célja elsődlegesen a betegellátás színvonalának emelése, az osztály felszereltségének javítása, az osztályon dolgozók szakmai fejlődésének elősegítése. Hosszú távon az egészségmegőrzés, betegség megelőzés, gyógyító rehabilitáció segítése és általában az onkológiai szakma népszerűsítése.

nyomtatoNyomtatható verzió