Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Betegtájékoztató 
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. január 22.
Névnap: Vince, Artúr
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.23.
Látogatók: 26024

Betegtájékoztató


Minden harmadik betegnél kialakul élete során valamilyen rákos daganat, de ma már nagyobb részük leküzdi a betegséget.. Az elmúlt 30 évben megduplázódott a túlélési arány. E kedvezõ adatok hátterében a korai észlelés, részben a szûrési programoknak köszönhetõen, a hatékonyabb kezelés és a jobb utógondozás áll. Az is nyílvánvaló ugyanakkor, hogy maguk a betegek is sokat tehetnek az esélyeik javításáért, minél hamarabb kezdenek el cselekedni, annál jobb. Egyre több bízonyíték van rá, hogy számos életmódbeli tényezõ, mint a testmozgás és az étrend, hatással lehet a rák lefolyására, javíthatja az életminõséget, csökkentheti a kezeléssel járó mellékhatásokat és növeli a túlélési esélyeket. A kutatásokból kiderült, hogy az is javítja a gyógyulás esélyeit, ha valaki aktívan részt vesz betegsége kezelésében.

Mi a rák?


A rosszindulatú daganat olyankor alakul ki, amikor a normális sejtosztódás ellenõrizhhetetlenné válik.  Daganatsejtek képesek szétterjedni a szervezetben és elpusztítani az egészséges szöveteket.

A kezelés:


Napjainban sokféle kezelés áll rendelkezésre a rák ellen: mûtétek, kemoterápia, immunterápia, biológiai kezelések, hormonkezelés. Hogy ezek közül melyiket alkalmazzák a betegnél nagyrészt attól függ, hogy melyik szervet támadta meg a betegség, mekkora a daganat, van e áttét, és mennyire agresszív a betegség. A legújabb kutatások szerint attól is függ, hogy milyenek a daganat genetikai jellemzõi.

Amikor megtudja:


Még ha számított is a rossz hírre, könnyen lehet, hogy az elsõ közlés után nem képes felfogni az orvos által közölt információkat. Ezért javasolt, hogy ilyenkor jelen legyen hozzátartozó, vagy közeli barát, akiben a beteg megbízik.
Az esetek többségében  szövetmintavétellel ( biopszia ) és a sejtek mikroszkópos vizsgálatával álllapítják meg milyen típusú daganatról van szó.. A kiterjedésére vonatkozó további információkat különféle képalkotó módszerekkel ( UH, CT, MR, PET CT ) és laboratóriumi vizsgálatokkal kapunk. A kezelési lehetõségeket akkor beszélik meg Önnel, amikor ezek készen állnak.

Mit kérdezzünk?


Érdemes elõre összeírt kérdések listájával menni az onkológushoz, hogy semmirõl se feledkezzen meg, mint pl.:
 • Mi a daganat pontos orvosi megnevezése?
 • Hol kezdõdött a rák?
 • Átterjedt e máshová is, ha igen hová?
 • Lassan növekszik e, vagy inkább agresszív?
 • Milyen kezelésre lesz szükségem?
 • Vannak e egyéb kezelési lehetõségek is, és ha igen, minek alapján dõl el, melyiket választják?
 • Várhatóan mennyire lesz sikeres a kezelés?
 • Milyen mellékhatások várhatóak?
 • Mennyire és mennyi ideig fogom magam rosszul érezni?
 • Mennyi ideig nem tudok majd dolgozni?
 • Milyen segítségre számíthatók a kórházban, ahol kezelni fognak?
 • Milyen egyéb támogatás áll rendelkezésemre?
 • Mekkora a kiújulás esélye?

Ha a hosszú távú kilátásairól érdeklõdik, senki sem tudja megjósolni, hogy mi várható egy egy konkrét esetben. A kilátások függenek a rák típusától, hogy mennyire korán észlelték, valamint a beteg korától és egészségi állapotától.

A pozítív hozzáállás:


A pozítiv gondolkodás nem tünteti el a rákot, de segíthet urrá lenni a helyzeten. Segíthet ha az érzéseit megosztja egy együttérzõ személlyel.
Minél jobban érzi magát testileg lelkileg annál könnyebben fogja elviselni az Önre váró megprobáltatásokat, és annál sikeresebben tud testre szabott megoldásokat kidolgozni.
Probáljon legalább egyvalakit a bizalmába avatni. Ha sikerül elég bátorságot gyûjtenie ahhoz, hogy elmondja amit érez, az az elsõ lépés lehet érzelmei pozítív kezelése felé.

Lehetséges segítségek:


 • tanácsadás ( kórház, rákbetegekkel foglalkozó szakemberek, alapítványok )
 • vallás
 • rákbetegek segítõ alapítványok, pl.: rákellenes liga
A rákos betegek úgy érzik, hogy életük már soha nem lesz normális. De higgye el, van rá mód hogy megbírkozzón a betegséggel. Nincsenek biztos módszerek és egyértelmû szabályok, ami az egyik embernek használ, az a másiknak lehet hatástalan, de hamar rátalál majd arra, ami az Önnek a legjobb.

Néhány ötlet:

 • munka: attól függõen tud e dolgozni a mellékhatások miatt.
 • Fogadja el a segítséget: fontos hogy felismerje a saját határait a kezelések függvényében, ne próbálja magát túlerõltetni amikor nincs jól.
 • Vezessen naplót: fizikailag és lelkileg is hasznos lehet ha az érzéseit kiírja, talán azért mert így alkalma van nyugodtan és alaposan elgondolkodni.
 • Segélyvonalak: felvilágosítással szolgálnak szinte minden téren, a kezelések mellékhatásaitól kezdve a különféle anyagi támogatások ígényléséig.
 • Internet: a fórumok alkalmat kínálnak a tapasztalat cserére. Szoros barátságok kötõdtek már ilyen módon. Kerülja viszont azokat a honlapokat, amelyek csodagyógyítást ígérnek, ezek aligha megbízhatóak.
 • Segítõ csoportok: ha inkább személyesen osztaná meg tapasztalatait.

Vizsgálja felül életmódját!

Többen nyilatkoztak úgy, hogy a rák egyfajta jelzés volt számukra, amely hatására átgondolták, hogy mi is igazán fontos nekik az életben.

Mondjon le a dohányzásról és az alkoholról!

Ha csak egyetlen fogadalmat tehetne, amikor kiderül, hogy rákja van, az a dohányzás abbahagyása kellenne, hogy legyen, már amennyibe ez eddig volt. A dohányzás nem csupán egyike azon tényezõknek, amelyek rákot okozhatnak, hanem a kutatások szerint nagyobb a nemdohányzók túlélési esélye. Ha dohányzik azzal nagy mennyiségû rákkeltõ anyagnak teszi ki szervezetét. Ez olyan további károsodásokat okozhat a rákos sejtek DNS- be, amelyek hatására azok agreszívabbá válhatnak, illetve olyan mechanizmusokat fejleszthetnek ki, amelyek elrejthetik õket az immunrendszer elõl.
Vizsgálatok mutatták ki azt is, hogy összefüggés mutatható ki az alkoholfogyasztás és egyes rákos megbetegedések között. Azok akik szeszes italt fogyasztottak, azoknál 90 %- al nagyobb volt a 2- dik tumor kialakulásának kockázata.
A gyógyulás idõszakában a szeszes ital helyett inkább friss gyümölcsleveket és gyógyteát igyon.

Evéssel a rák ellen.


Ha eddig is egészségesen táplálkozott, jó eséllyel indul el a gyógyulás útján. Ha viszont nem, akkor itt az ideje, hogy jó útra térjen.
A megfelelõ étrend a következõkben segíthet a szervezetének:
megbírkózni a kezelések mellékhatásaival
elviselni a kezelésekbõl a leghatátosabb dózist
gyorsabban felépülni
ellenállni a fertõzéseknek
erõsebbnek, energikusabbnak, és egészségesebbnek érezni magát
A rák miatti szorongás és a kezelések elvehetik az étvágyat.

Evési problémák:

gyenge étvágy: egyen gyakran keveset, naponta 5 x 6 x. Ha fogyni kezd, kérdezze meg orvosát milyen étrend kiegészítõket kellenne szednie.
Sebek a szájban vagy nyelési nehezítettség: folyékony- pépes ételeket, leveseket, lágy tojást vagy krumplipürét egyen. Kerülje a fûszeres és savas dolgokat, mindent ami felsértheti a száj nyálkahártyáját.
Hányinger: a szagok ronthatnak a helyzeten. Egyen inkább hideg ételeket pl.: szendvicseket, salátákat. Fõzés idején ha teheti maradjon távol a konyhától. Csökkentheti az émelygést ha vékony gyömbérszeleteket leforráz és italába bele teszi.
Hasmenés: egyen alacsony rosttartalmú ételeket pl.: fehér kenyeret, finomlisztbõl készült tésztát, hántolt rizst, vagy hámozott gyümölcsöt. Igyon sok vízet, hogy pótolja a folyadék vesztést.
Székrekedés: igyon sokat és egyen rostos ételeket, teljes kiörlésû lisztbõl készült kenyeret és tésztát, barna rizst és gyümölcsöt.


Hosszabb távra:

egyen több gyümölcsöt, köztük bogyósokat és zöldséget, mogyoró féléket és olajos magvakat, teljes kiörlésû gabona féléket, valamint hüvelyeseket.
Egyen kevesebb gyorséttermi ételt, kerülje a magas energia tartalmú, cukros italokat. Fogyasszon kevesebb vörös húst, valamint füstölt vagy pácolt húskészítményt, például sonkát és kolbászt, és korlátozza a só fogyasztását.
Ne próbálkozzon a divatos diétákkal, mint a nagy mennyiségû zöldséglé fogyasztása, mellette kávéval adott beöntések sem hasznosak. Ezek jótékony hatása tudományosan nem bízonyított, és kellemetlen mellékhatásaik lehetnek.

Étrend kiegészítõk:

A vitaminok és ásványi anyagok, valamint a táplálék kiegészítõk szedésével kapcsolatban kérdéseit a kezelõ orvosnak tegye fel.
A nagy dózisban szedett étrend kiegészítõk ártalmasak lehetnek.

Menjen többet a szabadba!


A mozgás segíthet elkerülni a mellékhatásokat, például a kimerültséget, a fájdalmat, és az émelygést. A gyógyulási esélyeit javítja, pl.: heti 3- 5 alkalommal séta.

Hangulatjavító ötletek:

a relaxáció egyszerû légzõgyakorlatok segítségével segíthet enyhíteni a stresszt és a feszültséget. Sok relaxációs módszer van, amit könnyû megtanulni egy könyv vagy CD segítségével.
A meditációról tudományos vizsgálatok is bebízonyították, hogy csökkenti a stresszt és a szorongást.
A vizualizáció lényege az, hogy az ember megtanuljon lelki szemei elõtt megnyugtató képeket felidézni.
A nevetés stimulálja a szív, ér, valamint az immunrendszert, az agyi endorfinok felszabadítása révén a fájdalomtûrõ képességet is fokozhatja.
Ragadja meg az alkalmat, és tegye meg amirõl mindig álmodott, és menjen el oda ahová mindig vágyott.

Kemoterápia:


A kemoterápia során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek gátolják a ráksejtek szaporodását, illetve elpusztítják õket.
A kemoterápia lehet önálló kezelés, végezhetik mûtét elõtt vagy után, elletve sugár vagy más kezeléssel kombinálva.
A gyógyszert általában injekció vagy intravénás injekció formájában adják be, esetleg lehetséges tabletta vagy kapszula formájában.
A kemoterápiás ciklusok során alkalmazott kezelések közé nyugalmi idõszakot iktatnak. Ez növeli a szerek hatékonyságát, és idõt ad a szervezetnek arra, hogy regenerálódjon.
Az alkalmazott szer, a beadás módja függ a daganat típusától és helyétõl, hogy elsõdleges tumor vagy áttétes daganatról van- szó, valamint, hogy a  beteg mennyire reagál jól a kezelésre, és milyen mellékhatásokat tapasztal.

Jó tanácsok kemoterápia alatt és után:


 • keresse fel fogorvosát, és mondja el neki, hogy daganata van. Ügyeljen a szájhigiéniára, hogy fogai és ínye is baktérium mentesek legyenek, és ezzel csökkentse a fertõzés kockázatát a kezelések idejére.
 • Táplálkozzon minél egészségesebben. Igyon sok vízet, ne fogyasszon alkoholt, szokjon le a dohányzásról. A vasban gazdag húsok és a sötétzöld levél zöldségek segíthetnek a vérszegénység megelõzésében.
 • Úgy ossza be az idejét, hogy a kezelést követõ napokban tudjon pihenni.
 • Tájékozódjon a lehetséges mellékhatásokról és azok várható következményeirõl. Például ha tudja, hogy kihullik a haja, a kezelés megkezdése elõtt vágassa le a haját rövidre, s rendeljen a hajszínének és frizurájának megfelelõ parókát.
 • Kérdezze meg orvosát milyen kiegészítõ kezelések segíthetnek.
 • Mindenki másként reagál a kemoterápiára, és mindenkinél egyedi, hogy az egyes tünetek, pl.: a dfájdalom mikor jelentkezik, ezért az is elképzelhetõ, hogy ön alig észlel majd mellékhatásokat.

Mikor van ok aggodalomra!:

a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak többsége inkább kellemetlen, mint súlyos.
 • rázza a hideg, vag y38 foknál magasabb láza van
 • légzési hehézségeket tapasztalatinfluenza szerû tünetei vannak
 • vérzik az ínye vagy az orra
 • 10 percen túl tartó vérzése van
 • az evést vagy ivást akadályozó fekélyek alakulnak ki a szájban
 • hányása az orvos által felírt orvosságok szedése ellenére sem javul
 • naponta 4 x vagy többször van hasmenéses széklete

Ha ezeket tapasztalja hívja fel orvosát!!!


Hormon kezelés:


Ha Önnek hormonkezelésre van szüksége az alábbi dolgokat fontos tudnia:
Létezik Tablettás és/ vagy injekciós formában. A hormonkezelsé csak azoknál a többnyire emlõtumoros nõknél hatékony, akiknek daganatsejtjei ösztrogén és/ vagy progeszteron receptorokat tartalmaznak. A kezelés egyik elõnye, hogy általában enyhék a mellékhatásaik. A hormonkezelést, ami olykor önmagában is hatékony, általában kemoterápia kiegészítéseként vagy azután adják a betegeknek. A lkezelés megkezdésekor átmenetileg hõhullámok jelentkezhetnek.
Azoknál a még menstruáló betgeknél, akiknél a kemoterápia ellenére megmarad a menstruáció, ennek gyógyszeres gátlása szükséges a nõi nemi hormonok szintjének csökkentése érdekében. Ennek módja a petefészek eltávolítása helyett ma már 2- 5 évig alkalmazott gyógyszeres ( injekciós ) kezelés.
A kezelés mellékhatásai megegyeznek a menopausa tüneteivel, mint : hõhullámok, csontritkulás, a hüvely és egyéb nyálkahártyák szárazságával.


Biológiai terápiák


A modern, célzott biológiai terápiák elsõsorban a daganat sejtek mûködését gátló gyógyszerek célpontjai. Elsõsorban a daganatsejtek felszínén megtalálható jelfogó molekulák, receptoork amik a daganatsejt növekedésében vagy érellátó rendszer kialakításában játszanak szerepet. A terápia ezeket a sejtmûködéseket függeszti fel.
Mivel ezek a gyógyszerek elsõsorban a daganatsejteken fejtik ki hatásukat, az egészséges sejteket alig károsítják, mellékhatásaik kevesebbek, az életminõséget általában javítják.
Különbözõ betegek eltérõ daganatai a célzott terápiákra eltérõen reagálnak. Elõfordul, hogy hosszabb távú túlélést képesek bíztosítani.Ahhoz, hogy ezek a modern célzott terápiák nagy hatékonysággal legyenek alkalmazhatóak, meg kell találni azokat a betegeket, akiknek a betegségük és szövettani eredményük indokolja ezen terápiát.
Célzott biológiai terápiát alkalmazhatnak a szövettani eredménytõl függõen az alábbi betegségekben: emlõdaganat, vastagbél daganat, és tüdõ daganatokban.
Amennyibe Önnek ilyen kezelésre lesz szüksége a kezelõ orvosa fogja tájékoztatni a lehetséges formákról a kezelés menetérõl, és a mellékhatásokról.


Sugárkezelés


Amennyiben Önnek a betegsége diagnosztizálása után, a szövettani eredménytõl függõen, az onkológiai team döntése alapján sugárkezelésre van szüksége, akkor azt nem a Zala Megyei Kórházban fogja megkapni.
Betegink a két legközelebbi helyebõl tudnak választani: Szombathely vagy Kaposvár.
Ez a beteg lakhelyétõl is függ.
A sugárkezelés idõtartamára ami 3- 4 hét általában, hétfõtõl péntekigtart, el lehet naponta járni, illetve bennt fekvés is lehetséges az egyéni megbeszélés alapján.
Sugárkezelés alkalmazása lehet kemoterápia nélkül, illetve kemoterápiával együtt kombinálva.
Ez mindig, adottan az Ön betegségére felállított kezelési protokoll határozza meg.
A sugárkezelés leggyakoribb mellékhatásai a bõrpír, hányinger, hányás lehet. Ritkán, de elõfordulhat vérkép eltérés is.
A bõrpír kialakulásának illetve enyhítésének érdekében bõrvédõ krémek használatát ajánljuk a kezelés egész idõtartamára. A lényeg, hogy arra a kis idõre amíg naponta a besugárzás tart, tísztitsa le a bõrét, száraz, krémektõl mentes legyen. Elõtte és utána viszont, lehetõségeihez mérten mindig kenje be.
Bõrvédõ krémek közül leginkább használatos szokott lenni a : Bepanthen, Panthenol, Sudocrem, Neogranormon.
A sugárkezelés helyén elsõ alkalommal megbeszélik Önnel a kezelés menetét, CT vizsgálatot végeznek, ami alapján fizikusok segítségével bemérik a sugárterápia helyét, testén bejelölik.
Zuhanyozás és fürdés közben vigyázni kell, hogy ezek a jelek nehogy teljesen eltûnjenek.
Természetesen szükség esetén ezeket a jelöléseket megerõsítik.
Ha a sugárkezelést a kemoterápia mellett vagy után kapja, a kezelés befejezése után ismét jelentkezni kell onkológus orvosánál, akivel megbeszélik a további teendõket, vagy a kontroll idõpontját.
Sugárterápia alkalmazása altt is fontos a bõ folyadékfogyasztás, hûsítõ italok, gyümölcsök fogyasztása, túl meleg ételek, italok kerülése.

További kérdéseivel, illetve felvilágosításért kérjük forduljanak bizalommal kezelõ orvosukhoz!

Köszönjük.
nyomtatoNyomtatható verzió