Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Pulmonológia - Diagnosztikai vizsgálatok  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. március 20.
Névnap: Klaudia
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.17.
Látogatók: 28222

Diagnosztikai vizsgálatok


Pulmonológiai diagnosztikus vizsgálatokat orvosi beutalóval, (háziorvos, szakorvos) előjegyzés alapján végezzük járó és fekvőbetegek részére egyaránt.
A vizsgálatok helyszíne: Zala Megyei Kórház, Külső-Kórház, Pózva Telephely, 9. épület, földszint.

Bronchoscopia, azaz hörgőtükrözés:

Bronchoscopos vizsgálatot előjegyzés alapján, tüdőgyógyász konzíliumot követően, terápiás vagy diagnosztikus célból végezzük.
A hörgőtükrözés lehetőséget biztosít arra, hogy az orvos végignézze a légcsövet, hörgőket, így közvetlenül felismerhesse az elváltozásokat. Szükség esetén mintavétel végezhető. A vizsgálatot helyi érzéstelenítésben, speciális esetben altatásban végezzük.
FONTOS!  Az ambulánsan ellátandó beteg éhgyomorral érkezzen, váltóruhát, papucsot hozzon magával.
Bővebb felvilágosítást a vizsgálatot elrendelő orvos ad.

Transthoracalis tűbiopszia:

A mellkasfalon keresztül vékonytűvel történő mintavétel cytológiai vizsgálat céljára, amelyből a betegségek diagnózisa felállítható. A módszert elsősorban daganatok igazolására használjuk.

Légzésfunkció:

A légzésfunkció a tüdő és a hörgők aktuális funkcionális állapotáról ad felvilágosítást. A vizsgálat során a légúti áramlások és kapacitások a mellkas gáztérfogatának computeres mérése történik. A diagnózis megállapításához kiegészítő vizsgálatok is szükségesek lehetnek: hörgőgörcs oldása, provokációs vizsgálat, terheléses vizsgálat.
A légzésfunkció elvégzése előtt az asszisztens tájékoztatja a pácienst a vizsgálat menetéről, elvégzése közben pedig folyamatosan, szóval irányítja őt.
A vizsgálat elvégzéséhez a páciens aktív közreműködése szükséges, ami nagyban befolyásolja annak eredményességét!

Diffúziós kapacitás:

A légzésfunkciós vizsgálat speciális formája, mellyel mérik, hogy a tüdő milyen mértékben képes a gázcserére.

Vérgáz:

Vérgáz analitikai vizsgálatokhoz hyperaemizált fülcimpából történik a vérvétel egy kapilláris csőbe, majd automata géppel mérjük a paramétereket. (O2, CO2, pH stb.)

Allergológia:

Allergológiai vizsgálatot a beteg panaszai alapján végzünk. Az alkarra többféle légúti allergént (házipor, pollenek, állati szőrök, penészgomba) helyezünk fel, amelyet 20 perc múlva  bőrpír alapján értékelünk.

Alvásdiagnosztika:

Szűrő alvásdiagnosztikai vizsgálatot végzünk, előjegyzés alapján, azon egyéneknél, akik súlyos horkolás, éjszakai légzéskimaradás, napközbeni aluszékonyság tünet együttestől  szenvednek. A vizsgálathoz 1 – 3  napot a pulmonológiai osztályon kell eltölteni.

nyomtatoNyomtatható verzió