Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Pszichiátria - Fekvőbeteg részlet  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. június 17.
Névnap: Laura, Alida
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.07.04.
Látogatók: 40732

Osztály bemutatása


A Pszichiátriai Osztály kórházunk legnagyobb osztályaként 5 fekvőbeteg részlegen 152 ággyal és két épületben működő 6 járóbeteg szakellátó egységgel áll pácienseink rendelkezésére. Pózván, a Külsőkórház területén csendes, nyugodt, természetközeli környezetben várjuk a gyógyulni vágyó lelki beteg embereket. Zalaegerszegen a Kossuth utca 46-48 szám alatt a Mentálhigiénés Központban állunk a páciensek rendelkezésére.

A 2013-as évben osztályos ellátásban 1531 beteg került felvételre. Gondozónkban 422 beteg állt gondozásban. Az éves betegforgalmi adatok alapján 11 184 fő jelent meg ellátásra.

Területi ellátási kötelezettségünk a linkre kattintva érheti el:
Járóbeteg ellátási terület
Fekvőbeteg ellátási terület

Fekvőbeteg részlegeink


A részleg

Az osztály egyetlen zárt részlege, ahol általában sürgősségi beszállítást követően a veszélyeztető állapotú pszichiátriai betegek elhelyezése, gyógykezelésük első szakasza történik, szoros orvosi és szakápolói felügyelet mellett; 14 ágyon.

A részleg a Külsőkórház V. épületének földszintjén található.
Elérhetőség:  92/501-500 2289-es mellék. 

B részleg

A 40 ágyas részlegen  a  hangulati élet súlyos betegségeiben szenvedők, a kóros lelki tünetekkel jellemzett pszichiátriai betegségben szenvedő páciensek gyógykezelése zajlik. Az elsősorban alkalmazott biológiai (gyógyszeres) terápia mellett pszichológiai (egyéni és csoportos pszichoterápia) valamint szocioterápiás segítségnyújtás is biztosított a részlegen gyógykezeltek számára.

A részleg a Külsőkórház V. épületének első emeletén található.
Elérhetőség:  92/501-548

C részleg

Elsősorban a szorongásos betegségek, hangulatzavarok, személyiségzavarok tartoznak a részleg fő tevékenységi körébe. A gyógyszeres terápia mellett nagy hangsúlyt helyeznek a pszichoterápiás ellátásra, amely egyéni és csoportos keretek között zajlik.
Az ellátás 28 ágyas részlegünkön zajlik.

A részleg a Külsőkórház V. épületének második emeletén található.
Elérhetőség: 92/501-551      

D részleg

35 ágyas részlegünk addiktológiai és rehabilitációs részlegként működik. Ellátásban részesülnek az alkoholos kórképekben, alkoholmegvonásban és annak szövődményeiben szenvedők. Ez a tevékenység szoros orvosi és nővéri felügyeletet kíván meg betegeink biztonsága érdekében. 
A hosszabb távú, rehabilitációs kezelést igénylő betegek az osztály többi részlegéről kerülnek ide. Kezelésük állapot- és szükségletfelmérésre épülő, egyénre szabott rehabilitációs terv mentén történik. A gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápiás és szocioterápiás módszereket alkalmazunk. Szükség esetén szociális segítségnyújtást biztosítunk az osztályon dolgozó szociális munkás részvételével.

A részleg a Külsőkórház IV. épületének első emeletén található.
Elérhetőség:  92/501-552


E részleg

Főként a jellegzetesen időskorban előforduló pszichiátriai megbetegedésekben szenvedők ellátását végző 35 ágyas részleg.

A részleg a Külsőkórház IV. épületének második emeletén található.
Elérhetőség:  92/501-553

Gyógyító célú foglalkoztató

A fekvőbeteg részlegek mellett külön épületben elhelyezkedő foglalkoztató járó- és fekvőbetegek részére egyaránt nyújtja szolgáltatásait. Kreatív foglalkozásokkal és munka jellegű tevékenységgel igyekszik elősegíteni betegeink gyógyulását, munkaképességük lehetőség szerinti javítását, így értelmes, tartalmas elfoglaltságot biztosít számos bejáró és osztályon fekvő páciensnek.

Elérhetőség: 92/ 501-500 2313-as mellék


Járóbeteg ellátó egységek


Pszichiátriai Szakambulancia

Az azonnali ellátás igényével beutalt betegek vizsgálata, a megfelelő szakellátásba irányítása, esetenként rövidebb távú ambuláns gyógykezelése történik ambulanciánkon. A mentőszolgálat útján érkezett betegek ellátása illetve a kórház fekvőbeteg osztályai által kért konzílium biztosítása is itt történik.

Pszichiátriai Szakrendelés és Gondozás


A járóbeteg-ellátásban kezelhető, kórházi bentfekvést nem igénylő betegek kezelésének és az osztályról elbocsátott betegek rendszeres kontrolljának, további gyógyításának, gondozásának színtere.

Pszichoterápiás Szakrendelés

A járóbeteg-ellátásban kezelhető, kórházi bentfekvést nem igénylő páciensek pszichoterápiás ellátása.

Alzheimer Szakrendelés

Alzheimer-kórban szenvedő betegeink járóbeteg-ellátását végző szakrendelésünk.
 


Mentálhigiénés Központ


RÉSZLEGEINK:

Addiktológiai Szakrendelés és Gondozás

Az alkoholfüggőség gyógyítására hivatott betegellátó részleg. A gondozást szakorvos látja el. A gondozás folyamatosságát gondozónők segítségével valósítjuk meg, melyhez a szakorvosi hátteret a Pszichiátriai Szakambulancia biztosítja.
Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Szakrendelés és Gondozó

A gyermekkorban és serdülőkorban előforduló lelki betegségek kezelése történik ebben az egységben. Széles körű pszicho-diagnosztikai és terápiás repertoár áll a gyógyító személyzet rendelkezésére.


Drogambulancia

Az illegális drogok használóinak járóbeteg-ellátó részlege. A személyes segítségnyújtáson túlmenően ambulanciánkon keresztül lehetőséget biztosítunk drogbetegeket ellátó bentlakásos intézményekbe való eljutásra is.
A Drogambulancia folyamatosan részt vesz a drogbetegek számára biztosított Elterelés programban.

Segítségnyújtáson túlmenően ambulanciánkon keresztül lehetőséget biztosítunk drogbetegeket ellátó bentlakásos intézményekbe való eljutásra is.


Mentálhigiénés Gondozás (Krízisambulancia)

Élethelyzeti nehézségekkel küzdő, vagy a lélektani krízis állapotában lévő személyek ellátását szolgáló részleg.

nyomtatoNyomtatható verzió