Zala Megyei Kórház hivatalos honlapja - Szemészet - Szervezeti felépítés  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2016. február 13.
Névnap: Ella, Linda
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.30.
Látogatók: 19392

Az osztály szerkezeti felépítése


Külső Kórház, Pózva

Földszint:

I.    Szemészeti szakambulancia
II.    Glaucoma szakrendelés
III.    Szemészeti szakrendelés
IV.    Szemészeti diabetes gondozó
V.    Szemészeti laser kezelő
VI.    Fluorescein angiograpfiás labor, VEP labor
VII.    Látótér vizsgáló
VIII.    OCT, Cornea topograph, Automata keratorefraktometer, Pachymeter
IX.    Ambuláns kezelő
X.    Műtő blokk
        2 aszeptikus műtő
XI.    Betegfelvételi és információs iroda

Emelet

I.    Szemészeti osztály
            Szemészeti osztályos vizsgáló
            Szemészeti ultrahang

Belső Kórház, Rendelőintézet, Zalaegerszeg

I.    Szemészeti felnőtt szakrendelés  ( város)
II.    Szemészeti felnőtt szakrendelés  ( vidék )
III.    Gyermekszemészeti szakrendelés


A Zala Megyei Kórház Szemészeti Osztály 1976. óta a kétemeletes pavilon típusú épületek közül az elsőben, annak földszintjét és első emeletét foglalja el. A földszintre belépve tágas váróterem fogadja az érkezőt. Itt található rögtön a betegfelvételi irodánk, mely egyben információs pultként is szolgál azok számára, akik ismeretlenül próbálnak tájékozódni, vagy többedszer járva osztályunkon, konkrét irányba kérnek információt.     A munkanap reggelén felvételre érkező betegek az itt  elvégzett adategyeztetés és dokumentálást követően kerülnek csak az emeleten található osztályra.

Szakrendeléseink munkájukat harmadik éve előjegyzéses rendszer alapján végzik. Ezáltal bizonyos várakozási időt követően mindenki kulturált, egyénre szabott ellátásban részesülhet, mentesülve nagyrészt a várakozás kellemetlenségeitől. A rendeléseket napi váltással végzik orvosaink. Az épület földszintjén található 4 különálló rendelő, melyek az alábbi feladatok szerint végzik a tevékenységüket.


Szemészeti szakambulancia

A szakambulancián látjuk el a konzíliumokat. Előjegyzés alapján általános szemészeti szakvizsgálatot végzünk. Itt folynak az operált betegek kontroll vizsgálatai. Vonatkozik ez mind a friss, mind a régebben operált betegekre. Macula ambulanciánk is itt működik.
Itt dolgozó orvosaink: Dr. Kovács Ágnes, Dr. Joós Mária, Dr. Szekér Bernadett, Dr. Fatalin Krisztina

Szemészeti szakambulancia

Glaucoma szakrendelő

A glaucoma rendelő a zöldhályogos betegek időszakos ellenőrzését végzi.
Itt dolgozó orvosaink: Dr. Aradi Etelka, Dr. Cserép Veronika

Glaucoma szakrendelő

Diabetesz szakrendelő

Diabetesz szakrendelőnkben a frissen felfedezett, vagy a már régóta kezelt diabeteszes betegeket ellenőrizzük, követjük, gondozzuk. A rendelővel összeköttetésben található laser műtőnk, mely Zeiss-típusú Nd-YAG,  EYE Lite laser készülékkel és Canon funduskamerával van felszerelve.
Itt dolgozó orvosunk: Dr. Kiss Katalin

Diabetesz szakrendelő


Szemészeti diagnosztika

Két rendelő közötti helyiségben rendeztük be diagnosztikus egységünket, ahol az alábbi készülékek találhatók: Humprey-Zeiss kerato-refraktometer, OCT készülék, valamint pachymeter. Más helyiségben, de szintén ide tartozóan a  földszinten található a látótérvizsgálathoz szükséges Humprey automata perimeter, HRA II fluorescein angiográfiás készülék digitális képalkotási és archiválási rendszerrel, mely jelenleg az egyike a legmodernebb szemfenéki képalkotó és archiváló készülékeknek, valamint a VEP készülék.

Ultrahang vizsgálathoz szükséges Sonomed 2000 B- és A-scan készülékeink az osztályon találhatók, mivel többségében osztályos betegeink számára kell, hogy könnyen hozzáférhető legyenek. A Rendelőintézet szakrendelésein pedig Octoplus perimeter és keratometer áll rendelkezésre. Cornea topográf készülékünkkel a szaruhártya görbületi eltéréseit tudjuk regisztrálni.

Műtőblokk

A földszint ad helyet a műtőblokknak is. Két egymástól térben elkülönített aszeptikus műtővel rendelkezünk. Mindegyike el van látva korszerűen felszerelt szemészeti mikrosebészeti beavatkozások végzéséhez szükséges eszközökkel, 2 db LEICA operációs mikroszkóppal. Itt végezzük a nagy szemészeti műtéteket. Rutinszerűen végzünk szürkehályog ellenes műtéteket műlencse beültetéssel, zöldhályog ellenes műtéteket, hátsó szegment vitrectomiát, szaruhártya átültetést, kancsalság ellenes műtéteket, nagyobb bőr műtéteket akár plasztikai jelleggel is.

Műtő

Osztály

18 ággyal rendelkező fekvőbeteg ellátó részleg, az épület első emeletén helyezkedik el. 6 kórteremből 4 db 4 ágyas és 2 db 1 ágyas van. Az osztályon vizsgáló helyiség, kezelő, iroda, nővérszoba, orvosi szobák találhatók. A folyosón a betegek részére TV készülék áll rendelkezésre.

Szemészeti járóbeteg szakrendelés


Osztályunkhoz tartozik a belső kórház rendelőintézetében üzemelő 2 felnőtt és 1 gyermekszemészeti szakrendelés is. Ezen rendeléseink teljes körű szemészeti szűrő és gyógyító munkát végeznek. Állandó és szoros kapcsolatban állnak osztályunk részlegeivel.
Itt dolgozó orvosaink:
I.szakrendelés: Dr. Keszei Eszter
II.szakrendelés: Dr. Lazányi–Bacsó Ildikó
    Gyermekszemészet: Dr. Uzonyi Margit


nyomtatoNyomtatható verzió