Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Szürkehályog műtét  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. március 22.
Névnap: Beáta, Izolda
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.30.
Látogatók: 30783

Tájékoztató helyi érzéstelenítésben végzendő szürkehályog műtétre előjegyzett betegek számára


SZÜRKEHÁLYOG
Latin neve CATARACTA

A betegség lényege:

A szemben található egy átlátszó, kívülről szabad szemmel nem látható lencse, melynek szerepe a fény összegyűjtése és az ideghártyára való vetítése.
Szürkehályog esetén ez a lencse maradandóan elveszíti átlátszóságát, akadályozva ezzel a fény bejutását a szem belsejébe.
Szürkehályog kialakulhat: idős korban, sérülést követően, cukorbetegségben, bizonyos gyógyszerek szedése során és bizonyos betegség szövődményeként.
A szürkehályog megszüntetésének egyetlen módja műtétileg eltávolítani az elszürkült lencsét.
A szemlencse 21 dioptriás törőértéket képvisel a szemben. Eltávolítása esetén a hiányzó dioptriaértéket pótolni kell, mely műlencse beültetésével lehetséges. A műtét során a műlencse az eredeti lencse helyére kerül.

Az operáció lényege:

A szemlencse a szem belsejében, egy tokban található. Úgy tudunk hozzáférni, hogy a szem külső burkán készítünk egy sebet. Ezen a nyíláson keresztül tudjuk elérni a lencsét. Először a tokján egy kis ablakot készítve távolítjuk el az elszürkült lencseállományt. A kemény lencsemag eltávolítására a legkorszerűbb műtéti technikát (fakoemulzifikáció = ultrahangos lencsemag eltávolítás) alkalmazzuk, mely az Amerikai Egyesült Államokból származik. A tokzsákot teljesen kitisztítjuk. Ezt követően az eredeti lencse megmaradt tokjába egy műlencse kerül beültetésre, melynek nagysága, dioptriaértéke a műtétet megelőzően ultrahang készülékkel kerül meghatározásra. A beültetett lencse anyagának köszönhetően egy életen át nem veszíti el átlátszóságát, nem igényel cserét. Az operációra egy előzetes szemészeti vizsgálat után kerül sor.

A műthetőség feltétele:

Szemészeti indikáció alapján operációra csak az a beteg kerülhet, aki a mellékelt kivizsgálási papíron igazolt (1 hónapnál nem régebbi) operálhatósági véleménnyel rendelkezik. A kivizsgálást a műtét dátuma előtt két héttel indítsa el.
A műtét miatt előreláthatólag kb. egy napot fog kórházunkban tartózkodni, ennek idejét operáló orvosával egyezteti.

A műtét előtti két napon:

Műtét előtti két napban 4x1 csepp Oftaquix cseppet kell csepegtetnie mindkét szemébe, melyet a műtét napján is és a műtét után is folytatnia kell. Ezt a cseppet előjegyzéskor írjuk fel Önnek. Ha dohányzik, kérjük a műtét előtti napon mérsékelje azt, illetve ne dohányozzon!

A műtét reggelén:

Tisztálkodjon, reggelizzen, szemébe csepegtessen, reggeli gyógyszereit vegye be, majd a megbeszélt időben érkezzen meg a Szemészeti Osztály felvételi irodájába.
Kérjük, hozza magával: gyógyszereit, kivizsgálási papírjait, tiszta pizsamát vagy hálóinget, papucsot, tisztálkodó felszerelést, evőeszközt, poharat.
A következő dokumentumokra lesz szükség: TAJ kártya, utolsó szemészeti vizsgálatának lelete, belgyógyászati lelet, labor, EKG, előző szemészeti zárójelentés(ek), rendszeresen szedett gyógyszereinek listája, adagolása. Felvétele után osztályunkon kerül elhelyezésre. Ápolási felvétele és szakorvosi vizsgálata után elkészítjük dokumentációját. Kikérdezzük komolyabb betegségeiről, rendszeresen szedett gyógyszereiről, allergiáról, szemészeti műtétjeiről. Műtéti beleegyező nyilatkozatot íratunk alá.
Operálandó szemébe pupillatágító, gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő cseppeket fog kapni.
Megjelölik az operálandó szemét (a szemöldök fölé ragasztott jellel). Szóljon, ha úgy gondolja, nem a jó oldalt jelölték meg!
Ha köhög, szóljon a nővérnek, szükség esetén a műtőbe indulás előtt köhögéscsillapító injekciót vagy gyógyszert kap!
Ha a műtét megkezdése előtt WC-re kell mennie, ne mulassza el.
Mielőtt a műtőbe indulna, gyűrűjét, nyakláncát, óráját vegye le, helyezze biztonságba (legjobb, ha el sem hozza magával)! Ha kivehető fogsora van, hagyja a csomagjában.

A műtő előkészítőben:

Jelezze, ha valamilyen gyógyszer, vegyszer allergiájáról tudomása van. Különösen akkor, ha Lidocain vagy Jód allergiája van.
A műtétet cseppérzéstelenítésben végezzük. Injekciót nem adunk.
Pupillatágító cseppekkel átitatott kis itatós csíkot helyezünk a szemhéja alá. Kis idő után ezt eltávolítjuk, majd a szemét fertőtlenítőszeres oldattal átöblítjük, a szemhéjakat fertőtlenítőszerrel lemossuk. Ez kis csípést okozhat. Bármikor szóljon, ha rosszul érzi magát.

A műtőben:

Elhelyezik a műtőasztalon. Kényelme érdekében lábemelőt kérhet.
A szem körüli bőrt ismét fertőtlenítik, és steril izolálóval letakarják. A takaró alá oxigénnel kevert levegőt adagolunk. A szemrésbe szemhéjterpesztőt helyeznek, majd elkezdődik a műtét. Műtét alatt a mikroszkóp fényébe nézzen. Ha ezt követően valamiért meg kell mozdulnia, előtte szóljon! Ha nem szükséges, ne beszéljen (a beszédtől mozog a feje és vele együtt az operált szeme)! Fájdalmat nem, csak kellemetlen feszítést érezhet. Köhögnie nem szabad, de ha elkerülhetetlen, időben figyelmeztesse az operáló orvost, és aprókat köhögjön!

Műtét után átlátszó tokkal ragasztjuk le a szemét, amelyet a műtétet követő nap reggelén lehet eltávolítani. Az érzéstelenítő hatásának elmúltával idegentest érzése lehet. Ezt a műtéti seb hámosodásáig érezheti. Műtét után estig a szemét még háromszor kell kezelni! Zárójelentését a recepttel osztályunkon fogja megkapni. Otthonában fokozottan figyeljen az előírt kezelések betartására. Műtött szemét védje! Ütés, nyomás a szemét ne érje, ne dörzsölje! Mindig tiszta kézzel nyúljon kezeléskor a szeméhez!
Televíziót nézhet, olvashat, cipőjét bekötheti. Látásának javulásával fokozatosan térhet csak vissza korábbi tevékenységéhez.
Amennyiben szemüveggel a látás még tovább javítható, úgy azt legkorábban 2 hónappal a második szem műtétje után érdemes felírni, mert addig változhat a szem fénytörése a sebgyógyulás miatt.
A szürkehályog két-szemes betegség. A két szem műtétje között 3 hónapot szükséges várni.

Fontos figyelmeztetés:

Amennyiben műtét után az operált szeme kipirosodna, látása megromlana, szeme fájdalmassá válna, azonnal keresse fel szemészeti szakrendelésünket!
Amennyiben bármilyen kérdése lenne a betegséggel vagy a műtéti beavatkozással kapcsolatban, további felvilágosításért forduljon szakorvosainkhoz bizalommal. Szemészeti szakrendeléseink beutaló nélkül vehetők igénybe.
nyomtatoNyomtatható verzió