Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Szívsebészet - Szakrendelés  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. február 18.
Névnap: Bernadett
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2010.09.14.
Látogatók: 28052

A szívsebészeti aneszteziológiai szakambulancia


Az aneszteziológiai (altatóorvosi) szakambulancia osztályunk fontos járóbeteg szakrendelése, ahol a szívműtétre kerülő betegek előzetes vizsgálata, a műtéti kockázat felmérése, a betegek tájékoztatása történik. Az aneszteziológia az orvostudomány azon része, amely a műtét alatti fájdalommentességet biztosítja a betegek számára. Ez is egy speciális szaktudást igénylő orvosi feladat. Igen fontos része a műtét előtti aneszteziológiai vizsgálat, aminek az első része az aneszteziológiai ambulancián történik, előjegyzés alapján.

Helye: Zala Megyei Kórház Főépület, V. emelet.
Rendelési idő: kedd és csütörtök 10-12 óráig.
   

Miért fontos ez a vizsgálat?

A szívműtét minden esetben egy igen nagy kockázatú beavatkozás. Betegeink túlnyomó része a műtéti megoldást igénylő kardiológiai- szívsebészeti betegségén túlmenően gyakran számos más társbetegséggel is bír, melyek mindenkori állapota jelentős mértékben befolyásolja a műtéti kockázatot, a sikeres túlélés esélyeit. A műtét előtti altatóorvosi vizsgálat célja a műtéti/aneszteziológiai kockázat megállapítása, a műtéti kockázat csökkentése, a szövődményekhez vezető okok megszüntetése és annak biztosítása, hogy a tervezett műtét a beteg számára a lehető legoptimálisabb időpontban történjen. Az ambulancia szakorvosa a kórelőzmény, valamint a beteg által bemutatott egészségügyi dokumentumok (korábbi zárójelentések, vizsgálati leletek) birtokában felméri a kockázatot, dönt az esetleges további vizsgálatok, valamint a műtéti előkészítés szükségességéről (pl. vércukor beállítás, tüdőgyógyászati előkészítés). Megítéli, hogy a műtét mikor és milyen feltételekkel végezhető el.

Mikor történik a vizsgálat?

Betegeink a tervezett szívműtét tényéről és időpontjáról, az altatóorvosi vizsgálat idejéről, valamint a szükséges műtét előtti vizsgálatokról írásos értesítést kapnak.
Az altatóorvosi vizsgálat javasolt időpontja:
  • A kórházi felvétel előtt 10-14 nappal, hogy az esetleges kiegészítő vizsgálatokra és/vagy előkészítésre legyen elegendő idő a műtét időpontjának halasztása nélkül.
  • Előkészítést, további vizsgálatokat igénylő esetekben szükség lehet második ambuláns vizsgálatra is, mielőtt a beteg osztályos felvételt nyerne.
  • Elfogadható lehet – bizonyos körülmények között – a befekvést megelőzően 3-5 nappal történő vizsgálat is, de ilyenkor további korrekció esetén a műtét halasztása indokolt lehet.

Mit kell a vizsgálatra elhozni?

Azért, hogy az ambulanciánkon ténylegesen hatékonyan tudjunk dolgozni, nagyon fontos, hogy a szükséges dokumentumokat minden betegünk hozza magával:
  1. TAJ kártyáját
  2. személyi igazolványt, lakcímkártyát
  3. beutalót
  4. korábbi zárójelentéseit
  5. egyéb egészségügyi dokumentumok (különös tekintettel a kért műtét előtti vizsgálati eredményekre: mellkas röntgen, hasi és nyaki ultrahang vizsgálatok, szívultrahang vizsgálat, fogászati és szájsebészeti vizsgálat, fül-orr-gégészeti vizsgálat, nők esetében nőgyógyászati, férfiak esetében urológiai vizsgálat, valamint a szerológiai és a vércsoport lelet)
  6. a rendszeresen szedett gyógyszereit a pontos adagolással (a gyógyszerek nevén túl fontos a hatóanyag tartalom is, pl.: van gyógyszer, aminek egy tablettája 5, 10, vagy akár 20 mg tartalmú).

Az ambuláns vizsgálatról, az altatóorvos véleményéről, a várható kockázatról és az esetlegesen szükséges további műtét előtti teendőkről írásos dokumentáció készül, melynek egy példányát a beteg megkapja.nyomtatoNyomtatható verzió