Főmenü
|
Utolsó módosítás: 2018.02.01.
Tisztelt Betegeink és Hozzátartozók!Látogatók: 27040 Kedves Érdeklődők! A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 9 főből álló Dietetikai Szolgálat működik. Tagjai dietetikusok, akik olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. A kórházakban terápiás dietetikusok dolgoznak, akik a gyógyításon belül a gyógyélelmezés megvalósításáért felelősek. Összeállítjuk a betegek étlapját, amely a különböző betegségekben szenvedők számára biztosítja a diétás étrendet. A diétás étkeztetés célja, hogy a betegek a koruknak, nemüknek, fizikai aktivitásuknak, tápláltsági állapotuknak és betegségüknek megfelelő energiájú és tápanyag összetételű étkeztetésben részesüljenek. Ugyanakkor feladatunknak tekintjük a betegek egészséges táplálkozási szokásokkal, elvekkel, ételekkel való megismertetését is. A kórházi betegétkeztetésre szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok vonatkoznak. Mindezen tényezők következtében előfordulhat, hogy az Ön étrendje eltér az otthonában megszokottól, ilyenkor jusson eszébe, hogy hasonlóan a gyógyszerekhez, beavatkozásokhoz ez is az Ön gyógyulását szolgálja. A dietetikusok közvetlenül a betegosztályokon dolgoznak, de mindennapi munkájuk során szoros kapcsolatban állnak a betegétkeztetést ellátó Élelmezési Osztállyal is. Amennyiben az orvos kéri, vagy tisztelt betegünk, illetve hozzátartozója igényli, személyre szóló egyéni diétás tanácsadást tartunk számukra. A szóbeli tájékoztatón túl írásos diétás útmutatót, mintaétrendet, tápanyagtáblázatot is rendelkezésre tudunk bocsátani. Járóbeteg rendelésen kezelt betegek számára diétás tanácsadást minden szerdán 13-15 óra között a D (új) épület földszintjén, a szociális munkás irodájában biztosítunk. Mindenkit akinek diétával kapcsolatos kérdése van, szeretettel várunk beutaló nélkül is. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes osztályokon minden beteg – függetlenül attól, hogy korábban diétázott-e speciális étrendre kerül. Így például a műtétes osztályokon, Onkológián, Pulmonológián, Gyermekosztályon fehérjedús; a Kardiológia Osztályon koleszterinszegény étrendet alkalmazunk. Néhány hasznos tanács: • A kórházunkban egyéni tálcás tálalás működik, ami azt jelenti, hogy a betegek részére személyre szólóan egy tálcán érkezik az étrendjüknek megfelelő ebéd az élelmezésről. Evőeszközt az élelmezésnek nem áll módjában biztosítani, ezért azt, valamint ivópoharat hozzanak magukkal. • Mielőtt a hozzátartozó a betegnek ételt, italt szeretne behozni, kérje ki az orvos, a dietetikus vagy a nővér véleményét mit szabad a betegnek fogyasztania. Kívánunk mielőbbi gyógyulást és jó egészséget! Végvári Viktória vezető dietetikus Diétás Szolgálat ![]() |
Helyi menü
|