Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Radiológia története  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
 2018. október 20.
Névnap: Vendel
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2011.02.01.
Látogatók: 24820
banner

Radiológia és Izotópdiagnosztika
Osztály története

lelekimre regikep


A Zala Megyei Kórház Radiológia Osztálya az 1950-es évek elején alakult önálló osztállyá Dr. Schlemmer József főorvos vezetésével, aki 1968-ig Dr. Schlemmer Tamás és Dr. Gasztonyi Vince főorvosokkal működtette az osztályt.
1968-tól 1986-ig az osztály vezetése Prof. Dr. Lélek Imre kezébe került. Helyettese Dr. Gasztonyi Vince főorvos volt, aki a röntgenasszisztensek képzését valamint a röntgen szaktantárgyat is oktatta a napi munkavégzés mellett nyugdíjba vonulásáig (2005).
Prof. Dr. Lélek Imre irányítása alatt rohamos fejlődésnek indult az osztály. 1971-ben már megteremtette az angiográfia feltételeit, vidéken elsőként működött DSA labor Zalaegerszegen. Országos hírű ultrahang labort hozott létre az első real-time ultrahang berendezéssel 1978-ban, amely továbbképzési centrummá vált.
Lélek Imre professzor úr 1986-os korai halála nagy veszteség volt, nemcsak az osztály, a kórház, de Zala megye számára is.
Munkássága alatt országosan elismertté vált az osztály diagnosztikus, terápiás és oktatói tevékenysége. Az Ő tiszteletére szervezzük a Magyar Radiológusok Társaságával közösen kétévente a Lélek Imre Emlékülést és Modern Képalkotó Konferenciát és Továbbképzést, melyet hagyományosan Hévízen a Rogner Hotel & Spa Lotus Therme csodálatos környezetében tartunk. 2011-ben a 10. jubileumi ülésre készülünk.
A Professzor Úr 1986-os halála nagy törés volt az osztály életében. A veszteséget segített kipótolni és az osztályt szárnyai alá vette Prof. Dr. Vadon Gábor, aki abban az időben a Szegedi Orvostudomány Egyetem Radiológiai Klinikáját vezette. Azóta is hálával gondolunk Vadon Professzor úr emberséges, önzetlen segítségére.
1989 – 1992 között Dr. Varga Gyula osztályvezető főorvos irányította az osztály munkáját.
1992-től a Radiológia Osztály vezetését Dr. Nagy Gyöngyi végzi. Irányításával valósult meg az egységes képalkotó diagnosztika kialakítása, fejlesztése, mely napjainkig is tart. A Radiológia és Izotópdiagnosztika Osztály a Zala Megyei Kórház szervezeti egységeként, oktató osztálya a PTE ÁOK Általános Orvosi Tanszékének és a Pécsi Radiológiai Klinikának. Akkreditált oktatási központ az orvosi rezidensképzés, a postgraduális képzés valamint a Diagnosztikai Képalkotó Tanszék gyakorlati képzésében. 

A röntgenasszisztensek vezetője

Dömök Józsefné volt 1962– 1995 között
Simon Mária  1995 – 2008 között
rtgassziszt regikep2

Az ő munkásságuk alatt valósult meg az orvosok és asszisztensek csapatmunkája, a képzés, továbbképzés jelentősége a szakszemélyzet számára. A különböző speciális ráképzések (röntgenműtős szakasszisztens, mammográfiás szakasszisztens) segítségével az önállósodó részlegek magas színvonalú munkája biztosítható volt.

nyomtatoNyomtatható verzió