Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - KP. labor - Történet  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. június 17.
Névnap: Laura, Alida
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2011.11.15.
Látogatók: 25106

Laboratórium múltja és jelene

Az új feladatok végrehajtása és fejlesztése kapcsán kellett kialakítani az önálló diagnosztikus egységet. Így jött létre 1951 õszén és 1952 tavaszán a központi laboratórium, amelyet a fertõzõ osztály földszintjén lévõ raktárak , mûhely , ügyeletes orvosi szoba átalakításával hoztak létre. Az új osztály fõorvosává dr. Ari Lajost nevezték ki., aki három szakképzetlen asszisztenssel látott munkához.

1955-ben KÖJÁL laboratórium szervezése is megtörtént, amelyet a központi laboratóriumhoz csatoltak. Emiatt a laboratórium épületét bõvítették, a személyi állományt növelték.

Az újonnan létesített diagnosztikus egységeknek nagyon szûkös volt az elhelyezése, kevés volt a személyzete és felszerelése.

1955-ben bõvítették a laboratórium alapterületét, egészen 1962-ig a rendelõintézeti forgalom is a kórházban bonyolódott le. 1962-ben a járóbeteg-forgalom a Petõfi utcában felújított épületbe költözött át. Bõvült a létszám is.

1972-ben a laboratórium bõvítése is megtörtént. Ezt követõen dr. Csala Gyula fõorvost bízták meg a laboratórium vezetésével.

1977-ben a járóbeteg-rendelés beköltözött a Petõfi utcából a Zrínyi utcai épületbe. 1985 februárban pedig az új diagnosztikai épületbe költözött a központi laboratórium.

Ekkor a laboratórium 9 diplomással és 42 asszisztenssel dolgozott.

A TBC részlegen is mûködött egy kislabor dr. Hegyi Pál fõorvos vezetésével.

A laboratórium gépesítését jelentõsen javította az új automata vizsgáló készülékek beszerzése.

Dr. Csala Gyula 1992-ben nyugállományba vonult, helyére dr. Nagy Lajos kandidátus gyógyszerészt , az osztály munkatársát nevezte ki az orvos-igazgató . Dr. Nagy Lajos megyei tiszti fõgyógyszerésszé történt kinevezése után az osztály megbízott vezetõje dr. Gergye Mária majd 1996 októberétõl kinevezett vezetõje dr. Krkos Károly lett. Dr. Krkos Károly munkahely változtatását követõen 1998. Július óta dr. Nagy Tatjána a laboratórium megbízott vezetõje.

A laboratórium diagnosztikában az utóbbi 15 évben robbanásszerû minõségi fejlõdés ment végbe. Ennek technikai okai, valamint a biológiai módszerek alkalmazása voltak a legfõbb kiváltói ( nagymértékû automatizálás és ezzel párhuzamosan megvalósuló miniatürizálás a mintatérfogatokban, az informatika betörése az anyagfeldolgozás és az adat archíválás területére, az immunoassay vizsgálatok széles körû elterjedése, a géntechnológia alkalmazása a rutin laboratóriumi diagnosztikában stb. )

Az új mûszerpark leszállítása és beüzemelése 1998 elsõ félévében megtörtént. Az anyagi fedezetet a tulajdonos Zala Megyei Önkormányzat és a kórház biztosította.

A munkaszervezés átalakítása és a korszerû mûszerpark révén a laboratórium ellátás célja, hogy a fekvõ –és járóbeteg - ellátásban egyaránt javuljon az eredmények megbízhatósága, rövidebb idõ alatt készüljenek el a mérési eredmények , lehetõleg minden korszerû vizsgáló módszer álljon a beteget ellátó orvosok rendelkezésére.

1998 –ban két nagy kapacitású kémiai automata érkezett a laborba: Olympus 600-as és 8000-es.

A vérkép vizsgálatok terén is ugrásszerű fejlődés történt a CELL-DYN 3500 –as hematológiai automata beszerzésével, mert ez az automata már a fehérvérsejtek 5 populációját képes elkülöníteni, nagyban lecsökkentve ezzel a mikroszkópos vérkenet számolás szükségességét.

A labor részére új informatikai programot is vásárolt a kórház ,mely lehetővé tette az automatákkal az on-line kapcsolatot. Ezáltal a manuális eredményrögzítés kevesebb lett, és korszerübb leletet nyomtathattunk a betegeknek és az osztályoknak.

1999: Liaison ( Laborexpert ) és Axym ( Abbot) immunkémiai automaták kerültek kihelyezésre a laborba, melyekkel hormonok és tumormarkerek korszerűbb mérése vált lehetővé. Ekkor vette át laborunk a TSH mérését az Izotóp Diagnosztikai Labortól.

2000.: Újabb immunkémiai automatával (Elecsys 2010 ) bővült a géppark. Csontanyagcsere markereinek és hormonszinteknek a meghatározására állítottuk be.

2002: Forradalmi változást hozott a leletközlés terén a Globnet Kft. LabWorks informatikai rendszer bevezetésével

Ezzel lehetővé vált szinte az összes automata on-line összeköttetése a labor számítógépeivel , illetve az on-line kapcsolat a klinikai osztályokkal,szakrendelésekkel: vizsgálatkérések feladása, leletközlés a kórházi hálózaton .

Bevezetésre került a thrombocyta aggregáció ellenes kezelésben részesülő betegek monitorozása Carat TX4 készülékkel.

2003: A rutin hemosztázis vizsgálatok bevezetésére egy Stago Compact ( Diagon) készülék kihelyezése történt.

A leamortizálódott Olympus Au-8000 –es kémiai automata helyett egy Au-640-est kaptunk.

Megérkezett a 2. Liaison automata, mellyel a sürgős vizsgálatként bevezetett Troponin-I, Procalcitonin és S-100 meghatározásokat tudjuk elvégezni.

2005-2006: Bővült a hematológiai géppark egy CELL-DYN 3700, és Egy SYSMEX E2100 automatával. Ez utóbi Reticulocyta számot is tud mérni előzetes minta előkészítés nélkül. A diabétesz anyagcsere kontrollálására alkalmazott glikált hemoglobinok mérésére használt HPLC készüléket egy korszerűbbre cseréltük,( HPLC-VariantII) melynek szintén megtörtént az on –line illesztése a LabWorks rendszerhez.

Az immunkémiai analizátorok is részben lecserélésre kerültek. Architect (Abbot) és Modulár E-170 (Roche) analizátorokat kaptunk.

Az általános vizelet vizsgálat is korszerűsödött. Sysmex UF-100-s vizeletüledék analizátor beállítása segítette a mikroszkópos munkát.

A hagyományos vérsejtsüllyedés vizsgálatot is felváltotta az automatizált forma a Vacuette SRS 100 II (Greiner ) készülék beállításával.

A mintaelőkészítéshez használt elöregedett centrifugáink lecserélése folyamatosan történik.

Átvettük az autoimmun labordiagnosztikai vizsgálatokat a Pathológiától. Personal Lab Elisa készülékkel végeztük a vizagálatokat és bevezettük 84 féle allergén specifikus IgE meghatározását.

2008: Elisys Uno (Medilab) ELISA készülék kihelyezésével vált korszerűbbé az autoimmun diagnosztika..

2009: A Sysmex vizeletanalizátort lecseréltük az Iris IQ200-as (Diagnosztikum Zrt.) vizeletüledék vizsgáló készülékre, mely, mintegy mikroszkópos képet , kivetiti a monitorra az alkotóelemeket.

Megtörtént a Stago-koagulometer újra cserélése, valamint a kémiai vizsgálatokra kiírt tender nyerteseként a ROCHE cég két Modulár kémiai analizátorra cserélte az Olympus Au-600 automatánkat így önálló sürgősségi kémiai automatával tudunk dolgozni.

2010: Jelenleg új elektroforetikus rendszer beüzemelését tervezzük, illetve a RI-labor elhasználódott bútorainak folyamatos cseréjét szeretnénk megvalósítani.

A géppark folyamatos cseréje, a vizsgálati paletta bővűlése megkívánja dolgozóinktól is a naprakész tudást.

A diplomások és az asszisztensek is rendszeresen frissítik ismereteiket továbbképzéseken,labordiagnosztikai bemutatókon, eszközkiállításokon..

1999-2004 ig hatan szereztek szakasszisztensi képesítést ( 1 fő országos dicsérettel végzett), 2007 évben egy asszisztensnő laboranalitikai technikusi minősítést szerzett.

Továbbá 1 fő orvos -diagnosztikai laboratóriumi analitikussal bővült a szakember gárdánk.


A ZMK ISO 9001:2001 minősítésének megfelelően laboratóriumunk belső (RIQAS) kémiai és ( Bio-Rad) haematológiai nemzetközi körkontrollban illetve rendszeres országos minden vizsgálati területre kiterjedő körkontrollban( Qali-Cont ) veszünk részt kiemelkedő eredménnyel.

Osztályunkon analitikai szakmérnök segíti és koordinálja a laboratóriumi munka magasszintű minőségének biztosítását.

2009-ben került sor az osztályokon használatos analitikai készülékek ( POCT) folyamatos ellenőrzésének kialakítása így biztosítva az ágymelleti gyorstesztek megbízhatóságát.

2010. végén a már több mint 5 éve non-stop használt( sok javításra szoruló) hematológiai automatákat lecseréltük a közbeszerzési pályázat keretében kihelyezett 3 új Sysmex készülékre.
2011-ben 3 új géppel gazdagodott a laboratórium műszerparkja. Egy Sta-R Evolution nevű rutin hemosztázis vizsgálatok végzésére alkalmas készülék, egy a szérum fehérje-elektroforetikus vizsgálatok automatizált végzésére alkalmas készülék, és egy új vörösvértest süllyedést ( vérképes csőből ) mérő automata beszerzése valósult meg.

A személyzet továbbképzésében is haladás történt. Három fő kezdte el tanulmányait a Kaposvári Főiskolán , orvosdiagnosztikai laboratóriumi technológus képesítést fognak szerezni. Valamint 2 fő Nagykanizsán ,felnőttképzés keretén belül, laboratóriumi technikusi képesítés megszerzését kezdte el.

nyomtatoNyomtatható verzió