Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Patológia - Szervezeti felépítés  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. június 24.
Névnap: Iván
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.05.07.
Látogatók: 22778

A Patológia szervezeti felépítése

A Pathológiai Osztály a következő működési egységeket tartalmazza:

  • Boncterem
  • Szövettan
  • Cytológia
Valamennyi szervezeti egység egymással szoros összhangban dolgozik. Az egyes területek természetszerűleg igénybe veszik más területek munkáját is.

BONCTEREM

A kórbonctani vizsgálat célja a halál okának megállapítása; a klinikai és kórbonctani diagnózis összevetése; új kórképek, anatómiai ismeretek feltárása; a haláloki statisztika megbízhatóságának vizsgálata; a modern képalkotó vizsgálatok diagnosztikus megbízhatóságának mérése.

SZÖVETTAN

Műtét során, vagy boncoláskor eltávolított szervek, szervrészletek, szövetek vagy endoszkópos műszerrel szervekből nyert kisméretű szövetminta makroszkópos és megfelelő feldolgozás (rutin szövettani technika) utáni mikroszkópos vizsgálata.
A rutin szövettani technika magában foglalja a vizsgálati anyag indítását, fixálását, a blokkok víztelenítését, paraffinba ágyazását és metszését, a metszet hagyományos (hematoxilin-eozin) festését és fedését.
A rutin szöveti feldolgozás mellett speciális módszert is alkalmazunk csontvelő biopsziák beágyazására. A műgyantás technikával jobb minőségű sejt- és szövet morfológia, rövidebb feldolgozási idő érhető el.
A szövettani munka keretében zajlik a műtéti gyorsfagyasztás. A fagyasztott metszet készítése intraoperatív diagnosztizálás céljára alkalmas vizsgálati módszer, eredménye befolyásolja a műtéti beavatkozást. Ennek egyik formája a sentinel nyirokcsomó daganat érintettségének vizsgálata.
A rutin hisztológiai feldolgozás mellett speciális festéseket és immunhisztokémiai reakciókat is végzünk differenciáldiagnosztika, prognózis és therápia meghatározása céljából.
Az immunhisztokémia sejtekben, szövetekben található fehérjék kimutatására szolgáló eljárás, mely specifikus antigén-antitest kötődésen alapul. Jelenleg 150 féle primér antitestet alkalmazunk.
A kórszövettani diagnózis felállítása a terápia szempontjából is meghatározó jelentőségű. Napjainkban a szövettani vizsgálatok bizonyos kórképek esetén kiegészülnek prognosztikai (túlélést valószínűsítő) és prediktív (egy adott gyógyszerrel szembeni érzékenységet jelző) markerek immunhisztokémiai alkalmazásával.

Konziliáris tevékenységet végzünk megyén kívüli kórházak részére, abban az esetben, ha a beküldő kórház pathologiai osztálya az adott vizsgálatot nem tudja elvégezni és/vagy diagnosztikai segítség kell.

A szövettani laboratórium éves szinten kb. 10000 vizsgálati mintát dolgoz fel, ebből 100 fagyasztásos vizsgálat, konziliáris tevékenység 90. A rutin hisztotechnikai feldolgozás 15%-ából készül immunhisztokémia.
   

CYTOLÓGIA

 Az emberi szervezet legkisebb szerkezeti egységével, a sejttel foglalkozó szakterület. Feladata sejtmorfológia alapján történő diagnosztizálás, annak megállapítása, hogy malignus vagy benignus az elváltozás. A cytológiai anyagok a következők lehetnek: nőgyógyászati minták (gynecocytológia), beleértve a népegészségügyi szűrés keneteit is, diagnosztikus vizsgálati anyagok, melyek spontán levált (exfoliatív) vagy vékonytű aspirációval eltávolított sejtek.
Évente 11000 esetet dolgozunk fel.

nyomtatoNyomtatható verzió