Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Fizioterápia - Kezelések  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. január 22.
Névnap: Vince, Artúr
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2010.09.14.
Látogatók: 44791

Kezelések

Elektroterápia

Galvánkezelés

A kezelendő testrészre helyezett műanyag elektródán át jut a megfelelő feszültségre lecsökkentett elektromos áram a test szöveteibe. A bőrfelület és az elektróda közé nedves közti anyag (textil, szivacs) kerül. Így akadályozható meg az elektromos áram okozta égési sérülés.  Az elektródákat az esetleges elmozdulás megakadályozása végett gumiszalaggal rögzítik (stabil galvánkezelés). A kezelt testrészen bizsergő áramérzés és átmeneti bőrpír alakul ki.  Kezelés közben az áram erősségét – a beteg visszajelzése alapján – az asszisztens állítja be. A kezelés hatására a kezelt testrészen javul a vérkeringés, a gyulladás okozta káros szöveti nedvek felszívódása gyorsul, csökken az izomfeszülés, enyhül a fájdalom.
A galvánárammal gyógyszeroldat, ill. kenőcs is bejuttatható a szervezetbe. Ez a kezelés az iontoforézis.

galvan

Szelektív ingeráram

Idegsérülés vagy tartós mozgáshiány miatt meggyengült izom ill. izomcsoport erősítésére szolgáló kezelés. Az áramhatás itt szaggatottan érvényesül, és jól látható izom összehúzódást vált ki. Kivitelezése a fent leírtakhoz hasonlóan történik.

Diadinamikus áramkezelés

Kombinált galvánáram kezelésnek fogható fel, amely a galvánáram kezeléssel megegyező hatásokat vált ki.

TENS

Bőrön keresztül alkalmazott ingerrel hat az idegrendszerre. Különösen idült fájdalom (idegfájdalom is) csillapítására hasznos eljárás. Elősegíti sebek, különböző eredetű fekélyek, felfekvések gyógyulását is. A kisméretű, egyszerűen üzemeltethető készülékkel a beteg otthonában is – akár naponta többször - elvégezhető a kezelés.

Iontoforézis

Kis és középfrekvenciás áram segítségével – a bőrön át gyógyszerionokat lehet a szervezetbe bejuttatni. Az iontoforézis megvalósítására akár galván-, akár ingeráram, akár polaritással rendelkező 50-100 Hz-es szinuszfélhullámokból álló interferenciaárammal lehetséges.

Interferencia

A kezelés során a középfrekvenciás áram fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, anyagcsere javító, izomspazmus oldó, keringés fokozó hatását használjuk ki.
A beteg a kezelendő testrész szabaddá tétele után kényelmesen elhelyezkedik a kezelőágyon. Az asszisztens a szakorvos által a kezelőlapon megjelölt testrészre felhelyezi az elektródákat (javaslattól függően lap, illetve vakuum elektróda alkalmazását tudjuk biztosítani) és lassan, fokozatosan belopódzik az elektromos árammal a szervezetbe, majd a kiírt kezelési idő lejárta után fokozatosan csökkentve az áram erősségét, befejezi a kezelést. A kezelt bőrfelületet talkummal behinti. Kezelés után a köztianyagot fertőtlenítjük. A kezelések számát, időtartamát, az elektródák fajtáját és a kezelés fizikai paraméterét (frekvencia) mindig a szakorvos írja elő.

Krioterápia

A krioterápia a hideg fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásán alapuló termoterápia.
Kezelési mód: a beteg kényelmesen helyet foglal, a kezelendő területet szabaddá teszi. A kriogélt közti anyag közbeiktatásával a szükséges ideig a kezelendő területen hagyjuk. Passzív kimozgatás a hűtés alatt tilos. Kezelés után a köztianyagot fertőtlenítjük. A szakorvos írja ki a kezelendő területet és a kezelések számát. Az optimális kezelési idő - egyéni tűrőképességtől függően - 15-20 perc. Egyéni elbírálás alapján a gyógytornász önállóan is elrendelheti a kezelést és ezt jelzi a kezelőlapon.

Ultrahang kezelés

A kezelt testfelületen körkörösen mozgatott kezelőfejből kibocsátott – az emberi fül által nem érzékelt  - hullámok a szervezetben elnyelődnek. Hatásukra értágulat, helyi vérkeringés fokozódás, a feszes izomzat ellazulása jön létre. Jól használható fájdalomcsillapításra és heges, merev szövetek fellazítására, fájdalmas izomcsomók eloszlatására. A kezelés közvetlenül a bőrfelületen, vagy (ritkábban) vízfürdőben történik. A kezelt bőrfelületet paraffinolajjal vagy gyógyszert tartalmazó kenőccsel kenik be (ez utóbbi esetben a kezelést sonoforézisnek nevezzük).
ultrahang


Softlaser terápia

A kezelés során a softlaser a sejtekbe futó lézersugár stimulálja a sejtekben zajló biokémiai folyamatokat. A páciens a sugárvédett fülkében történő elhelyezése után a kezelendő testfelületet szabaddá tesz. A kezelőszemély, illetve a páciens felhelyezi a védőszemüveget, majd a készülék bekapcsolása és a meghatározott paraméterek (kezelés száma, ideje, kezelendő terület) beállítása után a fizioterápiás asszisztens elvégzi a kezelést. A betegnek lehetősége van probléma esetén a kezében lévő megszakító kapcsolóval a kezelést leállítani. A kezelés végét csipogó hang jelzi. Így a kezelés befejezettnek tekinthető.

Mágnesterápia

Hagyományos kezelés

A mágneses teret henger alakú elektromágneses tekercsben hozzák létre. A beteg a kezelendő testrészt ebben helyezi el. A kezelés eredményeként a gyulladásos fájdalom és az izomfeszülés  csökkenése jön létre.

BEMER terápia

Speciálisan kialakított jelet alkalmazó mágneskezelés. A beteg egy matracon helyezkedik el, ill. a kezelt testrészt veszi körül a sugárzó eszköz. Kezelés közben enyhe bizsergő érzés jelentkezhet. Hatására javul a szövetek vérellátása, a szervezet védekező képessége, egyes belső szervek működése, enyhül az izomzat feszessége, felgyorsul  a fekélyes folyamatok és sebek gyógyulása, a különféle eredetű duzzanatok, folyadékgyülemek felszívódása.

Hydroterápia

Rekeszes galván kezelés

A fent ismertetett galván- és a fürdőkezelés kombinációja. A beteg a kezelendő két ill. négy végtagját kis ún. végtagfürdőkádban helyezi el, amit 34-35 fok hőmérsékletű vízzel töltenek meg. Az elektródák a kádak falába építve találhatók. Elsősorban ideggyulladások és a kezek, lábak kisizületeinek betegsége esetén jó fájdalomcsillapító hatású.

Tangentor

Vízben történő, vízsugárral végzett masszázst jelent. A beteg egy kádban helyezkedik el, amit 34-35 fokos hőmérsékletű vízzel töltenek meg. A kezeléshez felhasznált vizet egy rugalmas csövön át meghatározott nyomással bocsátják a kezelendő testrészre. A kezelés kiterjedhet az egész testre, vagy csak egy testrészre. Az izmok vérellátásának, erejének javítására, lazításra használható.
tangentor

Gyógytorna

Célja: a lazítás, az izmok erősítése, az izület mozgáspályájának helyreállítása, az izmok helyes és összerendezett mozgásának segítése. Történhet egyéni vagy csoportos formában, szárazon vagy víz alatt. Aktív gyógytorna során a gyógytornász diktálással irányítja, és a beteg egyedül, aktív izom munkával végzi a gyakorlatokat. A kivitelezéshez különböző tornaeszközök (gumikötél, labda, rúd, súlyzó) használhatók. A passzív torna elsősorban az izületi zsugorodások megelőzésére, kezelésére irányul. Ebben a gyógytornász maga is részt vesz, segít a beteg izületi mozgásának végrehajtásában.
A víz alatti torna – a víz hatásának köszönhetően – kisebb izomerőt igényel, ezért olyanok is el tudják végezni a gyakorlatokat, akik erre különben képtelenek. A kezelés csoporttorna formájában tornamedencében történik.

gyogytorna1

gyogytorna2

Gyógymasszázs

A kezelt testrésztől függően a beteg fekvő (kezelőpadon) vagy ülő helyzetében történik. A kezeléshez púder vagy masszázskenőcs alkalmazható. A kezelést a gyógymasszőr kézzel végzi, speciális masszázsfogásokat alkalmazva.
Hatására a kezelt szövetek (bőr, kötőszövet, izom) vérellátása javul, a visszeres keringés gyorsul, oedemák hamarabb felszívódnak, az izom feszülése csökken, ereje és rugalmassága nő.
masszazs

Nem végezhető elektro- és hidroterápia ill. masszázskezelés az alábbi esetekben:

  • Lázas állapot, fertőző betegség
  • Rosszindulatú daganatos betegség (kivéve: TENS, BEMER)
  • Pacemaker viselés
  • Sérült, gyulladt bőrfelületen
  • Vérzéses állapot
  • Terápiával nehezen beállítható elmebetegség
nyomtatoNyomtatható verzió