Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Vírusos Májbetegek Egyesülete  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. február 20.
Névnap: Aladár, Álmos
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2018.05.31.
Látogatók: 20800

VÍRUSOS  MÁJBETEGEK  EGYESÜLETE  ZALAEGERSZEG / VIMEZ/


A vírusfertőzött betegek közös gondjai, a kezelés okozta mellékhatások problémái hívták életre az egyesület gondolatát, melyet 2005. január 27-én alapítottunk 18 fővel. Az egyesület Vírusos Májbetegek Egyesülete Zalaegerszeg ( VIMEZ) néven került cégbírósági bejegyzésre.

Az egyesület célja: a betegek tájékoztatása írásos dokumentumok, szakmai anyagok segítségével. Életminőségük javítása informálással, felvilágosítás a mindennapi életvitelük gördülékenységének biztosítása a családi és munkahelyi környezetben. Felvilágosítás az egészségre ártalmas munkaterületekre vonatkozóan, érdekeik képviselete jogi,- kárigény,- és munkaügyi esetekben.

Az elmúlt 12 évben szakmai előadásokon kívül a kezelés okozta pszichés problémák megoldásáról, a betegek munkaegészségügyi gondjairól, májtranszplantációs lehetőségről, betegek jogairól, fogorvosi ellátás problémáiról és kártérítési lehetőségről tájékozódtak tagjaink.  Előadás hangzott el a gyógynövények szerepéről – hitek és tévhitek- címmel.  Az összejövetelek szervezésével lehetőséget teremtünk saját tapasztalatainak átadására, cseréjére a sikeresebb gyógyuláshoz, központba helyezve az egyéni gondok megoldását. Az összejövetelek közösségi élményt jelentenek, a betegek érzik, hogy nincsenek egyedül problémáikkal. A betegek összefogása segíti a diszkrimináció elleni küzdelmet. Az egyesület kiemelt célja a lakosság felvilágosítása és a betegséggel kapcsolatos tévhitek elosztása.

A VIMEZ csatlakozott több civil szervezettel együtt 2012 szeptemberében a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) által meghirdetett demonstrációhoz melynek célja a külföldön már törzskönyvezett és alkalmazott proteáz gátló gyógyszerekhez a magyar betegek is hozzájussanak. A betegszervezetek összefogása, határozott fellépése és a szakma támogatása eredményezte azt, hogy 2013 májusa óta a magyar betegek is hozzáférhetnek ezekhez a gyógyszerekhez. 2014- 2015.év júliusában  egyesületünk csatlakozott a VIMOR kezdeményezésére az országos szűrő kampányhoz melyen a város lakossága aktívan részt. A szűréseken 175 főt szűrtünk a gyors teszt segítségével, 1 fő esetében a teszt pozitív eredményt igazolt.  2016 évben lehetőségünk volt a kórház dolgozóinak HCV szűrésére 100 főt szűrtünk le . Ezt a tevékenységünket 2017 évben szeretnénk ismét folytatni amennyiben adományba kapunk gyors tesztet. A VIMEZ célja szűrőprogramok szervezése és, hogy felkutassuk azon betegeket, akik fertőzöttek, de nem tudnak róla. A VIMEZ számára fontos a kapcsolattartás olyan civil szervezetekkel, egyesületekkel melynek célja, feladatai megegyeznek az Egyesület céljaival, feladataival.

Az Egyesület szakmai napokon kívül szabadidős, közérzet javító és egészségmegőrző programokat szervez. Egészségmegőrző programban szerepel a meridián torna oktatása, amelynek folytatását az egyesület elnökének képesítése biztosítja. A torna oktatása heti rendszerességgel történik, melyet a tagokon kívül bárki igénybe vehet, a torna ingyenes. Minden héten. szerdán 15. órakor a Zala Megyei Kórház Diagnosztikai tömb IV. emeleti tanácstermében tartja az egyesület elnöke.  Az Egyesület, mint közhasznú szervezet működése nyilvános szolgáltatásait bárki  igénybe veheti.               

                                                                                                                                 Csitos Józsefné

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            VIMEZ elnöke

Beszámoló 2016.
Jelenléti 2017.
Jegyzőkönyv 2017.
Egyszerűsített beszámoló 2016.
Egyszerűsített beszámoló 2017.


nyomtatoNyomtatható verzió