keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Várandósfelkészítés

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében februárban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2023. február hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zala Megyei Szent Rafael Kórház C. épületének IV. emeleti tanácstermében.

 

Részletes program és jelentkezés:

 

 1. február 03. (péntek), 13:00-15:00 között

A vajúdás kezdete, honnan tudható mikor kezdődik; a kórházba érkezéstől a szülésig

A szülési fájdalom jellemzői; fájdalomcsillapítási lehetőségek; homeopátia a vajúdás alatt

Légzéstechnika és lehetséges vajúdási pozíciók

Az apa szerepe a szülőszobán; miben tud segíteni

Gátmetszés, gátvédelem, gátmasszázs

A szülés fázisai; mi történik az anyával; mi történik a babával; mi határozza meddig fog tartani a szülés

Ha valamiért nem megy a dolog, avagy mindent a császármetszésről

Dietetika: energia-és fehérjeszükséglet, a terhesség alatt jelentkező kellemetlen panaszok enyhítése, a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség, miből és mennyit javasolt fogyasztani, és melyek azok az élelmiszerek, amelyek kerülendőek

 

 1. február 08. (szerda), 13:00-15:00 között

Gyermekágyas részleg bemutatása; gyermekágyi etikett

Mi történik az anya testével szülés után

Gyógytorna szülés után; szülés utáni sport mikor és mit

Szülészet-és Nőgyógyászati Osztály bemutatása

Szülőszoba bemutatása (Amennyiben van rá lehetőség személyesen)

Dietetika: energia-és fehérjeszükséglet, a terhesség alatt jelentkező kellemetlen panaszok enyhítése, a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség, miből és mennyit javasolt fogyasztani, és melyek azok az élelmiszerek, amelyek kerülendőek

Kérdések és válaszok

 

 1. február 15. (szerda), 13:00-15:00 között

Az újszülött első percei. „Aranyóra”. Bőr-bőr kontaktus.

A szoptatás-anyatejes táplálás fontossága, előnyei az egészséges életkezdéshez

Kérdések és válaszok

 

 1. február 20. (hétfő), 13:00-15:00 között

Az újszülött ellátásának bemutatása, gondozási teendők

A családdá válás

Kérdések és válaszok

 

Jelentkezés: csaladbaratszuleszet.zeg@gmail.com e-mail címen keresztül lehetséges! Ehhez az alábbi adatokat kérjük megadni:

 • Név
 • E-mail cím
 • Telefonszám
 • Várandósság hányadik hetében jár?
 • Egyedül vagy kísérővel érkezne? (Ha igen, kérjük kísérője nevét megadni szíveskedjen!)

A jelentkezéseket beérkezési sorrend és a betöltött terhességi hetek alapján a rendelkezésre álló helyek (30 fő) függvényében tudjuk elfogadni, a sikeres jelentkezésről e-mail-es visszaigazolást küldünk!

További hírek

2023 június 01 - csütörtök
Áramszünet miatt

Az E.ON áramszolgáltató arról értesítette intézményünket, hogy karbantartási munkálatok miatt 2023. június 6-án, kedden, 8 és 16 óra között áramszünet lesz a Kossuth utca 46-48. szám alatti ingatlanban (orvos- és nővérszálló).

Az áramszünet miatt az épületben működő gyermek, ifjúsági és felnőtt pszichiátria szakrendelések valamint a gondozók ezen a napon nem tudják fogadni a pácienseket!

Ugyancsak zárva tart a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI).

Megértésüket ezúton is köszönjük!

2023 május 30 - kedd
Változnak a dohányzásra kijelölt helyek

Többször mondtuk, hogy a jobbító szándékú észrevételeket figyelembe vesszük és ha változtatni tudunk a kifogásolt gyakorlaton, akkor megtesszünk a szükséges lépéseket. Erre példa, hogy a kórházi dohányzóhelyekkel kapcsolatban érkezett bejelentéseket és bejegyzéseket mérlegelve változtatásokat vezetünk be. Az egészségügyi intézményhez méltatlan módon – feltűnő pontokon – fenntartott dohányzóhelyeket 2023. június 1-től megszüntetjük. Csütörtöktől a Zrínyi úti telephelyen kizárólag az alábbi három kijelölt dohányzóhelyen lehet rágyújtani:

 • a Zrínyi úti porta mögött, az épület É-i oldalánál
 • a Kazánház kéménye mellett, az előtető alatt
 • a Művese épület melletti parkoló DNy-i sarkában.

A dohányzás minden további helyen tilos! A szabályokat a látogatóknak, a betegeknek és a dolgozóknak is be kell tartaniuk.  Célunk nem a dohányzás tiltása, hanem a közös érdeket szolgáló megoldások megtalálása.

Az egészségkárosító hatás mellett beláthatatlan következményekkel járnak a kontrollálatlan dohányzás okozta tűzesetek, melyeket mindenképpen meg kell akadályozni.

A szabályok betartását szigorúan ellenőrizzük.

Köszönjük együttműködésüket!

2023 május 26 - péntek
In memoriam Dr. Kecskés Gábor

Dr. Kecskés Gábor 1962. december 14-én született Budapesten, ahol a gyermekkorát és ifjúságát is töltötte.  1987-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd gyakorló orvosként, sebészként, illetve szívsebészként kezdte pályafutását. Prof. Dr. Papp Lajos hívására 1994-ben csatlakozott az újonnan alakuló szívsebészeti osztály stábjához és Zalaegerszegre költözött. Vidékre, ahol sosem élt, és amit megszeretett.  Szívesen és kitartóan tanult, így 2002-ben jogi diplomát is szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. 2005-től kórházunk orvos-igazgató helyettese, majd 2007-től csaknem 15 éven át orvos-igazgatója volt. Ezt követően az újonnan induló egynapos sebészet kialakítását koordinálta és az indulást követően osztályvezető főorvosként irányította az új egység munkáját.

Olvasottságával, műveltségével nehéz volt versenyre kelni, és az utóbbi években maga is belevágott a novellaírásba. Idegennyelvi szinten is a magas színvonalú kifejezőkészségre törekedett. Az Egyesült Királyságban töltött másfél éves orvosi praxisának köszönhetően szinte akcentus nélkül beszélte az angol nyelvet. Mindig nagy érdeklődés kísérte szakmai előadásait, melyeken a száraz tényeket is érdekfeszítő módon ismertette. Előadókészségéről nem csak a szakmai rendezvényeken győzte meg a hallgatóságot. Oroszlánrészt vállalt három jótékonysági gálaműsorunk szervezésében, ahol zenészként, színészként is meglepte a közönséget előadóművészi tehetségével. Akkor még együtt álltak a színpadon szeretett társával, Dr. Nagy Klárával. Klára elvesztése megrendítette, majd maga is beteg lett. Fegyelmezetten, méltósággal viselte a kezeléseket, melyek nem tudták megmenteni az életét.

Dr. Kecskés Gábor hamvait 2023. június 9-én 14.00 órakor helyezik örök nyugalomra Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben, Dr. Nagy Klára mellé.

Családja gyászában őszinte részvéttel osztozik a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház kollektívája.

Emlékét őrizzük! Nyugodjék békében!

2023 május 26 - péntek
CT-t kap az SBO

Tisztelt Páciensek!

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon hamarosan saját CT berendezés szolgálja a páciensek vizsgálatát. Az SBO építészeti kialakításakor ilyen lehetőséggel még nem számoltak a tervezők, így a diagnosztika bővüléséhez most kell megteremteni a körülményeket. Az építési munkálatok május 30-án kezdődnek és időtartamuk alatt a korábbinál kevesebb rendelőben tudjuk fogadni a betegeket.  Az ellátás változatlanul a szakmai szabályok szerint zajlik, a triázsnak megfelelő sorrendben. A valóban sürgősségi ellátásra szoruló páciensek vizsgálatát, kezelését nem befolyásolhatja a rendelők csökkentett száma. Akiknek az állapota nem indokol azonnali beavatkozást, várakozásuk nem eredményez állapotromlását – forgalomtól függően – a korábbinál hosszabb tartózkodási időre is számíthatnak. Kérjük, hogy mindazok, akiknek a tüneteik alapján elegendő a háziorvoshoz vagy a Botfy utcai orvosi ügyelethez fordulniuk, elsősorban ezeket az ellátóhelyeket keressék fel!

Az esetleges kellemetlenségekért előre is szíves megértésüket kérjük.

2023 május 22 - hétfő
Gyászjelentés

Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Kecskés Gábor, az Egynapos Sebészet osztályvezető főorvosa, kórházunk korábbi orvos-igazgatója – méltósággal viselt súlyos betegségét követően -, a mai napon elhunyt.🖤
Kegyelettel búcsúzunk Tőle! Nyugodjék békében!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház menedzsmentje