keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Mikrobiológiai laboratórium

Bemutatkozás

Sok szeretettel köszöntjük Önöket a Mikrobiológiai Laboratórium oldalán!

A mikrobiológia a szabad szemmel nem látható, kicsiny méretű szervezetekkel, az úgynevezett mikroorganizmusokkal (hagyományos értelemben baktériumokkal, vírusokkal, alacsonyrendű gombákkal és egysejtű állatkákkal) foglalkozik. Ezek csak megfelelő nagyítás (mikroszkóp) segítségével válnak láthatóvá. Innen ered a mikroorganizmus elnevezés.

Az orvosi mikrobiológia tanulmányozza a mikroorganizmusok szerepét az emberi betegségekben.

Laboratóriumunk feladata alapvetően két részből áll:

  1. Segíteni a kezelőorvosok munkáját a fertőzés tényének megállapításában, megerősítésében, hogy a mikrobiológiai vizsgálat eredménye ismeretében tudják kiválasztani vagy módosítani a kezelést.

Ehhez ki kell mutatni a fertőzés kórokozóját és meghatározni, hogy milyen antibiotikumok hatékonyak ezen kórokozóval szemben.

  1. Támogatni az infekciókontrollt. A jó mikrobiológiai laboratóriumi háttér nélkülözhetetlen feltétele a sikeres infekciókontrollnak, annak a tevékenységnek, mely az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányul.

A fertőzések terjedését a kórházban többek között az is befolyásolja, hogy mennyire gyorsan történik meg a mikrobiológiai vizsgálat. Ez különösen fontos a multirezisztens, számos antibiotikummal szemben ellenálló kórokozók esetében (pl. MRSA): minél hamarabb elkészül a mikrobiológiai vizsgálat eredménye, annál előbb elkülönítik a beteget, megakadályozva ezzel a veszélyes kórokozó terjedését más páciensekre. Ilyen szempontból ideális, hogy a mikrobiológiai laboratórium helyben működik.

Dolgozóink

Osztályvezető:

Milkovszkaja Irina, az orvosi mikrobiológia szakorvosa

Vezető asszisztens:

Marton Zoltánné (Erzsi), mikrobiológiai szakasszisztens

Diplomások:

Felső Péter PhD., biológus

Horváthné Bogár Barbara, biológus

Asszisztensek / szakasszisztensek:

Bangóné Nagy Rita, asszisztens

Csókáné Huszti Katalin, transzfúziológiai szakasszisztens

Farkasné Németh Gyöngyi, mikrobiológiai szakasszisztens

Vargáné Majoros Anikó, asszisztens

Könczöl Viktória, asszisztens-jelölt