keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Mikrobiológiai laboratórium

Köszönti a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Mikrobiológiai Laboratóriuma!

A mikrobiológia a szabad szemmel nem látható szervezetekkel, az úgynevezett mikroorganizmusokkal (mikrobákkal) foglalkozó tudomány. A mikroorganizmusokat csak megfelelő nagyítással, mikroszkóp segítségével lehet látni.

Az orvosi mikrobiológia tanulmányozza a mikroorganizmusok szerepét az emberi betegségekben. A diagnosztikus orvosi mikrobiológia az a tudományág, amely azonosítja a fertőző betegségek okozóit.

A kórházi mikrobiológiai laboratórium fő feladata megvizsgálni a betegek mintáit a fertőzést okozó vagy okozható mikrobák jelenlétére, valamint tájékoztatást nyújtani az antimikrobiális szerek (pl. antibiotikumok) hatékonyságáról az azonosított kórokozókkal szemben. Ezzel mikrobiológiai laboratórium segíti a kezelő orvosok munkáját a fertőzés tényének megállapításában vagy megerősítésében és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Egyes fertőző betegségek elég jellegzetesek ahhoz, hogy klinikailag – panaszok és tünetek alapján – azonosíthatók legyenek. A legtöbb kórokozó azonban a kórképek széles spektrumát okozhatja az emberben. Mindez fordítva is igaz: egyetlen kórkép a sok kórokozó bármelyikével való fertőzés eredménye is lehet. Ezért leggyakrabban mikrobiológiai laboratóriumi módszereket kell alkalmazni egy adott kórokozó azonosítására.

Manapság számos mikrobiológiai diagnosztikai módszer áll rendelkezésre, akár a fertőzést okozó mikroorganizmus közvetlen kimutatása révén (pl. mikroszkóppal, tenyésztéssel, a kórokozót jellemző fehérje detektálással, kórokozó-specifikus gének és általuk kódolt termékek, ill. örökítőanyag kimutatásával), akár közvetett módszerrel, amelyben a kórokozóra termelődött ellenanyagot határozzák meg.

A mikrobiológiai diagnosztika klasszikus, leggyakrabban alkalmazott és más módszerrel egyelőre ki nem váltható alapmódszere a tenyésztés.

A humán váladékokban lévő baktériumok és gombák nagy része kitenyészthető, ha biztosítjuk számukra a megfelelő mikrobiológiai táptalajt, környezetet (hőmérséklet, légkör) és a szaporodásukhoz szükséges időt. A gyorsan nővő mikroorganizmusok átlagos tenyésztési ideje 24-48 óra.

A pozitív tenyésztés esetén a táptalaj felszínén kifejlődnek a szabad szemmel látható baktérium-, ill. gombatelepek. Különböző próbák segítségével a kitenyésztett mikrobákat azonosítjuk (identifikáljuk), kiderítve, hogy kórokozóval állunk-e szemben. A kitenyésztett mikroorganizmusok nem feltétlenül kórokozók. Az emberi testet ártatlan, vagy kifejezetten jótékony baktériumokból és kisebb számban gombákból álló, normál mikrobiális flóra népesíti be.

A kitenyésztett és azonosított kórokozót antibiotikum érzékenységi vizsgálatnak vetjük alá, melynek eredményeként láthatóvá válik, hogy milyen antibiotikum hatékony az adott kórokozóra és milyen nem.

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a több antibiotikummal szemben ellenálló, az úgynevezett multirezisztens baktériumok terjedése. A multirezisztens baktériumok elleni küzdelemben a tenyésztés és az antibiotikum érzékenységi vizsgálat kulcsfontosságú, mivel biztosítja az információt arról, hogy szükséges-e az antibiotikum alkalmazása és ha igen, milyen antibiotikumot kell választani, hogy a kezelés hatékony és racionális is legyen. Ezzel a tenyésztéses mikrobiológiai vizsgálat hozzájárul az antibiotikumok megfontolt alkalmazásához.

Évente kb. 16-18 ezer különböző vizsgálati minta – vér, vizelet, széklet, egyéb testváladékok – feldolgozása történik a laboratóriumunkban. A hagyományos módszerek – mikroszkópos vizsgálat, baktériumok és gombák tenyésztése – mellett újszerűbb vizsgálati eljárásokat is végeztünk, mint a koronavírus örökítőanyagának kimutatása.

 

A laboratórium személyzete

Az osztályon jelenleg 9 munkatárs dolgozik: 1 orvosi mikrobiológiai szakorvos, 1 klinikai mikrobiológus, 1 biológus, 2 mikrobiológiai szakasszisztens, valamint 4 asszisztens.

Osztályvezető Főorvos: Dr. Milkovszkaja Irina

Vezető Asszisztens: Marton Zoltánné