keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Osztálytörténet

Kórházunkban a fül-orr-gégebetegek ellátása l930-ban Dr. Susinszky György rendelő főorvos kinevezésével kezdődött, ambuláns rendeléssel és konzultáció biztosításával. A műtéteket a sebészeten végezték, ahol a betegeiket korlátozott számban elhelyezhették.

20 ággyal, önálló elhelyezést első ízben az 50-es években nyert a fül-orr-gége osztály, a korábban szülészetként működő épületben /jelenleg Göcsej Étterem/.  A beavatkozások zöme a kor színvonalának megfelelően elsősorban mandulaműtét volt, a gyakran életveszélyt okozó otogén szövődmények elhárítását célzó klasszikus úgynevezett szanációs fülműtétek mellett.

A 60-as években az antibiotikumok megjelenésével, az elektroakusztika, a száloptika fejlődésével, operációs mikroszkóp és mikrosebészeti eszközök alkalmazásával új irányzat jelent meg: a funkció helyreállítására irányuló  törekvés. Ennek eredményeként korábban nem ismert műtéti eljárások jelentek meg, /tympanoplastica/, miközben egyes, korábban jól ismert kórképek jelentősen megváltoztak, vagy akár el is tűntek.

1968-ban Dr. Szőke Barnabás került az osztály élére és a kinevezését követően hamarosan további fejlődés tanúi lehettünk. A régi röntgen épület felújítása után az ágyszám 33-ra bővült.

Ebben az időszakban készült el az első hangszigetelt csendes kabin az audiológiai vizsgálatokhoz. Beindultak a hallásszűrő vizsgálatok, valamint az üzemi zajszűrés. Új műtéti eljárások /homloküreg trepanáció, arcüreg sebészet/, operációs mikroszkóp, mikrosebészeti műszerkészletek jelzik a változást. A gyermek betegek számának  emelkedése, a szakmai specializálódás igénye tette szükségessé a gyermekfülészet és bronchológiai fekvőbeteg részleg /12 ágy/ és önálló gyermekfülészeti szakrendelés szervezését l965-ben. A gyermek bronchológiai diagnosztika  területén megyei szintű, a légúti idegentest ellátásban a megyén kívüli területi ellátást végeztünk akkoriban.

Dr. Szőke Barnabás osztályvezető főorvos l983-ban bekövetkezett tragikus halálát követően l984-ben Dr. Paulik László vette át az osztály vezetését. Az osztály korszerűsítése, végleges elhelyezése a kórházi rekonstrukció részeként l989-ben következett be.

Jelenleg 11 kórteremben 19 ágyon folyik fekvőbeteg ellátás, a szorosan integrált járó-fekvőbeteg ellátást ugyanazon az orvosok végzik. Osztályunkon nagy számú gyermekbeteget is ellátunk. Az utóbbi években baba-mama szobákat alakítottunk ki, ahol lehetőség van a kisgyermekek és szüleik közös elhelyezésére.

Az 1980-as évek közepe óta végzünk különböző típusú fülműtéteket (dobhártyaplasztika, hallásjavító műtétek, ventillációs tubus dobhártyába történő beültetése). Gégedaganatos betegeinknél szintén 80-as évek közepe óta végzünk nagy sebészeti műtéteket /teljes gégeeltávolítás, nyaki blokk disszekciót/ és részleges gégeeltávolítást.

l994 óta CO2 sebészeti LASER készülékkel bővült műszerparkunk, ami lehetővé tette új műtéti típusok bevezetését és  bizonyos műtéteknek a betegek számára sokkal kisebb megterheléssel történő elvégzését.

l996 óta végzünk funkcionális endoscopos sebészeti (FESS) műtéteket az orrmelléküregek megbetegedésénél. Ezeket a műtéteket egyre emelkedő számban végezzük, szinte teljesen elhagyva a korábbi hagyományos külső feltárásban végzett műtéteket.

Dr. Hegedűs Éva vezetésével megkezdődött a Foniátriai rendelés, ami hozzájárul a hangképzési zavarok gyógyításához, valamint a gégeműtéten átesett betegeink rehabilitációjához. 1990-es évek óta BERA készülék üzembe állításával lehetővé vált az objektív hallásvizsgálat, melynek segítségével a beteg közreműködése nélkül nyerünk információt a hallásküszöbről. Ennek, illetve az időközben beszerzett otoakusztikus emisszió mérésére alkalmas készülékkel elvégezhető vizsgálatoknak elsősorban a gyermekkori halláscsökkenések felismerésében van nagy jelentősége.

2004 márciusában Dr. Paulik László nyugalomba vonulása után Dr. Péter József vette át az osztály vezetését. Tovább folytattuk illetve bővítettük fej- nyaksebészeti tevékenységünket, növekvő számban látunk el fej-nyaki rosszindulatú megbetegedésben szenvedő betegeket. Növekvő számban végzünk nyálmirigy műtéteket, elsősorban fültőmirigy daganatok miatt végzett beavatkozásokat. Betegeink komplex kezelésének érdekében fokoztuk együttműködésünket a Szombathelyi Onkoradiológiai Osztállyal és kórházunk Onkológiai Osztályával. Valamelyest javultak anaesthesiológiai lehetőségeink, így lehetőségünk nyílt a helyi érzéstelenítésben történt műtétek számának csökkentésére. Új műtétként került bevezetésre kisgyermekkorban a szájpadi mandulák részleges LASER-es
eltávolítása bizonyos speciális esetekben. Jelentős számban nőtt otoneurológiai betegeink (szédülés, fülzúgás, idegi halláscsökkenés) száma, ami hozzájárult a betegforgalom növekedéséhez.

Osztályos fekvőbeteg forgalmunk éves szinten megközelíti a 1300 főt.

A járóbeteg forgalmunk /a felnőtt  és gyermek szakrendelés, audiológia és az osztályon működő két szakambulancia/ megközelíti az évi 30.000 főt. Az audiológiai állomás évtizedek óta magas színvonalon végzi a diagnosztikai tevékenység mellett a hallássérültek rehabilitációját, hallásjavító készülékek kiszolgálását. Szakrendelésünkön a legkorszerűbb mélyhallójárati, hallójárati fülkagylóba illeszkedő illetve fül mögötti digitális hallásjavító készülékek széles választékával állunk betegeink rendelkezésére. A hallásgondozás része a rendszeres fülilleszték mintavétel utáni készítése, hallásjavító készülékek tartozékaival való ellátás (elem, stb.). Itt történik az egyéni, ún. uszodai védő fülilleszték mintavétele is, mint felnőttek, mint gyermekek számára.

Orvosaink, szakdolgozóink rendszeresen képzik, illetve továbbképzik magukat, emellett rendszeres résztvevői a különböző szakmai tudományos fórumoknak.

2022. agusztus 1-én a nyugállományba vonult Dr. Péter József osztályvezető főorvos. Utódja dr. Török László, aki pályázat útján nyerte el a megbízatást.