keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Kardiológiai Rehabilitációs Osztály

A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály bemutatása

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház legfiatalabb osztályának képviseletében köszöntjük Önöket, hiszen a kardiológiai rehabilitációs osztály 2016. május 1-től kapott önállóságot. Ezt megelőzően a kardiológiai osztály részlegeként végeztük azt az összetett tevékenységet, amit a betegek rehabilitációja jelent.
Több évtizedes szakmai tapasztalatunk biztos alapokat kínál a gyógyító munkához. A jól bevált módszereket gyorsan és hatékonyan ötvözzük az orvostudomány haladásával jelentkező új eljárásokkal.
Az önálló osztállyá válás is mutatja, hogy a lakosság jelentős körét érintő szív- és érrendszeri betegek terápiájára, műtét utáni kezelésére a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a kórház.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kardiológiai rehabilitáció mindazon tevékenységek összessége, amelyek révén a cardiovascularis eseményt elszenvedett betegek saját, tevőleges közreműködésükkel a legjobb egészségi-, fizikai-, mentális- és szociális állapotba kerülhetnek, és ennek révén megőrizhetik, illetve visszanyerhetik az őket megillető társadalmi pozíciójukat valamint aktív életvitelüket.

Az osztályon infarktuson, szívműtéten  átesett betegek rehabilitációja illetve elhúzódó gyógyulású betegeink kezelése történik. Elsődleges célunk a páciensek életminőségének javítása, az egészséges életmódhoz vezető út megismertetése.

2019 tavaszáig a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház külső telephelyén, a tüdőgondozó épületében fogadtuk a betegeket.

Az elavult épületből 2019. április 27. -én beköltöztünk a Zrínyi úti, központi telephelyre. A felújított F épület 1. emeletén kapott helyet a fekvőbeteg részleg, az ambulancia pedig a földszinti 17-es rendelőben működik.

A költözés minőségi változást hozott a betegellátásban. A 32 ágyas osztályon a szobák többsége 2-3 ágyas, s ezek mellett 1 db egyágyas szoba áll a páciensek rendelkezésére.
A tornaszoba a fizikai gyógyulás fontos tere, ahol egyéni és csoportos foglalkozásokon ismertetjük meg a betegeket az állapotuk javítását szolgáló mozgásformákkal. Jobban terhelhető pácienseinknek jó idő esetén szabadtéri sétát, udvari tornát is szervezünk. Társalgónk a közösségi élet színtere, ahol nem csak a látogatókat fogadják a betegek, hanem TV-t néznek, olvasnak, beszélgetnek.
Kórházi tartózkodásuk idejére házi kiskönyvtárunkból könyveket kölcsönözhetnek, amiket akár az udvaron is olvashatnak.
Az ellazulást segítő technikák közül a rehabilitáció idején folyamatosan alkalmazzuk a relaxációt.
Miután az étrend jelentősen befolyásolja a páciensek életminőségét, dietetikus munkatársunk is rendszeresen felkeresi a betegeket.

 

A rehabilitáció általában három hetes kórházi tartózkodást jelent, melynek eredményeként betegeink stabil kardiovascularis statussal, jól beállított gyógyszeres kezelési javaslattal, mozgásterápiás és étrendi útmutatókkal térhetnek vissza eredeti környezetükbe, otthonukba.

Dr. Tóth Tünde Némethné Herczeg Tünde
osztályvezetõ fõorvos vezetõ ápoló