keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Krónikus Belgyógyászat

GERIÁTRIA, KRÓNIKUS BELGYÓGYÁSZAT, REHABILITÁCIÓ

BEMUTATKOZÁS

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Geriátria, Krónikus Belgyógyászat és Rehabilitációs Osztálya és két szakrendelése Pózván a 9-es számú épületben az I. emeleten található. Az osztály a 65 évnél idősebb, több betegségben szenvedő betegeket látja el.
Az idős korú betegek kivizsgálása, gyógykezelése, rehabilitációja és ápolása ezen az osztályon történik.
Az osztály ágyszáma 60. A Geriátria ellátandó területe 2012. július 1-től magában foglalja Zala vármegye nagy részét, melyhez Vas vármegyei és Veszprém vármegyei határterületi települések is tartoznak. A krónikus finanszírozású betegellátás területe Zala vármegye területe. Az osztály II-es progresszivitás szintű ellátóhely.
Évente 300 beteget látunk el aktív fekvőbetegként, itt az átlagos ápolási idő 14 nap. A krónikus és rehabilitációs részlegen évente 600 esetet kezelünk (400 esetet krónikus belgyógyászat részlegen, 200 esetet mozgásszervi rehabilitáció miatt). Az átlagos ápolási idő több, mint négy hét.

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE

Az osztálynak helyet adó épület 1963-ban létesült. Az  első emeleten a jelenlegi osztály helyén a III.sz. Belosztály működött. 1986-ban az osztály átszervezése után a 60 ágyból 30 ágyon krónikus betegeket, 15 ágyon daganatos betegeket, 15 ágyon reumatológiai betegeket kezeltek. 1987-ben alakult meg a Krónikus Belgyógyászati osztály, melynek vezetésére dr. Németh László belgyógyászt a Betegfelvételi Osztály vezető főorvosát nevezték ki. Az osztályvezető főorvos nyugállományba vonulása után 1994. augusztus 1-én dr. Császár Tamás az I. Belosztály főorvosa lett a 76 ágyasra bővített, Krónikus Belgyógyászati Osztály osztályvezetője.

AZ OSZTÁLY MŰKÖDÉSÉRE ÉS FEJLŐDÉSÉRE VONATKOZÓ ADATOK

1994-től fokozatosan alakítottuk ki az osztály arculatát és hoztuk létre a tornatermet, a fizikoterápiás helyiséget, a rehabilitációs eszközparkot. Járókorlátot készíttettünk, járást és mobilizálást elősegítő segédeszközöket és az ápolást segítő eszközöket szereztettünk be. (fotók helye: tornaterem, fizikoterápiás helyiség)
Halottbúcsúztató helyiséget alakíttattunk ki, ahol a hozzátartozó el tud búcsúzni szerettétől.
2007-ben struktúra váltás következtében 66 ágyasra csökkent az ágyszám. Lehetővé vált 10 ágyon az aktív geriátriai tevékenység, a további 30 ágyon mozgásszervi rehabilitáció, 26 ágyon krónikus ellátás történt. 2010 február 1-től 60 ágyra csökkent az ágyszám (10 aktív, 27 rehabilitációs és 23 krónikus).
2012 július 1-től az osztály a Nyugat-Magyarországi Régió Geriátriai Centrumaként tevékenykedik tovább, 15 ágyon aktív geriátriai betegellátás folyik, 45 ágyon krónikus utókezelés és mozgásszervi rehabilitáció történik. A Geriátria progresszivitási szintje:2, a krónikus ellátás progresszivitási szintje:1. Szakmai szempontból az ellátórendszerhez csatlakozik a 24 ágyas Ápolási osztály is.
2013 októberében az osztályt geriátria szakirányra részakkreditált szakképző hellyé minősítették.  Az osztályvezető főorvost a Nyugat-Magyarországi Régió geriáter szakfelügyelő főorvosává nevezték ki.
2013 novemberében osztályunk rendezte meg a 36. Geriátriai és Gerontológiai Kongresszust Zalaegerszegen.
Az osztályvezető főorvos harmadik ciklusban tagja a Geriátriai Szakmai Kollégiumi Tanácsnak és a Magyar Geriátriai és Gerontológiai Társaság vezetőségének.

A dolgozói létszám 31 fő: osztályvezető főorvos és egy főorvos mellett 3 diplomás ápoló, 6 OKJ ápoló, 7 felnőtt szakápoló, 2 általános ápoló és 6 segédápoló, 2 gyógytornász, 1 fizikoterápiás szakasszisztens, 1 orvosírnok és 2 betegkísérő.

Az osztály tevékenységének bemutatása

A geriátria részlegen történik az idős betegek kivizsgálása és gyógykezelése, a rehabilitációs ágyakon mozgásszervi rehabilitációra szoruló időseket kezelünk, a krónikus ágyakon utókezelés és ápolás történik. Az osztály tevékenységét az idősgyógyászat művelése képezi teljes spektrumában.

A betegek a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház aktív osztályairól áthelyezéssel, illetve háziorvosok által előjegyzés alapján kerülnek felvételre. Havonta átlagosan 80-90 a felvett betegek száma. Az átlagos ápolási idő meghaladja a 3 hetet. Az átlagos betegforgalom évente 800-900 fő. Az idős betegek gyógykezelése, illetve rehabilitációja alatt kell biztosítani a betegek további differenciált elhelyezését. Az egyedülálló, idős, gyakran magatehetetlen beteg ápolási otthonba történő elhelyezéséig gyakran hosszú idő telik el, ekkor vesszük igénybe az intézetben kialakított Ápolási Osztály segítségét.

A rehabilitációs tevékenység végzéséhez gyógytorna teremmel és fizikoterápiás kezelő helységgel rendelkezünk. 2 gyógytornász és egy fizikoterápiás asszisztens áll az idős betegek rendelkezésre.

Az osztály aktívan vesz részt a tudományos munkában. A munkatársak rendszeresen tartanak előadásokat országos szakmai rendezvényeken és közlemények megírásában is kiveszik részüket.

Mindkét belgyógyász szakorvos geriáter szakvizsgával is rendelkezik. Dr. Császár Tamás az idősgyógyászatot oktatja a PTE Egészségügyi Főiskolai Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában. Dr Tóth Margit a szociális szféra, valamint OKJ szakápolók részére végez óraadó tevékenységet.
Az osztályvezető főorvos mozgásszervi rehabilitációs szakvizsgával is rendelkezik. Tagja a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság vezetőségének és a Geriátriai Szakmai Kollégiumnak.