keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe
Dr. Szabó Zsolt onkológus, sugárterapeuta főorvos filmje az osztályról

 

Bemutatkozás, az osztály története

Zala vármegyében az elmúlt néhány év statisztikájára visszatekintve megállapítható, hogy a daganatos morbiditás és mortalitás folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Felismerve ezeket a szükségleteket, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház 2002. február elsején, az I. Belgyógyászati osztályáról leválasztva indította el önálló onkológiai osztályát, 16 fekvő, illetve 6 kúraszerű ággyal. Mindez azonban kevésnek bizonyult a teljes megye lakosságának ellátására, így másfél év alatt az osztály ágyszáma 30-ra, a kúra ágyak száma pedig 8-ra emelkedett. Mindezekkel párhuzamosan a betegforgalmunk mintegy háromszorosára növekedett napjainkra.
Miután osztályunk a kezdetektől megfelelt a szakmai minimumfeltételeknek, (NM 19/ 1996. ( VII.26.) rendelet szabályozta, majd a 21/ 1998( VI.3) és a 24/ 2000 (IX.1.)EüM ,  újra 60/2003 (X.20) ESZCSM, módosít: 16/2004(III.23) ESZCSM) az Onkológiai Szakmai Kollégium határozata alapján  a kezdetektől Zala megye Onkológiai Centrumaként működünk.

Osztályunk profilját  a kemoterápiás és biológiai terápiás kezelések teszik. Folyamatosan részt veszünk fázis II. , illetve III. nemzetközi klinikai vizsgálatokban is.

Mindezeken kívül, feladataink közé tartozik Zala vármegye lakosságának onkológiai járóbeteg ellátása és gondozása.

2008. szeptemberére megkezdte működését az osztályon, de elkülönítve – zsiliprendszerrel lezárva – a cytostatikai laboratórium. Azóta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház működteti gyógyszerésszel és gyógyszertári szakasszisztensekkel, akik a kemoterápiás kezelések összeállítását végzik. A keverékinfúziók a CATO informatikai rendszer segítségével készülnek, mely nagy segítséget ad a biztonságos betegellátáshoz.

Az onkológiai osztály életében új fejezet nyílt 2019. április 27-én, amikor beköltöztünk a kórház központi telephelyére, a Zrínyi útra. A fekvőbeteg osztály a felújított F (zöld) épület 3. emeletén kapott helyet. A kúra, a szakrendelések és a gondozók a D épület 4. emeletére költöztek úgy, hogy a két részleg közvetlenül, átjárhatóan kapcsolódik egymáshoz.

Kórtermeink 1-2 és 3 ágyasak, külön fürdőszobával, televízióval felszereltek.

Szakmailag magasan qualifikált teammal rendelkezünk. 6 orvos, diplomás ápolók, onkológiai szakápolók, OKJ ápolók,  ápolók és segédápolók dolgoznak a közvetlen fekvőbeteg ellátásban. A kúraszerű ellátást is az osztályos ápolók végzik.

Ambulanciánkon, szakrendeléseinken illetve gondozásainkon további négy szakápoló dolgozik. Az adminisztrációs munkákat két orvosírnok látja el.

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház 1995 óta ISO akkreditált intézmény. A szakmai munka szabályozott algoritmusok, műveletleírások alapján valósul meg.

Napi kapcsolatban vagyunk az otthonápolási – és táplálási szolgálatokkal, betegklubokkal, így rászoruló betegeink és hozzátartozóik a kórházból való távozás után akár néhány órán belül segítséget kaphatnak a szakemberektől (vagy akár sorstársaiktól), legyen szó alapápolásról, táplálásról, hospice ellátásról, onkopszichológiai problémákról vagy csak egy egyszerű beszélgetésről.

 

Meghatározó események:

  1. 2013. márciusában megünnepeltük az osztály 10 éves fennállását. Ebből az alkalomból tudományos konferenciát szerveztünk.
  2. Osztályunk 2013. május 5-én önálló alapítványt hozott létre, melyet a bíróság 2013. augusztus 2-án nyilvántartásba vett.  Az alapítvány neve: Akarattal és Hittel Alapítvány a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáért. Az alapítványt Valkó Róbertné és Gosztolainé Dr. Böjti Erzsébet hozta létre, akik személyesen is érintve voltak az osztály életében.
    Az alapítvány célja elsődlegesen a betegellátás színvonalának emelése, az osztály felszereltségének javítása, az osztályon dolgozók szakmai fejlődésének elősegítése. Hosszú távon az egészségmegőrzés, betegség megelőzés, gyógyító rehabilitáció segítése és általában az onkológiai szakma népszerűsítése.

 

 

Dr. Máhr Károly

osztályvezető főorvos

Salamon Andrea

vezető ápoló