keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Tisztelt Pácienseink!

2019. március 27-étől az Onkológiai Osztály fekvőbeteg részlege a kórház Zrínyi úti telephelyére, az F(zöld)  épület 3. emeletére költözik. Az onkológiai kezelések 2019. április 8-ig szünetelnek, ezek átütemezéséről a páciensek tájékoztatás kaptak. Akut esetben a D épület 4. emeletén működő szakrendelésen fogadja betegeket. Április 8-ától az onkológiai szakrendelések és a gondozók a Zrínyi úti telephely D épületének 4. emeletén folytatják munkájukat.

Szervezeti felépítés

I. Fekvőbeteg osztály/ kúraszerű ellátás/ szakambulancia / gondozó

Az Onkológiai fekvőbeteg osztály – mint önálló osztály- 2002 februárjában, az I. Belgyógyászati osztályról leválva nyitotta meg kapuit, és működik azóta is a Zala Megyei Kórház pózvai telephelyén, 30 fekvőbeteg és 8 kúraszerű ággyal. Az osztály alapvetően négy egységre tagolódik:

1.Fekvőbeteg részleg
2.Onkológiai szakambulancia
3.Kúraszerű kemoterápiás ambulancia (kúraszerű betegellátás)
4.Onkológiai gondozó

A klinikai Onkológiai osztállyal szoros szervezeti és működési egységet alkot a kórház belső telephelyén elhelyezkedő Megyei Onkológiai Gondozó, az Onkopszichológiai szakrendelés, és a Lymphoedema szakrendelés.

Az Onkológiai fekvőbeteg osztály profilja

Végzi elsősorban Zala megye – igény szerint a szomszédos megyék – rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kemoterápiás kezelését ( kivéve a haematológiai és gyermekgyógyászati eseteket).
Az Onkológiai Gondozón keresztül részt vesz a daganatos betegek kiszűrésében.
Az Onkológiai team tagjaként részt vesz az onkológiai döntéshozatalban.
Együttműködik a kórház többi fekvőbeteg- és diagnosztikai osztályával, valamint járóbeteg szakrendelésével
Tervezett ellátást végez, előjegyzési rendszerrel
Részt vesz az orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzésben, továbbképzésben
Nem feladata a daganatos betegek teljes körű gyógyítása – beleértve a diagnosztikus tevékenységeket és a palliatív terápiát is.
Acut ellátást a kemoterápia szövődményeként fellépő bármilyen mellékhatás elhárításakor végzünk (láz, hányás, hasmenés, myelosupresszio, stb.)

A kúraszerű kemoterápiás ambulancia

A kúraszerűen adható kemoterápiás kezelések kivitelezését végzi elsősorban. A betegek a kezelés után hazamehetnek. A kezelés alatt állandó szakápolói megfigyelést biztosítunk, melynek célja az esetleges mellék – és utóhatások elhárítása.
Egyéb vizsgálatok, beavatkozások: laborvizsgálatok a kezelések előtt és után, haspunctio, nem kemoterápiás infúziók adása, im., sc., iv. injekciók, gyógyszerek beadása

Onkológiai szakambulancia feladatai

Ambuláns kivizsgálás, szűrővizsgálatok, kontrollvizsgálatok
Onkológiai status meghatározása, állapotfelmérés
Szükség szerint kemo- ill. sugárterápia, valamint hormon és immunterápia indikálása
Előjegyzés más osztályra, javaslat egyéb terápiás eljárásokra
Tanácsadás