keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Bemutatkozás

Az osztály ellátási területe:

fekvőbeteg részleg: Zala vármegye területe, Nagykanizsa és térsége kivételével
progresszív ellátás keretében Zala vármegye egész területe
járóbeteg szakrendelések: Zalaegerszeg és térsége, Zalalövő és térsége
progresszív ellátás keretében Zala vármegye egész területe

Az Ortopédiai osztály története

Az önálló ortopédiai osztály 27 ággyal 1969-ben alakult meg dr. Kamondi Zoltán vezetésével, aki ezt megelőzően a János Kórházban dolgozott, Budapesten. A Dunántúlon ekkor csak Pécsett és Szombathelyen működött ortopédia. 1977-ben megkezdődött a térségben először a csípőízületi, majd a térdízületi endoprotetika. 1985-ben az osztály már 36 ággyal működött. Ezen időszakban évente 400-600 műtét történt, melyek között gerincsebészeti beavatkozások is szerepeltek.
1992-ben dr. Kamondi Zoltán nyugállományba vonulása után az osztály élére dr. Kiss Imre kandidátus, a debreceni Ortopédiai klinika docense került kinevezésre. Ebben az időszakban kezdődött a cement nélküli csípőprotézisek beültetése és számos új, térdsebészeti beavatkozás is bevezetésre került.
1996-ban dr. Zimmermann András kandidátust, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adjunktusát nevezték ki osztályvezetőnek. Ezen időszakban a nagyízületi protézis beültetések száma növekedett, megtörtént az első gerincstabilizáló műtét is.
1998-ban az osztály vezetését Dr.Schmidt Béla PhD. vette át, ki ezt megelőzően a POTE Ortopédiai Klinikáján dolgozott. Ekkor az osztály ágyszáma 30 volt. A beavatkozások száma évi 1200-re emelkedett. Ezen belül rendszeresen történtek lumbalis gerincstabilizáló műtétek, elkezdődött a vállízületi athroscopos sebészet is, az ortopéd sebészeti beavatkozások csaknem teljes körét végezte az osztály. LCA pótlás 2005 óta szinte csak arthroscopos technikával történik, kiegészülve más minimálisan invazív műtéti technikákkal.
2007-től az osztály ágyainak száma 30-ról 20-ra csökkent. Így 2007-ben 1050 műtéti beavatkozás történt, melyből kb. 550 volt nagyízületi implantáció.
Az osztály szövődményrátája a nemzetközi átlag alatti. Szükség esetén külön szeptikus osztály áll rendelkezésre.
Az osztály évtizedek óta pótolhatatlan mértékben részt vesz a traumatológiai ügyelet ellátásában.
Mint a PTE oktató kórháza, a PTE ETK gyógytornász szak hallgatóinak gyakorlati képzése is nagyrészt itt folyik. A diplomás ápolók a középiskolai és a felnőtt szakápoló képzésben vesznek részt.