keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Jó úton halad a Traumatológiai Osztály

2021. augusztus 1-én a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével újjáalakult kórházunk Traumatológiai osztálya. Már akkor hangsúlyoztuk, hogy folyamatos építkezéssel, a korábbinál magasabb színvonalat képviselő osztály létrehozása a cél. Ehhez a kitartó munkához példa nélküli szakmai támogatást nyújt a PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Készsebészeti Klinikája. Prof. Dr. Wiegand Norbert egyetemi tanár, klinikaigazgató és Dr. Patczai Balázs Ph.D egyetemi adjunktus, igazgatóhelyettes rendszeres jelenléttel segíti az osztály tevékenységét. A szakmai munka koordinációja, a napi orvosi megbeszélések, referátumok és konzultációk mellett aktívan részt vesznek a betegellátásban is. Ez utóbbi azért kulcsfontosságú, mert a pécsi klinika specialistái immár Zalaegerszegen végeznek el olyan beavatkozásokat, amelyek korábban csak távoli kórházban érhettek el a pácienseink. Ezek a műtétek egyben a tudás átadását is biztosítják a helyi kollégák számára.

Ilyen például az idősült Achilles-ín szakadás gyógyítása, melyre a klinika saját maga dolgozott ki hatékony és eredményes módszert.

Kiemelnénk a combnyaktörést elszenvedő idősek ellátásában jelentős sikert hozó, a felépülést könnyítő, elülső feltárásból, izomátvágás nélkül beültetett protézistechnika zalaegerszegi meghonosítását. Országosan a pécsi klinikán végzik a legnagyobb számban ezt a műtétet, a töréskezelés területén, a kisebb műtéti heg, a kevesebb fájdalom, a korai rehabilitációs időszak eredményességét javítja, ezzel indokolttá teszi a beavatkozás széles körű elterjesztését.

Az elmúlt hetek során több sikeres műtét segítette a zalai betegek gyógyulását.

A korábban eredményesen végzett, hagyományos műtéttípusok mellett az új technikák bevezetése és művelése tükrözi az osztály magas szakmai színvonalat, támogatja további fejlesztési törekvéseket.

 

Balról jobbra: Dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató ZMSZRK, Dr. Patczai Balázs a PTE klinikai igazgatóhelyettese, Dr. med.habil Gasztonyi Beáta PhD főigazgató ZMSZRK