keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Áttekintés a Zala Megyei Kórház Traumatológiai Osztályának tevékenységéről

A Zalaegerszegi Megyei Kórházban 1955-ben alakult meg az önálló Traumatológiai osztály 33 ággyal, dr.Mike Géza osztályvezető főorvos vezetésével.
1960-ban az osztályon 3 beosztott orvos tevékenykedett, 1956-ban 375 műtétet végeztek.
Az osztály 969-ben költözött az akkor elkészült főépületbe, ahol ma is található. Az osztály ágyszáma 72 volt.
Ebben az épületben kapott helyet a többi sebészeti osztály is, egy komplett Belosztály, a Központi Intenzív osztály, a központi műtők és az épület földszintjén pedig nagy alapterületen a Baleseti Ambulancia és Rtg., valamint Fizioterápiás osztály. Az osztályon 2 subintenzív kórtermet alakítottak ki.
1972-ben az osztályon 1116 sérültet kezeltek, az éves műtéti szám 743 volt. Ebben az évben dr.Pálkó György, a SZOTE Sebészeti Klinika adjunktusa vette át az osztály irányítását.
1985-ben 1919 sérültet kezeltek, a nagyműtétek száma 1218 volt. Ezekben az években fejlődött ki a neurotraumatológia és a kézsebészeti profil is.
1988-tól az osztályt dr.Laky Rezső vezeti, aki a POTE Traumatológiai Osztályáról érkezett.
Kisebb ingadozásokkal ütemesen növekedett az ellátott betegek száma és a műtéti tevékenység is.
Utóbbi felölelte a traumatológia teljes spektrumát, beleértve a szövődmények kezelését, rekonstrukciós műtéteket és a nagyizületi protézis műtéteket is, évente néhány nagy kiterjedés égett ellátásban, illetve gerincstabilizáló műtétekben vettük igénybe a Petz Aladár Kórház megfelelő osztályainak segítségét, esetenként oly módon, hogy a műtéteket nálunk együtt végeztük el.

1990-92-ben épületkorszerűsítésre is sor került, központi műtőblokkot, sürgősségi műtőket, septikus műtőket alakítottak ki, így az épületben 11 műtőben van mód szimultán operálni. Átalakították, megnagyobbították a baleseti ambulanciát is, és egy folyosón át elérhetőséget létesítettek a CT- és MR laborokhoz is.
A kórtermek komfortosításával az ágyszám 64-re csökkent, de a különálló Szeptikus osztályon 10 ágy állandó hozzáférésünk van.

Jelenleg a 13 orvosból 4-nek van kézsebészeti képesítése is, a traumatológus szakorvosok száma 9.
2 orvosnak ortopéd-traumatológus szakvizsgája van. 2 orvosunk szakorvosjelölt.
Az osztály orvosai rendszeresen vesznek részt hazai és külföldi továbbképzéseken, kongresszusokon. Külföldi továbbképzések: Bécs, Graz, Innsbruck, Tübingen, Exeter, Strassbourg.
Az osztályról az utóbbi 20 évben jelentős számú tudományos előadás került ki:

 • kongresszusrendezés: 3 (1995, 1999, 2005.)
 • előadások: 130 (hazai 103,  külföldi: 27.)
 • Közlemények, könyvrészletek: 30 (hazai 19,  külföldi: 11.)

Az osztály betegellátó tevékenységében mindig igyekeztünk a változó, korszerűsödő terápiás eljárásokat alkalmazni, így régóta alkalmazzuk a minimál invazív OS-eket, a szögstabil lemez és velőűrszeges osteosynthesiseket, a térdsérülések arthroscopos ellátását, valamint az arthroscopos keresztszalag plasticát.  Ezen kívül van néhány olyan eljárás, melyet magunk fejlesztettünk ki, illetve olyan módszerek, melyeket hazánkban elsőként vagy az elsők között alkalmaztuk.

Ezek:

 • szögstabil pilon lemez
 • szögstabil distalis radius lemez
 • szögstabil tibia condylus lemez
 • hybrid fixateur
 • clavicula-törés kezelése fixateur externnel
 • Targon PH szög
 • BT alkar velőűrszeg
 • Sanatmetal PF-szeg
 • Sanatmetal E.csípőprotézis
 • Prevot módszer
 • TEN alkalmazás

Dr. Laky Rezső 2008. januári nyugdíjazását követően Dr. Kádasi János vette át az osztály vezetését. Munkáját, emberségét 2017. június 30-án, a Semmelweis Napi ünnepségen Zala Megyei Szent Rafael Kórházért Emlékplakettel ismerte el az intézet menedzsmentje. 2017. július 1-étől Dr. Szalai Zoltán látta el az osztályvezető főorvosi teendőkett, 2018. július 1-étől pedig Dr. Szekér Zoltán vette át az osztály munkájának irányítását.