keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Családbarát szülészet

 

Tájékoztató a szülésről

Mit kell hozni a kórházba

 

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében júniusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. június hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-58. szám alatt.

 1. június 06., 13. (csütörtök), 13:00-16:00 között
 • Dietetika: energia-és fehérjeszükséglet, a terhesség alatt jelentkező kellemetlen panaszok enyhítése, a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség, miből és mennyit javasolt fogyasztani, és melyek azok az élelmiszerek, amelyek kerülendőek
 • A vajúdás kezdete, honnan tudható mikor kezdődik; a kórházba érkezéstől a szülésig
 • A szülési fájdalom jellemzői; fájdalomcsillapítási lehetőségek
 • Gyógynövények, esszenciális olajok helye a terhességben és a szülés során
 • Légzéstechnika és lehetséges vajúdási pozíciók gyógytornász szemmel
 • A szülés fázisai; mi történik az anyával; mi történik a babával; mi határozza meddig fog tartani a szülés
 • Ha valamiért nem megy a dolog, avagy mindent a császármetszésről
 • Gyermekágyas részleg bemutatása; gyermekágyi etikett
 • Mi történik az anya testével szülés után
 • Gyógytorna szülés után; szülés utáni sport mikor és mit
 • Szülőszoba bemutatása (Amennyiben van rá lehetőség személyesen) során az alábbi témakörökről is beszélünk: Az apa szerepe a szülőszobán; miben tud segíteni
 • Gátmetszés, gátvédelem, gátmasszázs

 

 1. június 20., 27. (csütörtök), 13:00-16:00 között
 • Az Újszülött részleg bemutatása
 • Az újszülött első percei. „Aranyóra”. Bőr-bőr kontaktus.
 • A szoptatás-anyatejes táplálás fontossága, előnyei az egészséges életkezdéshez
 • Az újszülött ellátásának bemutatása, gondozási teendők
 • A családdá válás

A VÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK

 

Jelentkezés: csaladbaratszuleszet.zeg@gmail.com e-mail címen keresztül lehetséges! Ehhez az alábbi adatokat kérjük megadni:

 • Név
 • E-mail cím
 • Telefonszám
 • Várandósság hányadik hetében jár?
 • Egyedül vagy kísérővel érkezne? (Ha igen, kérjük kísérője nevét megadni szíveskedjen!)

A jelentkezéseket beérkezési sorrend és a betöltött terhességi hetek alapján a rendelkezésre álló helyek (25 fő) függvényében tudjuk elfogadni, a sikeres jelentkezésről e-mail-es visszaigazolást küldünk!

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Kedves Várandós!

Bizonyára már számos információval rendelkezik a szülésről, szülőszobai- és gyermekágyi ellátásról, de néhány mondatban szeretnénk Önnek bemu­tatni a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Szülészeti Osztályát.

2019-től számos fejlesztés történt szülőszobán­kon és gyermekágyas részlegünkön.

Szülőszobánkon kialakítottunk egy alternatív va­júdó helyiséget, melyet sarokkáddal, kanapéval, mobil CTG géppel, valamint bordásfallal szerel­tünk fel. Itt – igény szerint – lehetőséget biztosí­tunk a kényelmesebb, otthonosabb vajúdásra.

A szülés családias, intim környezetét négy egyágyas szülőszobai helyiség biztosítja.

Minden szülőszobánk modern szülőággyal felsze­relt, a biztonságos vajúdást a korszerű CTG beren­dezés, fájdalomcsillapítási lehetőségek és a szü­lőszobai műtőrészleg biztosítja.

Szülészeti ellátásunk során az anya-gyermek kötő­dés kialakításában fontos szülést követő egy óra-az úgynevezett aranyóra együtt töltésére nagy hangsúlyt fektetünk.

GYERMEKÁGYAS RÉSZLEGÜNKÖN ROOMING-IN RENDSZER MŰKÖDIK, AZ ÉDESANYA ÉS A GYERMEKE A NAP 24 ÓRÁJÁBAN EGYÜTT LEHETNEK.

Az anyák és csecsemőik kényelmét 6 kétágyas, 1 egyágyas és 1 háromágyas, saját fürdőszobás kórterem szolgálja. A részlegen folyamatos ellátást biztosítunk mind az újszülött, mind az édesanya számára.

2021 áprilisától kórházunk várandósfelkészítési tanfolyamot indított. A résztvevők 4 héten ke­resztül, minden kedden 13-15 óráig hallgathatják előadásainkat, betekinthetnek a szülőszobára és az újszülöttellátást is gyakorolhatják.

 

Általános tudnivalók

A részleg 24 órás rooming-in rendszerben működik. Az újszülöttek a szülőszobán elkezdődő bőr-bőrkontaktus után guruló bölcsőben az édesanyjuk mellé, közös szobába kerülnek. Ez alól kivételt képezhet, ha komplikációk lépnek fel a szülés körül, akár a babát, akár az anyát érintően. Ekkor a bőr-bőrkontaktaktust felfüggesztjük és kés­leltetett bőrkontaktust alkalmazunk.

A gyermekágyas szobákban az éjjel-nappali együttlét az édesanyával lehetőséget teremt arra, hogy az anya ismer­kedjen gyermekével. Ismerje meg jelzéseit, hogy bármikor válaszkészen szoptathasson, ha a baba a korai éhség jeleit mutatja. Mindenképp javasolt, hogy a szülést követő 6 órán belül szoptassa meg gyermekét.

Figyelje gyermeke jelzéseit, már a korai éhségjelekre is tegye mellre a babát. Ez a válaszkész szoptatás beindítja az Ön tejbelövelését. Kezdetben mindenkinek csak néhány csepp előteje – colostruma – van, de ez természetes. Ez elég a babának, mert ez az előtej alapozza meg a gyermek tökéletes emésztését a későbbiekben egyre több anyatej számára. A baba első napokban észlelt súlyesése is természetes élettani jelenség, nem azért tapasztalja, mert „nincs teje”. Az újszülött gyomra – ha megnézi a táblázatunkat – akkora, mint egy cseresznye, így sok alkalom­mal keveset tud befogadni. Ezért is javasoljuk, hogy az első napokban sokszor tegyék mellre kisbabájukat. Ahogy a tejmennyiség növekszik, úgy tágul a gyomor is és kialakul a táplálási egyensúly. Annyi tej termelődik amennyire szükség van. A szoptatással kapcsolatos tudnivalókat védőnőinktől, csecsemőápoló nővéreinktől megkapják.

Bármely napszakban lehetőség van rá, hogy ha pihenni szeretne vagy bármilyen okból nem tud vigyázni a babájára, RÖVID IDŐRE bevigye őt az újszülött osztály közös megfigyelő helyiségébe.

Kérjük, hogy saját gyermeke biztonsága érdekében a folyosón mindig kiskocsiban tolja az újszülöttet.

A védőnők – Tóth Anikó, Könyves Ildikó – hétköznap reggel meglátogatják önöket a kórtermekben. Elvégzik a vé­dőnői adminisztrációs feladatokat, valamint igyekeznek segíteni, és tanácsot adni a szoptatással, fejéssel, baba­ápolással kapcsolatos kérdésekben. Ügyeleti időben munkaszüneti és ünnepnapokon csecsemőápolónőik végzik ezeket a feladatokat.

Az újszülött osztályon minden nap a délelőtti órákban gyermekorvosi orvosi vizsgálat történik az anya mellett a kórteremben. Naponta ellenőrizzük, hogy halad a gyermek élethez való alkalmazkodása. Minden anya tájékoztatást kap gyermeke állapotáról, az elvégzett vizsgálatok eredményéről, az esetleg szükséges kezelésekről, pl.: sárgaság esetén kékfény kezelésről ill. arról, hogy várhatóan mikor mehetnek haza.

Elvégezzük a kötelező szűrővizsgálatokat- hallás szűrés, idegrendszer érettségi szűrés, ortopédiai, látásszűrés.

Anyagcsere-betegségek szűrése akkor történik, ha a babának már van 3-4 vizeletes és 2-3 székletes pelenkája.

Ennek eredményéről a szűrőközpont normál esetben nem küld értesítést, ismétlés vagy kóros eredmény esetén a családot telefonon/postai úton értesítik, és tájékoztatják a további teendőkről.

Kétnapos életkorban BCG oltást (tuberkulózis ellen) kap minden újszülött, ez az oltás kötelező minden magyar állampolgár számára.

A koponya- és hasi ultrahang szűrővizsgálat nem kötelező, de kérhető egy nyomtatványon, amit térítés ellenében néhány napos korban elvégzünk. Ezeken a vizsgálaton az édesanya mindig részt vehet. A méhen belüli ultrahangos vizsgálati eltérést a kitöltendő nyomtatványon jeleznie kell.

Milyen vizsgálatokat végzünk még: első életnapon vérkép vizsgálat, 3. napon vizeletvizsgálat. Vércsoportmegha­tározás nem történik.

Remélhetőleg a felmerülő kérdéseikre is megnyugtató és kielégítő válaszokat tudunk adni. A csecsemőápoló nő­vérek minden kismamának megmutatják a pelenkázás, a köldökellátás, ill. a babaápolás legfontosabb gyakorlati fogásait.

A fürdetés az első nap 24 óráján belül történik, nem azonnal a születés után, majd a következő napokban nem für­detünk – csak igény szerint-, hisz a babák bőre érzékenyen reagálhat az illatosított fürdetőszerekre. Nedves kendős áttörölgetést, megfelelő hőmérsékletű vizes átfürdetést javaslunk a testhajlatok, egyéb testtájékok átmosására. Hajat mosni is elég hetente.

A távozás napján részletes gyermekorvosi vizsgálatot végzünk az anya jelenlétében, minden otthoni teendőre fel­hívjuk a figyelmet és akinél ez szükséges részletesen megbeszéljük a babával kapcsolatos teendőket.

 

Hazamenetel

A hazaadás hüvelyi szülés esetén, ha az anya és az újszülött állapota is engedi, a 3-4. életnapon történik.

Császármetszés esetén a 4- 5. életnapon adjuk haza a gyermekeket. Az anya állapotának megítélése a szülészorvos feladata.

Az eltávozás délelőtt 11 óra után történik, amennyiben elkészül az ehhez szükséges írásos dokumentáció.

Reméljük ezzel a tájékoztatóval sikerült néhány alapvető kérdésben hasznos információkkal szolgálnunk!

A baba megszületése után számtalan – főleg gyakorlati kérdés – fog felmerülni, amit igyekszünk mindenkivel az adott problémára koncentrálva megbeszélni, és az anya és a gyermek számára optimális megoldást találni!

KÉSZ RECEPTEK NINCSENEK! Ami az egyik családnál beválik, a másiknál nem biztos, hogy sikeres lesz!

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy osztályunkon szoptatási segítségnyújtás működik a nap 24 órájában, ahol se­gítséget kaphat, ha bármilyen problémája adódik a baba etetésével, ellátásával kapcsolatosan. Egyeztetés a 06/92 507-500-as telefonszám 1854-es mellékén. Online tanácsadásra is van lehetőségünk.

Jó egészséget, sok sikert kívánunk minden anyának, apának és babának!

 

A szoptató anyatáplálkozása

Elmondhatjuk, hogy általánosságban ugyanúgy kell táplálkozni, mint várandósság alatt.

Amíg szoptat nem szabad fogyókúráznia, inkább arra érdemes figyelnie, hogy miből mennyit eszik. Ha éhes ne sütit, csokit, vagy egyéb édességet fogyasszon. Egyen naponta többször keveset, fogyasszon teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket, használjon ilyen liszteket az ételek elkészítéséhez.

Azt tudni kell, hogy a szoptató anya tejét a tejmirigyek sejtjei termelik és választják ki, ezeket a mirigyeket ka­pillárisok hálózzák be és táplálják vérrel, ill. az abban keringő tápanyagokat átadják a mirigysejteknek. Az egyes tápanyagok, és egyéb más anyagok így jutnak át az anyatejjel a babába. A tejben való megjelenésük függ attól, hogy az anya vérében milyen koncentrációban vannak jelen.

Ha valamilyen tünete van a babának pl.: nyugtalanság, hasfájás, akkor gondolja végig, hogy mit evett, és hogy az elfogyasztott étel okozhatja-e a baba tüneteit.

Amire érdemes figyelni: hüvelyesek (bab, borsó, lencse), káposztafélék, brokkoli, szőlő, szénsavas innivalók, túl fűszeres ételek, fokhagyma, szoptatós tea. Ha úgy veszi észre, hogy ezek közül valamelyik okozta a babánál a hasfájást, akkor azt ne fogyassza. Várjon pár napot, utána próbálja újra, de ha ismét jelentkeznek a tünetek a gyermeknél, akkor érdemes elkerülni addig amíg szoptat, vagy legalábbis addig, amíg a baba kb. 4-5 hónapos nem lesz.

Ha van a családban ételallergiás vagy ha esetleg mindkét szülő az, akkor fokozottan kell figyelni.

Ha a babának kiütése, hasfájása, netán véres széklete lenne, gondolni kell a tejallergiára. Ilyenkor a megoldást az jelentheti, ha az anya jelentősen csökkenten tejmentes étrendet tart.

Koffein: Naponta 2 csésze gyenge kávé megiható, de arra figyeljen, hogy ez ne közvetlenül szoptatás előtt tör­ténjen.

Dohányzás: a nikotin rendkívül gyorsan átmegy a tejbe. Ha valaki egy nap nagyon sok szálat szív, akkor gyakor­latilag állandó nikotinhatásnak teszi ki csecsemőjét, ezzel csökkentheti a tej mennyiségét és zsírtartalmát is, ami így kevésbé lesz tápláló a pici számára.

Kábítószer, drog, alkohol: az elfogyasztott teljes mennyiség átmegy az anyatejbe.

Vitaminok, nyomelemek: Ha az anya vasat szed, az nem befolyásolja az anyatej vastartalmát. Ha C és B vitamin­ból többet fogyaszt, több lesz a tejben is, de egy bizonyos szint fölé akkor sem emelkedik, ha az anya a normál adag többszörösét fogyasztja el.

Nagyon fontos a napi egyenletes bő folyadékfogyasztás, ami természetesen víz alapú legyen.