Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Rehab EU fejlesztés  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 17.
Névnap: Endre, Elek
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2017.02.23.
Látogatók: 54498

Lezárult a Zal Megyei Kórház 

Pszichiátriai Osztályán a Nappali Kórház kialakítása


A konzorciumi szinten megvalósuló projekt célja a Nyugat-dunántúli Régióban a rehabilitációs ellátásokhoz való hozzáférés javítása, a földrajzi és a szakmai egyenlõtlenségek csökkentése, a rehabilitációs szolgáltatások infrastruktúrájának és mûszerezettségének fejlesztése révén a szolgáltatások színvonalának javítása, az ambuláns rehabilitációs szolgáltatások szélesítése, a rehabilitációs szolgáltatók szakmai együttmûködéseinek javítása, a betegútszervezés kereteinek kialakítása, beteg-edukációs anyagok fejlesztése.
A Zala Megyei Kórház esetében a fejlesztendõ rehabilitációs tevékenység: fekvõ és nappali kórházi pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció.

A Zala Megyei Kórház 1057 ágyából 164 ágyon végez betegellátást a Psychiátria Osztály.
A pózvai telephelyen a jelenleg leromlott mûszaki állapotban lévõ épületben mûködõ pszichiátriai rehabilitációs fekvõbeteg kapacitások átalakításával komplex, korszerû rehabilitációs egység létrehozására kerül sor.
Az épület felújítása, a hiányzó eszközök beszerzése, új formaként a nappali kórházi ellátás feltételeinek – foglalkoztató, munkaterápiás célokkal a kapcsolódó üvegház – kialakítása történik.

A projekt megvalósulása során a nappali kórház, mint mûködési modell a közösségi rehabilitáció elvei szerint fog mûködni 8 órás ellátást nyújtó intézményi formaként, amely kórházi ágy elfoglalása nélkül biztosít gyógykezelést, a beteg naponta otthonról történõ bejárásával. Ezáltal lehetõvé válik, hogy a beteg mindennapi megszokott környezetében éljen és ezzel együtt medicinális, szocioterápiás és pszichoterápiás gyógykezelésben is részesüljön. Így megvalósítható a pszichiátria korszerû szemléletének megfelelõen a bio-pszihoszociális modell, ahol a páciens is felelõs résztvevõje a terápiás folyamatnak, a család és a hozzátartozók bevonása a terápia kulcselemévé válik. Ezzel a fejlesztéssel egy komplex, rehabilitációs egység létrehozása valósul meg a Zala Megyei Kórház Pszichiátriáján.
Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretében megvalósuló beruházást a Nyugat-Dunántúlon található kórházak konzorcium keretei között valósítják meg.
A projekt keretében a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben megvalósul a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése.
A teljes bekerülési költség mintegy 1,9 milliárd forint, amely önerõ nélküli beruházásra ad lehetõséget a konzorciumban résztvevõ Nyugat-dunántúli kórházaknak. A konzorcium vezetõje a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyõrben. A pályázati projektmenedzsment feladatok ellátására a pályzat benyújtásában is közremûködõ Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. (MAPI) kapott megbízást.
A Zala Megyei Kórházban 176.382.126,- Ft értékû fejlesztés valósul meg a támogatás felhasználásával.
Ezáltal lehetõvé válik Zalaegerszeg város és kistérsége (közel 80.000 fõ) korszerû, a kor követelményeinek megfelelõ pszichiátriai ellátása.

rehabtabla.jpg


MEGHÍVÓ

Rehabilitációs Szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli régió egészségügyi intézményeiben nydop-5.2.1/c-11-2012-001

A Zala Megyei Kórház tisztelettel meghívja Önt Rehabilitációs Szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben című NYDOP-5.2.1/C11-2012-001 azonosító számú pályázat Petz Aladár Megyei Oktató Kórház által vezetett konzorciuma keretében a Zala Megyei Kórházban megvalósuló beruházás kivitelezésére vonatkozó vállalkozási szerződés ünnepélyes aláírására.

A rendezvény helyszíne:    Zala Megyei Kórház Pózvai telephely Pszichiátria épület földszinti Társalgója
A rendezvény időpontja:    2015. március 25. (szerda) 9,00 óra

PROGRAM:
9:00-9:20 KÖSZÖNTŐ BESZÉDEK
DR.HALÁSZ GABRIELLA FŐIGAZGATÓ, ZALA MEGYEI KÓRHÁZ
VÍGH LÁSZLÓ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
PERESZTEGI IMRE VEZÉRIGAZGATÓ, ZÁÉV ZRT
9:20-9:30 VÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉS ÜNNEPÉLYES ALÁÍRÁSA
9:30-9:45  Helyszíni bejárás   


2015.03.25.
Zala Megyei Kórház
igazgatás

Sajtóanyag       

Megkezdődik a Zala Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályán a Nappali Kórház kialakítása, ALÁÍRÁSRA KERÜL A  Kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés

Projekt címe: Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben. Projektazonosító: NYDOP-5.2.1/C-11-2012-001 Kedvezményezett: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház által vezetett konzorcium. Konzorciumi tag: Zala Megyei Kórház. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1,942 milliárd forint. A konzorciumi tag támogatásának összege eredetileg 176,382 millió forint volt, amely a konzorcium tagjai között történt átcsoportosítás következtében 180,143 millió forintra nőtt. Az intézet által benyújtott többlettámogatási igény jóváhagyását követően - 1132/2015. (III.6.) Korm. határozat – a fenti összeg 103,019 millió forinttal kiegészült. A projekt befejezési ideje: 2015. június 30.

A konzorciumi szinten megvalósuló Rehabilitációs Szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben című, NYDOP-5.2.1/C-11-2012-001 azonosító számú projekt célja a Nyugat-dunántúli Régióban a rehabilitációs ellátáshoz való hozzáférés javítása, a földrajzi és szakmai egyenlőtlenségek csökkentése, a rehabilitációs szolgáltatások infrastruktúrájának és műszerezettségének fejlesztése révén, a szolgáltatások színvonalának javítása, az ambuláns rehabilitációs szolgáltatások szélesítése, a rehabilitációs szolgáltatók szakmai együttműködésének javítása, a betegút szervezés kereteinek kialakítása, a beteg-edukációs anyagok fejlesztése.
A Zala Megyei Kórház esetében a fejlesztendő rehabilitációs tevékenység: fekvő és nappali kórházi pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció.
A Zala Megyei Kórház 1057 ágyából 164 ágyon végez betegellátást a Pszichiátriai Osztály. Az intézet pózvai telephelyén, a jelenleg leromlott műszaki állapotban lévő épületben működő pszichiátriai rehabilitációs fekvőbeteg kapacitások átalakításával komplex, korszerű rehabilitációs egység létrehozására kerül sor. Az épület felújítása, a hiányzó eszközök beszerzése, új formaként a nappali kórházi ellátás feltételeinek kialakítása – foglalkoztató, munkaterápiás célokkal az üvegház – történik meg.
A projekt keretében megújul a Szemészet épülete (sor kerül a nyílás zárók cseréjére, a homlokzat és tető hőszigetelésére, teljes burkolatcserére, víz-szellőzési és hűtési rendszerek felújítására és az épület teljes körű akadálymentesítésére), s a Pszichiátria Osztály 69 ágyas fekvőbeteg részlege illetve a nappali kórház kerül elhelyezésre az épületben. Az 1985-ben épült szociális foglalkoztatónál energetikai jellegű felújítás és vizesblokk korszerűsítés történik, s a „nappali kórház” betegeinek terápiás célú foglalkoztatása az üvegház felújítását is szükségessé teszi.

A projekt megvalósítása során a nappali kórház, mint működési modell a közösségi rehabilitáció elvei szerint fog működni 8 órás ellátást nyújtó intézményi formaként, amely kórházi ágy elfoglalása nélkül biztosít gyógykezelést, a páciensek naponta otthonról történő bejárásával. Ez által lehetővé válik, hogy a páciens mindennapi megszokott környezetében éljen és ezzel együtt mediciális, szocioterápiás és pszihoterápiás gyógykezelésben is részesüljön. Így megvalósítható a pszichiátria korszerű szemléletének megfelelően a biopszihoszociális modell, ahol a páciens is felelős résztvevője a terápiás folyamatnak, s a család és a hozzátartozók bevonása a terápia kulcselemévé válik.
Ezzel a fejlesztéssel egy komplex rehabilitációs egység létrehozása valósul meg a Zala Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályán.
Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program / Széchenyi 2020 keretében megvalósuló beruházást a Nyugat-Dunántúlon található kórházak konzorcium keretei között valósítják meg. A projekt keretében a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben megvalósul a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése.
A teljes bekerülési költség 1,942 milliárd forint, amely önerő nélküli beruházásra ad lehetőséget a konzorciumban résztvevő 10 Nyugat-dunántúli kórháznak. A konzorcium vezetője a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Győrben. A pályázati projektmenedzsment feladatok ellátására a pályázat benyújtásában is közreműködő Magyar Fejlesztési Iroda (MAPI) kapott megbízást.
A Zala Megyei Kórházban 283,162 millió forint értékű fejlesztés valósul meg a pályázati támogatás valamint a Kormány által megítélt többlettámogatás felhasználásával. A fenti összegből jelentős hányadot képvisel 206 millió forint + Áfa értékben az építési, kivitelezési költség. Eszközbeszerzésre 7 millió forint van előirányozva a projekt költségvetésében. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás 2015. március 11-én történt lezárása eredményeként a projekt kivitelezési munkáit a ZÁÉV ZRT nyerte. A projektindító rendezvényen kerül sor a kivitelezési szerződés ünnepélyes aláírására.
A projekt megvalósulásakor lehetővé válik Zalaegerszeg város és térsége (közel 80 000 fő) korszerű, a kor követelményeinek megfelelő pszichiátriai ellátása.
nyomtatoNyomtatható verzió