Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Ami a szívinfarktussal kapcsolatban tudni kell 
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 22.
Névnap: Magdolna
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2012.09.04.
Látogatók: 33095

AMIT A SZÍVINFARKTUSSAL KAPCSOLATBAN TUDNI KELL


Mi okozza a szívinfarktust?


A szívinfarktus hátterében rendszerint az érrendszer megbetegedése,az érelmeszesedés ( ateroszklerózis) áll.
Érelmeszesedés alatt a verőerek ( artériák) falának megbetegedését értjük,mely lassan évek-évtizedek alatt alakul ki .Az erek falának belső rétegén az idő múlásával a zsírlerakódástól un:plakkok alakulnak ki,melyek az ér lumenét szűkítik,ezek a plakkok később megrepedhetnek,a vérlemezkék összetapadásával véralvadék (trombus) képződik,mely a beszűkült ér üregének elzáródását okozza. Ilyenkor  az elzáródott érszakaszon a vérellátás megszűnik és szívizom elhalás következhet be. Ezt hívjuk röviden szívinfarktusnak.

Az érelmeszesedés kockázati tényezői:

 • Magas vérzsírszint:a vérzsírok többféle összetevőből állnak:ezek az összkoleszterin,a káros koleszterin( LDL),a védő koleszterin(HDL)és a triglicerid. Az érelmeszesedés szempontjából a legveszélyesebb összetevő az LDL-koleszterin. A zsírok kétféle módon juthatnak a vérbe:táplálkozással és a szervezet belső anyagcseréje révén.
 • Magas vérnyomás:a magas vérnyomást önálló megbetegedésnek és az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati tényezőjének tartjuk. Magas vérnyomásról akkor beszélünk ha legalább három alkalommal a normál felső értéknél magasabb vérnyomást mérünk. A nyugalmi állapotban mért vérnyomás felső értéke minden felnőtt embernél 140/90 Hgmm -ig  normálisnak számít,efeletti értéknél beszélünk magas vérnyomásról.
 • Dohányzás:a veszélyeztető tényezők közül a dohányzás az érelmeszesedés talán egyik legjelentősebb rizikó faktora. A dohányzás káros szív-és érrendszeri hatásaiért a cigarettában levő nikotin,a szénmonoxid és a kátrány felelős.
 • Cukorbetegség:az érelmeszesedés cukorbetegségben gyakrabban és már fiatalabb korban észlelhető,mint hasonló korú,de cukorbetegségben nem szenvedő egyéneknél. Cukorbetegség esetén különösen fontos az előírt diéta és kezelés pontos betartása valamint a folyamatos ellenőrzés és gondozás.
 • Elhízás:az elhízás korunk egyik népbetegsége. A kövérség gyakran társul egyéb veszélyeztető tényezőkkel,így a kövérek között több a magas vérnyomású, a magas koleszterin szintű egyén és gyakoribb a cukorbetegség is. A statisztikai adatok azt mutatják,hogy a 30%-nál nagyobb testsúlytöbblet már jelentős kockázatot jelent az érelmeszesedés szempontjából.
 • Testmozgás hiánya:A fizikailag inaktív egyéneknél gyakoribb az elhízás,a magas vérnyomás és a cukorbetegség, ami jelentős mértékben fokozza az érelmeszesedés kockázatát,ezért minden korosztályban javasolt a rendszeres fizikai aktivitás végzése.
 • Stressz:a felmérések igazolták,hogy az állandóan dolgozó,túlfűtött,becsvágyó,pihenésre időt nem szánó emberek( ún.”A”-típusú személyiségek) gyakrabban kapnak szívinfarktust,mint a nyugodt,kiegyensúlyozott természetű,mindenre ráérő típusúak( „B”-típusú személyiségek).
 • Örökletes tényezők:az érbetegségek kiváltásában szereplő kockázati tényezők és a szívinfarktus halmozódhat egy családon belül,” öröklődhetnek” egy családon belül az étkezési szokások és egyéb életviteli szokások is,pld. az egészségtelen táplálkozás,a mozgásszegény életmód,vagy feszült,túlhajszolt munkatempó. Az öröklésnek részben genetikailag,részben a szokások következtében jelentős szerepe lehet a koszorúérbetegség kialakulásában. Örökletes tényezők gyanúja esetén célszerű a családtagok kivizsgálása és megfelelő kezelése.

Szívinfarktus tünetei


A heveny szívinfarktusnak általában könnyen felismerhető,típusos tünetei vannak. A roham általában hirtelen kezdődik,igen erős,szorító jellegű mellkasi fájdalommal jár. A betegnek típusos mellkasi fájdalma(ún.angina pektorisz) az infarktust megelőzően rendszerint már volt,de tudni kell,hogy szívinfarktus előzetes mellkasi fájdalom nélkül is előfordulhat. az infarktusos mellkasi fájdalom jellege az angina pektoriszhoz hasonló,de általában hosszabb ideig tart( 20-30 percnél tovább).
A fájdalom jellege szorító,markoló,mely legtöbbször a szegycsont mögött a legerősebb,kisugározhat mindkét mellkasfélbe,de főleg bal oldalra,esetleg a karokba és a nyakba. A fájdalmat gyakran verejtékezés és halálfélelem is kíséri. Az esetek kisebb részében a fájdalom egyéb területre,pld.a gyomortájékra is lokalizálódhat és ilyenkor a beteg inkább hasi megbetegedésre gyanakszik.
A szívrohamot gyakran megelőzik enyhébb,nem típusos előjelek. Ilyenek lehetnek kisebb mellkasi nyomásérzések,rossz közérzet,fáradékonyság,melyek legtöbbször már hetekkel előbb jelentkeznek,de a beteg nem tulajdonít jelentőséget ezeknek a tüneteknek és nem fordul orvoshoz.
Ilyenkor még ha orvoshoz is fordul sokszor a vizsgálatok sem tudják megjósolni az 1-2 hét múlva bekövetkező eseményt.

Teendő szívroham esetén


Az angina és a szívinfarktus okozta mellkasi fájdalom között a legfőbb különbség az hogy infarktus esetén a fájdalom tartósabb és a nyelv alatti nitroglicerin tabletta vagy spray hatására sem szűnik.
A heveny szívroham legtöbbször drámai tünetek formájában jelentkezik és ilyenkor a legfontosabb a beteget mielőbb kórházba juttatni. Minél előbb kerül a beteg kórházi ellátásra annál nagyobb az esélye annak,hogy az infarktust okozó elzáródott érszakasz a kezelés hatására megnyíljon,kisebb szívizomterület haljon el és minél teljesebb gyógyulás következzen be.
Előfordulhat,hogy a szívroham olyan súlyos,hogy hirtelen keringés és légzésmegálláshoz vezethet. Ilyenkor a beteg eszméletét veszti,a szívműködés leáll( nem tapintható pulzus sem a csukló felett sem a nyakon),légzése leáll,pupillák kitágulnak és fényre nem szűkülnek.
Ha ezeket a tüneteket észleljük a beteget azonnal meg kell próbálni újraéleszteni.
Az újraélesztés sikere függ az alapbetegség súlyosságától,de alapvető fontosságú,hogy a klinikai halál beálltakor van-e jelen olyan személy,aki a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig fenn tudja tartani a beteg keringését.
Az újraélesztés csak a klinikai halál beállta után 3-4 percen belül lehetséges,ennél hosszabb keringés leállás már visszafordíthatatlan agyi károsodást okoz.
Mesterséges keringés és légzés fenntartásával ugyanakkor a beteget akár egy óráig vagy tovább is életben lehet tartani,amíg a végleges segítség megérkezik.

Szívinfarktus szövődményei

A legsúlyosabb kezdeti szövődmény az azonnali hirtelen halál. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a szívritmuszavarok,amelyek a szív ingerképző és ingervezető rendszerét érintik. Súlyos szövődmény az ún. szív eredetű keringés összeomlása kardiogén sokk. Ilyenkor a vérnyomás jelentősen csökken,a szív nem tudja fenntartani a keringést és az egyes szervek vérellátása elégtelenné válik,súlyos esetben halálhoz vezet. Súlyos,nagy kiterjedésű infarktus esetén lehetséges a szívizom falának megrepedése,mely szintén halált okozhat.

Újabb szívroham kivédése

Minden szívinfarktuson átesett betegnek szükséges az ún. másodlagos prevenciós kezelést biztosítani,amely bizonyítottan javítja az életminőséget és növeli az életkilátásokat.
Ezek a következők:

A kockázati tényezők megszüntetése
 • zsírszegény diéta,szükség esetén zsír csökkentő gyógyszeres kezelés
 • dohányzás elhagyása
 • magas vérnyomás kezelése
 • túlsúly és az elhízás megszüntetése,az ideális testsúly elérése
 • rendszeres testmozgás
Bizonyítottan védő hatású és az érelmeszesedést gátló gyógyszerek alkalmazása
 • Béta-blokkoló
 • Aszpirin
 • ACE-gátló
 • Vérzsír csökkentő kezelés

Rendszeres ellenőrzés és gondozás
 Koszorúér betegség esetén rendszeres orvosi ellenőrzésre kell járni,állapottól függő gyakorisággal. Fontos,hogy a beteg a gyógyszereit rendszeresen szedje be az orvos utasításainak megfelelően és az orvos megkérdezése nélkül ne  változtasson az adagoláson.
                                                                      

Szívbetegség és a szexuális élet


A szívbetegek szexuális érdeklődését olyan tényezők befolyásolják,mint: életkor,társkapcsolat hossza,a betegséget megelőző korábbi szexuális élet.
Amikor a beteg felépül egy szívinfarktus után,fokozatosan újra kezdheti a teljes nemi életet. A legtöbben képesek újra kezdeni a nemi életet körülbelül 4-6 héttel a szívinfarktus és 3-5 héttel a szívműtét után. Ha a nemi élet során szívpanaszok lépnek fel, tájékoztassa orvosát.

Pszichológiai tényezők szerepe a szexuális élet területén:


a különböző pszichés tényezők csökkentik a szexualitás iránti érdeklődést,ilyen pld:
 • depressziósnak,szomorúnak érezheti magát( félelmei lehetnek)
 • alvászavarok jelentkezhetnek vagy túl sokat alhat( főleg napközben)
 • testsúly változhat ( hízhat vagy fogyhat)
 • Fáradtnak érezheti magát ( főleg fizikai megterhelést követően)
Ezek a tünetek nem általánosak és legtöbb esetben a szívinfarktus vagy szívműtét után 3 hónapon belül elmúlnak. A vágy ily módon történő elvesztése vagy csökkenése gyakran hozzáadódik ahhoz a téves félelemhez,hogy a szexuális élet okozza a szívproblémákat. Ezért többen hónapokra vagy akár évekre is felfüggesztik nemi aktivitásukat. Ennek nem kell feltétlenül így lennie.
Az életkor előrehaladtával normál esetben is csökken a szexuális aktivitás

A szívbetegségben használt gyógyszerek közül többnek lehet hatása a nemi vágyra és teljesítményre.
 • Ezek a gyógyszerek a következők:
 • vérnyomáscsökkentő szerek
 • vízhajtók
 • nyugtatók
 • depresszió elleni gyógyszerek
 • mellkasi fájdalomra vagy szabálytalan szívritmusra alkalmazott szerek
Ezek a gyógyszerek hatással lehetnek a nemi ösztönre és a normális szexuális funkciókra( merevedési zavar,frigiditás).
Ugyanakkor ezek a változások nem feltétlenül a gyógyszerszedés következményének tudhatók be. Éppen ezért a gyógyszerszedést nem szabad abbahagyni. Amikor beszél az orvosával,feltétlenül számoljon be ezekről a problémákról. Gyakran a gyógyszer típusának vagy dózisának megváltozása megoldhatja a problémát.

Ön és társa többféleképpen készülhet a nemi életre:
 • A szívbetegségek miatt szükséges gyógyszereket feltétlenül szedni kell!
 • Fokozatos testmozgás( séta,kocogás,úszás,kerékpározás) Ezek a tevékenységek csökkenthetik a normálist meghaladó gyors szívverés kialakulásának,a levegőhiánynak és a mellkasi fájdalomnak az esélyét a szexuális élet során. Ha dohányzik,fontos,hogy ezt a káros szenvedélyét feltétlenül abbahagyja.
 • Legyen türelmes önmagával szemben. Próbálja megérteni az érzelmeit. A szívbetegek érzelmei gyorsan változhatnak,ezek a hirtelen hangulatváltozások általában átmenetiek.
 • Egyeztessék mit várnak el egymástól szexuális téren
 • Ne erőltesse azért a szexuális életet,csak hogy bizonyítsa a dolgok „normalizálódását”.ha ön és társa azelőtt kezdik el újra a nemi életet,mielőtt készen állnának rá,a várt eredmény elmaradhat.

Mikor célszerű tartózkodni a szexuális élettől?

A szívbetegségek többségénél a szexuális élet nem ellenjavallt,csak az igen magas szív és érrendszeri kockázatú betegségek esetében.
Ezek a következők:  
 • súlyos ,életveszélyes ritmuszavarok
 • szívelégtelenség előrehaladott formái
 • igen magas vérnyomás
Szívinfarktus után a tilalom csak az első 2-4 hétre vonatkozik.

Támpontok a szexuális élet újrakezdéséhez:

Válasszon olyan időpontot,amikor mindketten pihentek és nyugodtak. A szexuális élet megkezdése előtt a főétkezést követően legjobb 1-3 órát várni,ez a várakozás lehetővé teszi az étel megemésztését. Amikor sok vért használ el az emésztéshez,a szívnek erősebben kell dolgoznia annak érdekében,hogy vért juttasson el más tevékenységekhez,amelyek szintén vért igényelnek.
Válasszon ismerős,békés helyet ahol nem fogják megzavarni.
Potenciát javító szert csak akkor szedjen ha erre ténylegesen szüksége van.

Mi történik akkor ha a szexuális élet során tüneteket észlel?

Amikor mellkasi fájdalom tünetei ( nyomásérzés,fájdalom vagy kényelmetlenség érzés az állban,nyakon,karon,mellkasban vagy gyomorban,légszomj,gyors-szabálytalan szívverés)jelentkeznek,ez azt jelzi,hogy a szív nem tud megbirkózni a rá háruló terheléssel.
Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli a szexuális élet kapcsán,a nitroglicerin tabletta segíthet a panaszokon,de csak akkor szabad alkalmazni,ha előtte nem vett be potenciát javító szereket ( VIAGRA,LEVITRA,CIALIS).ha a tüneteket nem szünteti meg a gyógyszer feltétlenül kérjen orvosi segítséget.


nyomtatoNyomtatható verzió