Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Fertőző Osztály - Bemutatkozás  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 17.
Névnap: Endre, Elek
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2018.01.10.
Látogatók: 72168

Az Infektológia osztály bemutatkozása

A Zala Megyei Kórház Infektológiai Osztálya  és a hozzá tartozó szakambulancia valamint járóbeteg szakrendelés a megye egyetlen ilyen profilú osztálya.
Májbeteg Szakrendelésünkön az általunk kezelt vírusos májbetegek gondozását végezzük (vírusos, autoimmun, toxicus, stb.).
Az osztály és a szakrendelések feladatai közé tartozik a lázas betegek (pl. fertőző mononucleosis), légúti fertőzésben (mandulagyulladás, tüdőgyulladás, influenza), húgyúti fertőzésben szenvedők, hasmenéses fertőzések, infekcióra gyanús határterületi megbetegedések differenciáldiagnosztikája, ill. ellátása.
Bár a ragályos fertőző betegségek nagy része a védőoltásoknak köszönhetően visszaszorult, most is vannak betegek, akiket betegségük miatt elkülőnítve kell kezelni, ezek egy részét is osztályunk látja el (pl. kórházi ellátásra szoruló felnőtt bárányhimlős, fertőző májgyulladásos betegek).
Az infektológia feladata az intenzív osztályos ellátásra nem szoruló idegrendszeri fertőzéses betegek (vírusok és baktériumok okozta agyhártyagyulladások, pl. kullancsencephlitis) ellátása is.
A fentieken túl a különféle zoonózisokban (állatok közvetítésével kialakult emberi megbetegedések) pl. Lyme kór, Tularaemia, Toxoplazmózis stb. szenvedő betegeket is mi kezeljük, ill.ezen betegségek gyanúja esetén a betegek kivizsgálását elvégezzük.
Az osztály orvosai 1994 óta szervezik a kórházi infekció kontroll tevékenységet a Kórházhigiénés osztállyal közösen. Ezzel kapcsolatban program szerint heti rendszerességgel látogatják a kórház fekvőbeteg osztályait, vizsgálják a fekvőbetegeket, az infekciók ellátását, az antibiotikum kezeléseket és a mikrobiológiai diagnosztikai vizsgálatok elvégzését, ellenőrzik a kézhigiénés szabályok betartását és ellenőrzik az infekció miatt elkülönítésre szoruló betegek szabályos elkülönítését.
A 30 ágyas osztály jelenleg 20 ágyas osztályként működik. Jelentősebb járványok esetén főigazgató, ill. ÁNTSZ mérlegelésnek megfelelően a járványok lezajlásáig 30 ágyas osztályként is működhet. Az osztály a „K” épületének földszintjén és első emeletén található, a Zárda utcai bejárat közelében. A zsilippel ellátott kétágyas kórtermek mindegyikéhez fürdőszoba tartozik, televízióval és egyéb szolgáltatással.

Az osztály orvosai:

dr. Ribiczey Pál - belgyógyász, infektológus, osztályvezető főorvos
dr. Pukler András - infektológus
dr. Albert-Baróti Bíborka – szakorvosjelölt
Járóbeteg ellátásban heti két alkalommal dr. Peer Gabriella infektológus szakorvos.

Sebestyénné Szapács Judit vezető ápoló irányításával 14 szakképzett és egy segédápoló végzi a betegek ellátását.

.
nyomtatoNyomtatható verzió