Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Kard rehab - bemutató  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 16.
Névnap: Valter
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2019.04.25.
Látogatók: 29361

Tisztelt Pácienseink!

A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály 2019.  március 27-étől a Zrínyi úti telephelyen, az F épület 1. emeletén, az ambulancia pedig az F épület földszintjén működik tovább. 


A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály bemutatásaA Zala Megyei Kórház legfiatalabb osztályának képviseletében köszöntjük Önöket, hiszen a kardiológiai rehabilitációs osztály 2016. május 1-étõl kapott önállóságot. Ezt megelõzõen a kardiológiai osztály részlegeként végeztük azt az összetett tevékenységet, amit a betegek rehabilitációja jelent.
Több évtizedes szakmai tapasztalatunk biztos alapokat kínál a gyógyító munkához. A jól bevált módszereket gyorsan és hatékonyan ötvözzük az orvostudomány haladásával jelentkezõ új eljárásokkal.
Az önálló osztállyá válás is mutatja, hogy a lakosság jelentõs körét érintõ szív- és érrendszeri betegek terápiájára, mûtét utáni kezelésére a jövõben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a kórház.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kardiológiai rehabilitáció mindazon tevékenységek összessége, amelyek révén a cardiovascularis eseményt elszenvedett betegek saját, tevõleges közremûködésükkel a legjobb egészségi-, fizikai-, mentális- és szociális állapotba kerülhetnek, és ennek révén megőrizhetik, illetve visszanyerhetik az őket megillető társadalmi pozíciójukat valamint aktív életvitelüket.

Az osztályon infarktuson, szívműtéten  átesett betegek rehabilitációja illetve elhúzódó gyógyulású betegeink kezelése történik. Elsődleges célunk a páciensek életminőségének javítása, az egészséges életmódhoz vezetõ út megismertetése.

2019 tavaszáig a Zala Megyei Szent Rafael Kórház külső telephelyén, a tüdőgondozó épületében fogadtuk a betegeket.

Az elavult épületből 2019. április 27. -én beköltöztünk a Zrínyi úti, központi telephelyre. A felújított F épület 1. emeletén kapott helyet a fekvőbeteg részleg, az ambulancia pedig a földszinti 17-es rendelőben működik.

A költözés minőségi változást hozott a betegellátásban. A 32 ágyas osztályon a szobák többsége 2-3 ágyas, s ezek mellett 1 db egyágyas szoba áll a páciensek rendelkezésére.
A tornaszoba a fizikai gyógyulás fontos tere, ahol egyéni és csoportos foglalkozásokon ismertetjük meg a betegeket az állapotuk javítását szolgáló mozgásformákkal. Jobban terhelhető pácienseinknek jó idő esetén szabadtéri sétát, udvari tornát is szervezünk. Társalgónk a közösségi élet színtere, ahol nem csak a látogatókat fogadják a betegek, hanem TV-t néznek, olvasnak, beszélgetnek.
Kórházi tartózkodásuk idejére házi kiskönyvtárunkból könyveket kölcsönözhetnek, amiket akár az udvaron is olvashatnak.
Az ellazulást segítõ technikák közül a rehabilitáció idején folyamatosan alkalmazzuk a relaxációt.
Miután az étrend jelentősen befolyásolja a páciensek életminőségét, dietetikus munkatársunk is rendszeresen felkeresi a betegeket.

Látogatási idõ: hétfõ – péntek: 15.00-18.00
hétvégén és ünnepnapon: 10.00-18.00

A rehabilitáció általában három hetes kórházi tartózkodást jelent, melynek eredményeként betegeink stabil kardiovascularis statussal, jól beállított gyógyszeres kezelési javaslattal, mozgásterápiás és étrendi útmutatókkal térhetnek vissza eredeti környezetükbe, otthonukba.

Dr. Nagy Klára Némethné Herczeg Tünde
osztályvezetõ fõorvos vezetõ ápoló

                                                                        
                                                                      


nyomtatoNyomtatható verzió