Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Szemészet - Szolgáltatások 
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 17.
Névnap: Endre, Elek
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.30.
Látogatók: 33189

A Szemészeti Osztály speciális szolgáltatásai


 1. A szemészeti műtőben 3 db phacoemulsifikációs készülékkel végezzük a szürkehályog műtéteket. INFINITI készülékünk alkalmas microinciziós phacoemulsificatios műtét végzésére, mely lehetővé teszi a műtét elvégzését és a műlencse implantálását 2,2 mm-es seben keresztül is. Szintén ez a készülék alkalmas az Aqualase technológia használatára, mellyel ultrahangos energia felhasználása nélkül tudunk lágyabb magokat eltávolítani. Ugyancsak ez a készülék alkalmas a torziós kézifej, OZIL használatára. Ezekkel a kézifejekkel igen kemény szürkehályogos lencsemagok hatékonyabb és kíméletesebb eltávolítását teszi lehetővé.
 2. Speciális pseudoakkomodatív műlencse is rendelkezésre áll a szürkehályog műtéteknél, mely a közeli és a távoli éleslátást is biztosítja a műtét után (előzetes vizsgálat alapján az arra alkalmas betegeknél). Szintén speciális aspherikus és kék fény szűrővel ellátott műlencsék is a rendelkezésünkre állnak szürkehályog műtét során implantálásra. Szaruhártya görbületi hibájával rendelkező szürkehályogos betegnél a szaruhártya torzító hatását TORICUS műlencsével tudjuk megszüntetni.
 3. A szemészeti műtőben új vitrectomiás készülékkel a szem hátsó részének a műtéteit végezzük. A készülékhez speciális hidegfényforrás tartozik, mely kiváló látási fényviszonyokat teremt a műtét során. A készülékkel 23G és 25G-s technológiával is tudunk dolgozni, amivel elkerülhető a nagy kötőhártya és ínhártya sebzés készítése.
 4. Szilárdtest Argon hullámhosszúságú laser készülékünk alkalmas mind ambulanter végzett szemfenéki laser kezelésére (diabeteses beteg, vénás occlusio), mind üvegtesti vitrectómiás műtét során direkt endolaser kezelésére.
 5. YAG laser készülékünkkel akut zöldhályogos rohamban szenvedőknél a szem megnyitása nélkül tudjuk a roham oldását (gyöki iridotomia) elvégezni. Másodlagos szürkehályog kialakulása esetén szintén ezzel a készülékkel tudjuk megnyitni a hátsó tokot. Zöldhályogos betegeknél laser trabeculoplastikával tudjuk a szemnyomást csökkenteni.
 6. Radiolase készülékünkkel radiofrekvencia felhasználásával tudunk vágni és koagulálni. A szemhéjakról, és a szem környékéről tudunk eltávolítani tumorokat, és plasztikai műtétek végzésére is alkalmas.
 7. A kórházunk CO2 laser készülékével a laser műtőben a szem környékéről tudunk vágó és párologtató technikával tumorokat eltávolítani.
 8. Új Heidelberg Retina Angiographunk a diagnosztikában áll rendelkezésünkre. Ez a készülék jelenleg egyike a legmodernebb szemfenéki képalkotó és archiváló rendszernek. A képet nem optikai úton, hanem 3 fajta hullámhosszúságú lézersugár letapogatásával nyeri. Felbontóképessége 5 mikron (hagyományos funduskameránál 25 mikron). Szimultán tudunk vele vörösmentes képet, fluorescein, és ICG angiographiát végezni. Diabeteses betegek gondozásában, szemfenéki éreredetű történések diagnosztikájában, valamint glaucomás betegek gondozásában tudjuk kamatoztatni tudását.
 9. Humprey automata periméterünk a glaucomás betegek diagnosztikájában és gondozásában áll rendelkezésünkre.
 10. Szemészeti ambulanciánkon Diabetes Gondozó, Glaucoma Gondozó, Refraktív sebészeti ambulancia és Macula ambulancia működik.
 11. Cryo készülékkel lehetőség van a retina perifériás elváltozásainak kezelésére, valamint rubeosis iridis esetén cyclocryopexiát végezhetünk.
 12. OCT készülékünkkel az éleslátás helyéről, illetve a látóidegfő területéről tudunk 10 mikrométeres felbontással metszeti képet készíteni, és mikrométeres pontossággal méréseket végezni.
 13. Cornea topográfunkkal a szaruhártya görbületi eltéréseit tudjuk feltérképezni.
 14. Pachymetriás készülékünkkel a szaruhártya vastagságát tudjuk mérni mikrométeres pontossággal.

nyomtatoNyomtatható verzió