Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja -  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 17.
Névnap: Endre, Elek
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2016.03.30.
Látogatók: 27497

Az osztály története


Osztályunk 1940-ben, Dr. Győrffy Sándor főorvos vezetésével kezdte meg működését. Az eredetileg 20 ággyal létrehozott szemészet hamarosan 22 ágyas trachomás részleggel bővült. Akkoriban a trachomát népbetegségként tartották számon, ám 1956 elejére a megyében sikerült felszámolni ezt a betegséget. Győrffy főorvos úr - tevékenységének elismeréseként - a szemészek között elsőként kapta meg a Munka Érdemrend kitüntetést. Az osztályon a trachoma szervezett gondozása mellet nagyrészt szemsérüléseket láttak el. 1940-44-ig összesen 1389 szemsérültet műtöttek, ebből 127 áthatoló sérülés volt, melynek kb. felét enucleálni (eltávolítani a szemet) kellett. 1945-46-ig 174 áthatoló sérülés történt, nagyrészt robbanás következtében, s ezekből a sérülésekből 84 végződött enucleacióval. Korszerűtlen épületben, túlzsúfolt körülmények között folyt a betegellátás.
1976-ban a szemészti osztály a pózvai telephelyre költözött, 40-es ágylétszámmal.

Az arborétum szépségű és növényi gazdagságú területen kezdetben csak egy földszintes épület állt. Akkoriban még a terület arborétummá nyilvánítása is felmerült. A későbbiekben a Zalaegerszeg centrumában található belső kórház bővítési korlátai miatt egyes osztályok elhelyezését itt oldották meg, ezzel megalapozva a „Külső Kórház” elnevezést. Az épületek egymás utáni megjelenése természetesen a zöld terület zsugorodását vonta maga után.

Ekkor már Dr. Sallai Sándor volt az osztály vezetője, aki mind a diagnosztikai, mind a terápiás eljárások területén nagy változást hozott. Kiterjesztette az ambuláns betegellátást, megszervezte a glaukóma( zöldhályog) gondozást. Ekkor már a szürkehályog elleni beavatkozások tették ki a szemészeti műtétek nagy részét.

1992 májusában került az osztály élére Dr. Szalczer Lajos főorvos úr. Érkezésével elkezdődött osztályunk mai felépítésének kialakítása. Elsőként sikerült az osztály hét szakrendelőjét új műszerekkel felszerelni: réslámpákkal, binokuláris ophtalmoskoppal, a réslámpákhoz tartozó applanációs tonometerekkel, projektorokkal és 90 dioptriás lencsékkel, valamint szterotesztekkel.

Osztályunkon ekkortól 34-es ágylétszámmal folyt a gyógyítás.
A korszerűtlen műtő újjáépítése is megtörtént, aszeptikus és szeptikus műtőt is sikerült kialakítani. Két Leica mikroszkóp került mindkét műtőbe, amelyek segítségével elkezdődhetett a mikrosebészet bevezetése.
Az országban elsők között itt alkalmazták a szürkehályogos betegeknél a lencsemag ultrahangos, úgynevezett phacoemulsificaciós technikával történő eltávolítását. Ennél a műtétnél az elszürkült szemlencse eltávolítása után a lencse törőerejét műlencse beültetéssel pótoltuk.
A műtő korszerűsítése lehetővé tette, hogy az országban elsők között alkalmazott phacoemulsifica-
tiós technikát a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság kongresszusain is bemutassuk.
A Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság felkérésére osztályunk élő szemsebészeti közvetítéseket szervezett. Az első ilyen 1999 márciusában történt, majd ezután még 12 alkalommal kérte fel a társaság osztályunkat a beavatkozás bemutatására.
Ma már ezek a közvetítések átkerültek Budapestre, de nagy büszkeségünkre szolgál, hogy osztályunk részt vett ennek a csodálatos és hagyománnyá váló bemutatóknak az elindításában.
Ezek az élő szemsebészeti bemutatók nagyban hozzájárultak a szürkehályog phacoemulsificatiós műtéti technika hazai elterjedéséhez.
Ekkor a beavatkozások nagy részét már a szürkehályog ellenes műtétek tették ki.
Kezdetben merev lencséket alkalmaztak. A mikrosebészeti technika fejlődése révén a nagy sebeken keresztül végzett szürkehályog műtétekről át lehetett térni a kis sebeken végzett beavatkozásokra. A korábbi 7 mm helyett ma már 2,7-2,2 mm-es seben át történik a műtét, ami kötelezővé tette az összehajtható műlencse használatát.
Az összehajtható műlencséken kívül speciális műlencséket is használunk a fénytörési hiba kijavítására. Szaruhártya görbületi hiba esetén torikus műlencse beültetésre, illetve ha a betegnek igénye van arra, hogy életét szemüveg nélkül folytassa, akkor multifokális műlencse beültetésre is lehetőség van osztályunkon. A seb méretének csökkenése azt is lehetővé tette, hogy a retrobulbáris injekciók alkalmazása helyett áttérjünk a cseppentéssel történő műtéti érzéstelenítésre.
A korszerű technika eredményeként a korábbi egy-két hetes kórházi tartózkodás helyett mára a szürkehályog műtétek átkerültek az egynapos sebészet körébe.
Az ezredforduló előtt kezdtük el az üvegtesti tér és az ideghártya területét érintő műtéteket, a pars plana vitrektomiákat. Ilyen típusú műtétre kerül sor az ERM (epiretinalis membran), macula lyuk, endophtalmitis, üvegtestbe süllyedt lencse vagy műlencse esetén, ha üvegtesti vérzés alakul ki vagy ha üvegtesti trakciós kötegek eltávolítására és endolézer kezelésre van szükség.
Az ultrahang készülék beszerzése nagy segítséget jelentett a műlencse tervezésében, majd az ultrahangos lencse bemérést optikai biométerrel egészítettük ki, ami által a lencse tervezés még pontosabbá vált.
Az osztály már meglévő angiografiás laborja új funduskamerával egészült ki, majd HRA angiografot is beszerezett osztályunk.
Két darab lézer készülékkel is rendelkezünk. Az argon lézer a szemfenéki elváltozások kezelésére szolgál, főleg a cukorbetegek, illetve a vénás trombózist szenvedett betegek esetén. A másik, a Yag-lézer készülék, a szürkehályog műtött betegeknél kialakuló másodlagos cataracta megszüntetésére képes, illetve a zöldhályogos betegeknél lehetővé teszi a lézeres irridotomia elvégzését.
Ambulanciákon a már meglevő glaukóma gondozó és macula ambulancia szintén OCT támogatást kapott. A Goldmann-féle periméter mellett egy Humphry-féle automata periméter is munkába állt.
A szaruhártya betegségeinek diagnosztikájára cornea topograf készülék áll rendelkezésünkre.
Az aszeptikus és a szeptikus műtő mellé egy ambuláns műtő kialakítására is sor került, mely megkönnyítette az ambuláns sebészeti betegek ellátását.
A cukorbetegek számának fokozatos emelkedése tette szükségessé a diabetes ambulancia létrehozását.
A járóbeteg szakrendelésen folytatódott a gyerekszemészeti szakrendelő és a két járóbeteg szakrendelő magas szinten való működése.
Javaslatunk alapján a rendelőintézet földszintjén egy optikai szalon működik, ahol mind a kontaktlencse illesztés mind a szemészeti segédeszközök (szemüveg stb.) kiszolgálása hangsúlyt kapott, megkönnyítve a betegek számára ezek beszerzését.

2011-ben aláírásra került a "Kardiológia és Szívsebészeti Centrum kialakítása és infrastruktúra fejlesztés a Zala Megyei Kórházban” elnevezésű pályázat. Ennek a fejlesztésnek a legfontosabb eleme a Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum kialakítása. Az infrastruktúra fejlesztésének részét képezi a diagnosztikus eszközök korszerűsítése és bővítése (pl. új CT beszerzés), a központi műtők és az intenzív osztály eszközeinek fejlesztése, a Központi Sterilizálónak az új kardiológiai épületben való elhelyezése, a központi műtőblokkhoz közvetlenül kapcsolódva. A kórház célja az aktív ellátások egy telephelyre koncentrálása, a külső telephelyről.

A szemészeti osztály ennek a projektnek a részeként, 2015 áprilisában beköltözött a Zrínyi utcai telephelyre.

A műtőblokk és a fekvőbeteg részleg immár végleges helyén, a Főépület első emeletén található. A szakrendelésekre a Rendelőintézet harmadik emeletén várjuk a betegeket.

Osztályunk jelenleg 15 ággyal működik, 12 orvossal, 9 nővérrel, 11 asszisztenssel az ambulanciákon, a műtőben 4 műtősnő és 3 műtőssegéd végzi a munkáját.
nyomtatoNyomtatható verzió