Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Szívsebészet - Bemutatkozás2  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 17.
Névnap: Endre, Elek
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2010.09.14.
Látogatók: 30812

Bemutatkozás


A múlt század kilencvenes éveinek közepéig a nyugat dunántúli régió egészségügyi rendszeréből, beleértve a pécsi orvostudományi egyetem hálózatát is, hiányzott a szívsebészeti szakellátás. A rendszerváltást követően fiatal, törekvő igazgatók kerültek a Zala Megyei Kórház élére: Dr. Várszegi József orvos-igazgató és Heves István gazdasági igazgató személyében. A menedzser típusú vezetés merész elhatározása volt az, hogy szakmai-történelmi előzmények nélkül szívsebészetet telepítsen megyei kórház struktúrájába, ugyanis ezt megelőzően szívsebészet csak orvosegyetemi központokban Budapesten 3, Szegeden és Debrecenben 1-1 szívsebészeti osztály működött és ellátta az egész ország szívsebészeti feladatát.
Az 1994. április-májusban történt kormányváltást követően az új egészségügyi kormányzat haladéktanul megoldandó feladatnak tekintette a nyugat dunántúli szívsebészeti ellátást. A betegellátás szempontjából abszolút indokolt döntést az a sajátos körülmény segítette, hogy a budapesti Szabolcs utcai Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikájának igazgató egyetemi tanárát, Dr. Papp Lajos szívsebész professzort az egyetem leváltotta igazgatói beosztásából. Politikai és szakmapolitikai háttéralkuk után 1994 nyarán Dr. Kovács Pál akkori új egészségügyi miniszter megbízólevelet adott Papp Lajos professzornak, hogy szívsebészeti-kardiológiai osztályt szervezzen a Zala Megyei Kórházban, s egyben hozza létre a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem kihelyezett Szívsebészeti Tanszékét. A feladat megoldásához Zalaegerszegen a legjobb feltételek adottak a többi kiszemelt szombathelyi, győri, balatonfüredi kórházakkal szemben. 
1994. augusztus elsejétől szeptember végéig Papp Lajos professzor és Budapestről vele együtt áttelepült 5 fiatal orvos munkatársa (Dr. Alotti Nasri, Dr. Bátfai László, Dr. Kecskés Gábor, Dr. Varga Zsolt), illetve 5 egészségügyi szakdolgozóval együtt a kialakítandó osztály orvos, szakdolgozó és nővérgárdájának elméleti felkészítését folytatták. 1994. októberében műszerismeretet oktattak, és gyakorlati képzést végeztek a kórház legrégebbi szárnyában, ahol tisztasági festés után fogadta a betegeket a szívsebészeti osztály egészen 1999 májusáig, amikor az osztály átköltözött az új épületbe a korábbi kórházi gyógyszertár helyére.
A szívsebészeti anesztézia és intenzív terápiás munkacsoportot Dr. Varró Margit vezette egészen 2007-ig. A központi műtőblokk hat műtőegységéből két műtőt a szívsebészet rendelkezésére bocsátottak, ugyanakkor a sürgős sebészeti és a nem steril műtéti ellátást a központi műtőegységből áthelyezték az épület földszintjére.
1994 nov. 8.-án végeztük el az első nyitott (mesterséges keringés és gázcsere alkalmazásában) szívműtétet. A szükséges gépeket, műszereket a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem leselejtezett műszerparkjából kaptuk meg. Egy év múlva, 1995 decemberében az országgyűlés 350 millió forintot szavazott meg új és hiányzó műszereink beszerzésére, az önálló haemodinamikai laboratórium létesítésére. 1997. február 17-én kezdte meg működését a nyolcágyas, jól felszerelt, önálló szívsebészeti intenzív részleg és a haemodinamikai laboratórium. Ennek az eseménynek a fontossága ebből adódott, hogy több mint két éven át, az önálló haemodinamikai laboratórium beindulásáig a budapesti és a szegedi haemodinamikai laboratóriumokban történtek betegeink szívkatéteres vizsgálatai. 1998. február 19-én az ezredik, 2000. szeptember 12-én a kétezredik nyitott szívműtétet végeztünk. Emellett több száz pacemaker, illetve érsebészeti műtétet végeztünk. 1999 év tavaszán a kórház vezetése megszüntette az érsebészeti profilt, melyet Dr. Varga Zsolt vezetett. Az osztályt 1997 április 1-jétől megbízottként, majd 1998. november 1-jétől kinevezettként Dr. Alotti Nasri vezeti.
2001. június 18-án elvégeztünk az első ICD implantációt. 1999 óta rutinszerűen végzünk mesterséges keringés nélküli (ún. off pump) koszorúsér műtéteket. A nemzetközi szívsebészeti trendeknek megfelelően 2004 óta nagyobb hangsúlyt fektetünk a szívbillentyű megtartó (ún. plasztikai) műtétek elvégzésére. Ezeket a műtéteket egyre gyakrabban és nagyobb siker arányban végezzük. 2005. augusztus 30-án Magyarországon először végeztünk endoszkópos mitralis műbillentyű beültetést. Ezzel a technikával további 13 szívsebészeti műtétre került sor. Gazdasági okok miatt ilyen jellegű műtéteket egyelőre nem végzünk, azonban terveink szerint a közel jövőben ismét bevezetésre kerülnek.
2002. novemberében Keszthelyen nagy sikerrel és elismeréssel megrendeztük a Magyar Szívsebészeti Társaság IX. kongresszusát.
Munkák profilja a felnőttkori szívsebészet.
Műtéteink közel 10%-át sürgősségi alapon végezzük. A többi műtét pedig a kardiológus kollégákkal egyeztetve előre tervezve történik. Egy ilyen műtétre, ha nincs más befolyásoló körülmény átlagosan 3 hetet kell várni.nyomtatoNyomtatható verzió