Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Pénzügy  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 16.
Névnap: Valter
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2014.04.14.
Látogatók: 43147

Pénzgazdálkodási és Számviteli osztály


A gazdasági igazgató közvetlen irányítása alá tartozó osztály feladata az intézeti vagyon, eszközök nyilvántartása, változásuk számviteli előírások szerinti nyomon követése, a támogatások, saját bevételek és kiadások, egyéb gazdasági események számviteli előírások szerinti elszámolása.
Mint a neve is mutatja, az osztály két csoportra tagolható: a pénzgazdálkodási, és a számviteli csoportra.

Pénzgazdálkodási csoport:

A Zala Megyei Kórház mindennapi pénzügyi feladatait látja el. A pénzgazdálkodási csoport tevékenysége 5  fő területre bontható:

Számlakiállítás:

A kórház az OEP által finanszírozott alaptevékenységén kívül végez térítésköteles ellátást is és nyújt különböző szolgáltatásokat magánszemélyek és gazdasági szervezetek részére, amelyekről számlát állítunk ki. Számlázás az alábbi tevékenységek esetében fordulhat elő:
  • Vonzáskörzetébe tartozó vállalkozások és cégek számára nyújtott szolgáltatások esetében, mint például: foglalkozás egészségügyi ellátás, orvosi szűrővizsgálatok, gyógyszerkutatásban való részvétel, mosodai szolgáltatás, más egészségügyi intézményeknek végzett vizsgálatok, műszer sterilizálás, stb.
  • A Zala Megyei Kórház saját dolgozói számára nyújtott szolgáltatások számlázása, mint például: étkezés térítési díja.
  • A térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások számlázása, pl.: a beteget kísérő szállásdíja .
  • Helyiségek bérbe adása.

Szállítói számlák iktatása:

A Kórház mindennapi működéséhez szükséges anyagok, szolgáltatások ellenértékéről kiállított számlák érkeztetése, iktatása, továbbítás az illetékes osztályok (megrendelők) felé, majd a szakmai teljesítés igazolása után azok kiegyenlítése. Ezen számlák főbb csoportjai:
közüzemi számlák,orvosi szakmai anyagok, gyógyszerek, kommunikációs és szakmai szolgáltatások számlái, orvosi eszközök, berendezések karbantartásának díjai, élelmezési alapanyagok, karbantartási anyagok, egyéb.

Pénzkezelés

Bankszámlák kezelése:
A Magyar Államkincstárnál kezelt előirányzat-fedezeti és fedezetbiztosítási számlák kezelése, banki utalások teljesítése.
Pénztár:  
Mindennapi működésben szerepet játszó készpénzforgalom (be- és kifizetés) biztosításához házipénztár működik az S épületben. A pénztárban lehetőség van befizetést teljesíteni készpénzben, bankkártyával és egészségpénztári kártyával is. Ezen kívül működik a Döntéselőkészítési Osztály szervezetén belül a betegirányító irodában is pénztár, ahol készpénzes befizetésre van lehetőség.

Pályázatok:

A pénzgazdálkodási csoporton belül történik a pályázatokkal kapcsolatos adatok kezelése, a támogató közreműködő szervezetével való kapcsolattartást, az elektronikus pályázati felület kezelése,  a szükséges dokumentációk elkészítése.
Adatszolgáltatás, adóbevallás:
Az analitikus adatokból nyerhető adat- és információ szolgáltatás a vezetés, a fenntartó és más szervek, illetve társosztályok számára, forgalmi adó, egyéb bevallások készítése.

Számviteli csoport:

Főbb feladatok:

Analitikus könyvelés

Készletek analitikus nyilvántartása /anyagok fajtája: orvosi műszerek, szakmai anyagok, működést segítő egyéb anyagok,/ tárgyi eszközök, beruházások elszámolása, nyilvántartása,

Főkönyvi könyvelés

Főkönyvi könyvelés költségvetési és pénzügyi számviteli rendben (pénzforgalmi és üzemgazdasági szemléletben), rovattörzsek kialakítása , eredmény kimutatás, mérleg, beszámoló elkészítése.

Adatszolgáltatás:

Főkönyvi, statisztikai, egyéb adatszolgáltatások, vezetés, fenntartó, irányítószerv, stb. felé.

Leltározás

Az intézmény leltározási tevékenységének szervezése, koordinálása.

Szabályozás

Belső szabályzatok készítése, bizonylati rend kialakítása
Az osztály szoros kapcsolatban áll az intézmény valamennyi betegellátó és gazdasági-műszaki osztályával. Ezenkívül több-száz külső (szállító-vevő) partnerrel tartunk fenn szinte napi kapcsolatot.

Pénztár Nyitva tartás

Hétfő

900-1200 ; 1300-1430

Kedd

900-1200 ; 1300-1430

Szerda

900-1200 ; 1300-1430

Csütörtök

900-1200 ; 1300-1430

Péntek

900-1330


nyomtatoNyomtatható verzió  
Helyi menü

Bemutatkozás
Dolgozók