Zala Megyei Szent Rafael Kórház hivatalos honlapja - Bemutatkozás  
8900 Zalaegerszeg Zrínyi u. 1.
E-mail:zmkorhaz@zmkorhaz.hu
Telefon: 92/507-500
Fax: 92/331-405
Betegirányító: 92/507-509
92/507-574, 92/507-568
 2019. július 17.
Névnap: Endre, Elek
Szöveg keresés:

 
Utolsó módosítás: 2018.02.01.
Látogatók: 40764
Tisztelt Betegeink és Hozzátartozók!
Kedves Érdeklődők!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 9 főből álló Dietetikai Szolgálat működik. Tagjai dietetikusok, akik olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.

A kórházakban terápiás dietetikusok dolgoznak, akik a gyógyításon belül a gyógyélelmezés megvalósításáért felelősek. Összeállítjuk a betegek étlapját, amely a különböző betegségekben szenvedők számára biztosítja a diétás étrendet. A diétás étkeztetés célja, hogy a betegek a koruknak, nemüknek, fizikai aktivitásuknak, tápláltsági állapotuknak és betegségüknek megfelelő energiájú és tápanyag összetételű étkeztetésben részesüljenek. Ugyanakkor feladatunknak tekintjük a betegek egészséges táplálkozási szokásokkal, elvekkel, ételekkel való megismertetését is. A kórházi betegétkeztetésre szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok vonatkoznak. Mindezen tényezők következtében előfordulhat, hogy az Ön étrendje eltér az otthonában megszokottól, ilyenkor jusson eszébe, hogy hasonlóan a gyógyszerekhez, beavatkozásokhoz ez is az Ön gyógyulását szolgálja.

A dietetikusok közvetlenül a betegosztályokon dolgoznak, de mindennapi munkájuk során szoros kapcsolatban állnak a betegétkeztetést ellátó Élelmezési Osztállyal is.
Amennyiben az orvos kéri, vagy tisztelt betegünk, illetve hozzátartozója igényli, személyre szóló egyéni diétás tanácsadást tartunk számukra. A szóbeli tájékoztatón túl írásos diétás útmutatót, mintaétrendet, tápanyagtáblázatot is rendelkezésre tudunk bocsátani.

Járóbeteg rendelésen kezelt betegek számára diétás tanácsadást minden szerdán 13-15 óra között a D (új) épület földszintjén, a szociális munkás irodájában biztosítunk. Mindenkit akinek diétával kapcsolatos kérdése van, szeretettel várunk beutaló nélkül is.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes osztályokon minden beteg – függetlenül attól, hogy korábban diétázott-e speciális étrendre kerül. Így például a műtétes osztályokon, Onkológián, Pulmonológián, Gyermekosztályon fehérjedús; a Kardiológia Osztályon koleszterinszegény étrendet alkalmazunk.

Néhány hasznos tanács:

•    A kórházunkban egyéni tálcás tálalás működik, ami azt jelenti, hogy a betegek részére személyre szólóan egy tálcán érkezik az étrendjüknek megfelelő ebéd az élelmezésről. Evőeszközt az élelmezésnek nem áll módjában biztosítani, ezért azt, valamint ivópoharat hozzanak magukkal.

•    Mielőtt a hozzátartozó a betegnek ételt, italt szeretne behozni, kérje ki az orvos, a dietetikus vagy a nővér véleményét mit szabad a betegnek fogyasztania.


Kívánunk mielőbbi gyógyulást és jó egészséget!


Végvári Viktória
vezető dietetikus
Diétás Szolgálat
nyomtatoNyomtatható verzió  
Helyi menü

Bemutatkozás
Dolgozók