keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

2022 TAVASZÁN IS SIKERES ÉVADOT ZÁRT A RICHTER EGÉSZSÉGVÁROS

ADOMÁNYREKORD, 4.389 SZŰRÉS, 38 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKNEK

Tizenhárom éve indult útjára a Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró programsorozata, hogy segítse a lakosok egészségének megőrzését, támogassa az egészségügyi intézményeket. Minden helyszínen számos fontos szűrésen és tanácsadáson, valamint egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A Richter Gedeon Nyrt. alapadománya a már tavaly is megemelt összegről, 3.500.000 forintról indult minden állomáson, amelyet a résztvevők tovább gyarapíthattak. A lakosok ugyanis nemcsak saját magukért, de a helyi egészségügyi intézményekért is tehettek: hiszen minden aktivitásukért 300 forintot érő adománypont járt. Összefogásuknak köszönhetően a tavaszi négy Richter Egészségváros alkalmával több mint 38 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó társaság a támogatott intézmények számára. 

A Richter Gedeon Nyrt. programsorozatának 90 állomásán eddig több mint 200 ezren vettek részt, és közel 220 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően összesen több mint 480 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is. Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kaptak. Az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódott a Richter által minden alkalommal felajánlott, néhány éve jelentősen megemelt, 3,5 milliós alapadományhoz.

A 2022-es tavaszi évadban a zalaegerszegi Zala Megyei Szent Rafael Kórház részére
7.485.200 forint, az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet számára 9.244.900 forint, az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára 12.706.400 forint, míg a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központnak 9.060.200 forint adomány gyűlt össze.

A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy többfunkciós ultrahang készülék, egy mammográfiás készülék, egy szülészeti műtőlámpa és újszülöttellátó-asztal beszerzése, vagy a járóbeteg szakellátás komplex modernizációja.

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezelésérről is.

 Helyszíni és online részvételi rekord a virtuális adománypont-gyűjtésben

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook-eseményeiben is számos előadást követhettek élőben az érdeklődők. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen 2.655.300 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Mi sem igazolja jobban, hogy az élő közvetítésre egyre nagyobb az érdeklődés, mint az, hogy az idei évben megdőlt a virtuális pontgyűjtés rekordja: a lakosok online aktivitása 1.991.700 forinttal növelte az adományösszeget az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára. Ugyanezen a helyszínen sikerült a lakosoknak megdönteni az adományrekordot közel 13 millió forintos eredményükkel.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek, így a hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tizenhárom éve alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat idén ősszel is folytatódik, és a tervek szerint Budakeszire, Szegedre és Oroszlányba látogat el.

 

További hírek

2024 március 18 - hétfő
Kötelező sorszámhúzás egyes szakrendelésekre

Az új Járóbeteg Irányítási Rendszer megvalósításaként március 20-tól (szerda) az előjegyzett időpontra érkező pácienseknek és a sürgős beutalóval érkezőknek sorszámot kell húzniuk a Rendelőintézet földszintjén lévő sorszámhúzó automatánál a következő szakrendelésekre:

  • Bőr- és nemibeteg szakrendelés I-II.
  • Bőr és nemibeteg gondozó I-II.
  • Diabetológiai szakrendelés I-II.
  • Szemészet – valamennyi szakrendelés és ambulancia
  • Urológia és Andrológiai szakrendelés

A rendelőintézeti sorszámhúzó automatánál információs kollégánk segíti az érintett páciensek tájékozódását. Miután a sorszám húzásakor a szakrendelőkben látják, hogy a páciens megérkezett, a beutalókat nem kell leadni. A behívást a várótermekben kihelyezett betegtájékoztató monitor jelzi. Ha az Ön sorszáma jelenik meg a monitoron, az azt jelenti, hogy mehet a sorszám mellett jelzett rendelőbe.

2024 március 18 - hétfő
Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültek

Kórházunk felterjesztésében Dr. Tihanyi Mariann minőségügyi orvos-igazgató helyettes,

Zalaegerszeg Önkormányzatának felterjesztésében pedig Dr. Bujtor Zoltán, a II-es Belgyógyászat osztályvezető főorvosa vehetett át

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a Belügyminisztériumban, a március 15-e alkalmából tartott ünnepségen.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Kórházunk felterjesztése  a következő volt:

bővebben

2024 március 13 - szerda
Köszönjük az adományozóknak

Az AquaCityben tavaly tartott jótékonysági nap bevétele és az Ispita Alapítvány kiegészítő támogatása révén két eszközzel gyarapodott kórházunk Fül-Orr-Gégészeti Osztálya. A professzionális hallásvizsgáló (audiométer) mellett egy olyan nagyfelbontású, endoszkópos fejjel rendelkező mikroszkóp segíti a diagnosztikát, mely a legapróbb gyermekfülek vizsgálatára is alkalmas.

www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/03/uj-diagnosztikai-eszkozok-erkeztek-a-megyei-korhaz-ful-orr-gegeszeti-osztalyara-az-aquacityben-gyujtott-adomanybol

2024 március 13 - szerda
Szülésre felkészítő tanfolyam

 

Kedves Várandós Kismamák! 

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében áprilisban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. április hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2024 március 04 - hétfő
Beteglátogató képzés Zalaegerszegen

Önkéntes beteglátogató képzés indul Zalaegerszegen, amelyet a Szombathelyi Egyházmegye a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházzal együttműködve tart. A képzésre vallásukat gyakorló személyeket várunk, akik vallási indíttatásból, jócselekedetként szeretnék végezni a szolgálatot. A beteglátogatás heti 1-2 órában végzett önkéntes szolgálat. A cél a betegek meghallgatása, lelki erősítése és a velük való közös imádkozás. A beteglátogatók egymást támogató csoportot alkotnak a kórházlelkész vezetésével, a későbbiekben évente 2 alkalommal lelki és szakmai továbbképzést biztosítunk számukra.

A képzés 2024. április 6-tól május 31-ig tart.

További információ a jelentkezésről és a képzés menetéről a www.szentrafael.hu oldalon olvasható.

Tisztelettel:

Horváth István Sándor kórházlelkész