keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI)

EFOP-1.8.19-17-2017-00022

Megvalósítás időtartama: 2018. március 1. – 2020. április 30. (26 hónap)

Fenntartási időtartam: a megvalósítást követő 3 év (2020. május 01. – 2023. április. 30.)

Elérhetőségek

Címünk: 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-58.

Az EFI tevékenységével kapcsolatos időpont egyeztetések: 92/507-500/1912

E-mail: efizeg@zmkorhaz.hu

Facebook: Egészségfejlesztési Iroda Zalaegerszeg

 

A projekt célja: javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, növekedjen a lakosság egészségtudatossága, javuljon az emberek egészségkultúrája.
Célcsoport: a járás lakossága, különösen a krónikus nem-fertőző betegségek életmódbeli kockázati tényezői által érintett lakosság, valamint a mentális egészség szempontjából sérülékeny csoportok és a mentális betegségek tekintetében kockázati csoportba sorolható személyek.

Néhány fontosabb, megvalósított programunk:

Egyéni diétás/életmód tanácsadás minden szerdán 13.00-15.00 óráig

Egyre több embert érint, hogy betegségének diagnosztizálása után kiderül, speciális diétára szorul. Ezen érintettekkel külön kell, hogy megismertessük a rájuk vonatkozó helyes táplálkozási, életmód-változtatás lehetőségeit.

Csoportos tornák heti rendszerességgel:

csontritkulásos betegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, daganatos betegek, cukorbetegek tornája, valamint otthont adunk a meridián tornának és indítottunk egy kismama és baba-mama tornát.

Területi egészségnapokon EFI infopult

Szakmai konzultáció a szervezőkkel a program tervezésében. A megvalósításban, az EFI infopult komplex prevenciós szolgáltatásai több témakörben (testmozgás, szűrésekre mozgósítás, daganatos betegségek, szív-érrendszeri megbetegedések, alkohol-, szénhidrát-, túlsúly-, dohányzás – okozta problémák, táplálkozási tanácsok) információk átadása.

Adott világnapokhoz kapcsolódó EFI infopult

– daganatos betegek világnapja, szívbetegek világnapja, diabetes világnap stb.

Csoportos stresszcsökkentő tréning ( mindfulness alapú kognitív terápia módszerével)

A mindfulnes olyan speciális figyelmi állapot és tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, a jelen pillanatra fókuszálva növeli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. A csoportos mindfulnes meditáción alapuló stresszcsökkentés, a mindennapos stresszterhelés csökkentését illetve a stresszel szembeni ellenállóképesség fejlesztését célozza.

Önismereti csoport ( encounter jellegű csoport középiskolásoknak)

Az encounter csoport létezési mód, amelyben a tagok közvetlenül, spontán módon és hitelesen fejezik ki aktuális érzéseiket (intenzív érzelmi bevonódás) felszabadító erejű, ugyanakkor kihívást is jelent a csoporttagok számára. Célja az önismeret jellegű tapasztalatszerzés és a tudatosság növelése.

Alapvető primer prevenciós célú szolgáltatások nyújtása a járás lakosai számára (pl.: információnyújtás, tájékoztatás, figyelemfelhívás)

Az iroda, elsősorban a közösségi programoknak ad helyet és a szervezés-koordinációs hátteret biztosítja. A szakmai megbeszéléseken túl a betérő érdeklődő lakosoknak is egyénileg nyújt tanácsadást.

Egészséges életmóddal történő megismertetés, ezzel kapcsolatos információ nyújtása a különböző prevenciós színtereken

Az egészségtudat kialakítása, formálása, nagyon fontos feladat a primer prevenció minden színterén. Az egészség, mint érték kell, hogy megjelenjen a társadalom számára. Ennek érdekében mindenkinek ismernie kell az egészség megtartására irányuló lehetőségeket. Pl.: helyes táplálkozási szokások kialakítása, aktív mozgás beépítése a mindennapokba.

Tájékoztatás az egészséget veszélyeztető tényezőkről és információk nyújtása annak elkerülésére

Ahhoz, hogy egészségesen tudjunk élni, ismernünk kell azokat a rizikótényezőket, melyek a betegségek kialakulásához vezethetnek. Dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, inaktív életmód, helytelen táplálkozásból eredő következmények ismerete.

Betegségek megelőzése céljából a szűrések propagálása és szolgáltatások nyújtása

A betegségek megelőzése, illetve korai felismerése nagyon fontos feladat, ezért a rizikócsoportba tartozó emberek szűrése nagyon fontos. Ezeknek a rizikótényezőknek az ismerete sarkallhatja az embereket arra, hogy egészségük megőrzése érdekében vegyenek részt szűréseken, mihamarabb kezeljék az esetlegesen kialakult betegséget és ezáltal a szövődmények is elkerülhetővé válnak.

Alváshigiénés konzultáció, tanácsadás

Az alvásproblémákkal küzdők segítésére szolgáló módszer az alváshigiénés tanácsadás, mely az alvás helyreállítására vagy az alvásminőség megőrzésének edukatív eleme. Az alváshigiénés tanácsadás részben az alvásbarát életmódra, a kialvatlanság tüneteinek kezelésére irányul. Célja az alváskészség kiépítése. Egyszerű, logikus, könnyen tanítható és széles körben alkalmazható módszer.

EFI maraton

Általános iskolások és középiskolások számára félórás időközönként, váltakozó helyszínen az egészséges életmód elsajátítására, a szervezetre káros anyagok megismertetésére és a lelki egészségre irányuló prevenciós program, mely magába foglalja pld. a helyes táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a higiénés kézmosás jelentőségét, az alvásproblémákat, a stresszoldás módszereit, a drog, az alkohol és a dohányzás szervezetre gyakorolt hatásainak megismertetését.

 

Együttműködő partnereink:

-68 települési önkormányzat a zalaegerszegi járásban

Almásháza, Alsónemesapáti, Babosdöbréte, Bagod, Bak, Baktüttös, Becsvölgye, Bezeréd, Bocfölde, Böde, Bucsuszentlászló, Csatár, Csertalakos, Csonkahegyhát, Csöde, Egervár, Gombosszeg, Gősfa, Gutorfölde, Gyűrűs, Hagyárosbörönd, Hottó, Kávás, Kemendollár, Keménfa, Kisbucsa, Kispáli, Lakhegy, Lickóvadamos, Misefa, Nagykapornak, Nagykutas, Nagylengyel, Nemesapáti, Nemeshetés, Nemesrádó, Nemessándorháza, Nemesszentandrás, Orbányosfa, Ormándlak, Ozmánbük, Pacsa, Padár, Petrikeresztúr, Pókaszepetk, Pölöske, Pusztaederics, Salomvár, Sárhida, Söjtör, Szentkozmadombja, Szentpéterfölde, Szentpéterúr, Teskánd, Tilaj, Tófej, Vasboldogasszony, Vaspör, Vöckönd, Zalaboldogfa, Zalacséb, Zalaegerszeg, Zalaháshágy, Zalaigrice, Zalaistvánd, Zalalövő, Zalaszentgyörgy, Zalatárnok

-Civil szervezetek

Helyi:
Zalaegerszegi Női Szalon civil szervezet, Csontritkulásos Betegek Egyesülete, Daganatos Betegek Egyesülete, Zalaegerszegi Parkinson Egyesület, Asztma Klub Zalaegerszeg, Vírusos Májbetegek Egyesülete, Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület, ILCO Egyesület, Zalaegerszegi Szív és Érbetegek Egyesülete, „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, Zalaegerszegi Diabetes Egyesület

Térségi:
Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete

Vármegyei:
Vesebetegek Zala Megyei Egyesülete, Zalai Falvakért Egyesület, Zalai Nyitott Szív Egyesület, Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete, Zala Megyei Chron-Colitis Betegek Közhasznú Egyesülete, Lisztérzékenyek Zala Megyei Egyesülete, Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

-Országos intézmények, és országos intézmények Zala vármegyei szervezetei:

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége

Zalaegerszegi Tankerületi Központ

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

-Térségi foglalkoztatókkal kötött együttműködési megállapodások:

Göcsej Nyomda Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft.

Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Zala Vármegyei Kormányhivatal

-Egyéb együttműködések:

Együttműködés az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett “Három generációval az egészségért program II.” pályázati felhívásra létrehozott praxisközösségekkel

WM-MED Kft.

Dr. Boros István háziorvos

BRONTOMED Egészségügyi Bt.

Dr. Varga Ildikó háziorvos