keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Magunkról

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közvetlen betegellátási területe Zalaegerszeg és környéke, illetve Lenti és környéke. Ezáltal  a megye lakosságának 42%-a tartozik ellátási körzetünkhöz, azonban szükség szerint az egész megyéből, illetve a megye határain túlról is fogadjuk a betegeket. 1.700 munkatársunk segítségével a 20 fekvőbeteg osztályon 1.270 ággyal évente 37.000, a több mint 100 szakrendelésen pedig 1 millió esetet látunk el. A gyógyító munkát 11 központi diagnosztikai, terápiás, valamint központi ellátást nyújtó osztály segíti.

Gyógyító osztályaink tevékenységi köre – a megyei kórház jellegből adódóan – sokrétű. A hagyományos orvosi szakmákon (belgyógyászat, sebészet, neurológia, pszichiátria, nőgyógyászat, gyerekosztály stb.) kívül számtalan olyan területet is kiemelhetünk, amely nem tartozik egy átlagos kórház profiljába. Így megemlíthetjük az ortopédiát, a szájsebészetet, a szemészetet, a STROKE Centrumot, a gyermekintenzív részleget, s nem utolsó sorban a szívsebészetet, mely országos szinten is kiemelkedő. A Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum létrehozásával – melynek része a korszerűen műszerezett kardiológiai belgyógyászati osztály, a haemodinamikai laboratórium, a szívsebészet és kardiológiai rehabilitáció – megvalósult a megye, valamint a régió kardiológiai jellegű betegeinek komplex ellátása.

Az intézet vezetése folyamatosan törekszik arra, hogy a gyógyítást a legkorszerűbb módszerek alkalmazásával végezzék munkatársaink.

A hagyományos röntgen és ultrahang készülékek mellett üzemel a CT, az angió, az emlődiagnosztikai készülék; a mágnes rezonancia elvén működő tomograf, valamint a haemodinamikai labor is.

A diagnosztika másik nagyon fontos ága a patológia, ahol a citológiai, a speciális biopszia, az immunszerológiai és hisztológiai, valamint tumor marker vizsgálatokon kívül molekuláris biológiai, valamint digitális képanalízis vizsgálatok segítik a betegségek minél megbízhatóbb diagnosztizálását, s a legoptimálisabb gyógymód kiválasztását.

Az egészségügyi ellátásban világszerte törvényszerű igény a minőségi színvonal folyamatos növelése. A betegek és az egészségügyi ellátást végző intézetek közös érdeke, hogy a betegellátás folyamatában a hatékonyság, a gazdaságosság és a minőségi színvonal növekedés egyidejűleg valósuljon meg.

Kórházunkban a szervezett tudományos élet az 1966-ban megalakult Tudományos Bizottsággal vette kezdetét. Az intézet a Pécsi Orvostudományi Egyetem, a kihelyezett egészségtudományi kar, valamint a Zalaegerszegi Deák Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola Oktatókórháza.

Intézetünk működését különböző alapítványok segítik. Kiemelkedik közülük az ISPITA Alapítvány, amelyet a kórház hozott létre szellemi erőforrásainak fejlesztésére, orvosi gépek, műszerek beszerzésére.

Az intézet működésére a betegközpontú, de teljesítményorientált szemlélet a jellemző. Egyre több munkatársunk vallja vezérlő elvének a kórház “küldetését” megfogalmazó nyilatkozat egyik kulcsmondatát:

“Szakmai igényesség, jó szándék és kellő alázat jellemezze munkánkat.”