keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

7.485.200 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros zalaegerszegi állomásán

Egészség ezreknek, milliók a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak!

 Második alkalommal látogatott a Richter Egészségváros Zalaegerszegre, és ezúttal is szép eredménnyel zárult a program a Dísz téren. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 87. állomásán 23 fontos szűrésen és tanácsadáson és számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Zala Megyei Szent Rafael Kórházért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért élőben vagy online meghallgatott előadásért 300 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Zalaegerszeg lakói ismerősként köszöntötték a rendezvényt, így tudták, mennyire fontos az aktív részvétel, az adománypontok gyűjtése. Nekik köszönhetően 7.485.200 Ft adományt kapott a kórház, melyből többfunkciós ultrahang készülék beszerzését tervezik a Neurológiai Osztály számára.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A rendezvény megnyitóján dr. Kozma Róbert, a belföldi értékesítési és marketing igazgatója elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 87. Egészségváros rendezvényünk. Külön öröm, hogy már második alkalommal érkezhettünk Zalaegerszegre. 12 évvel ezelőtt a lakosok aktivitásának köszönhetően 4.211.000 forintot adományozhattunk a Zala Megyei Szent Rafael Kórház számára. Ma is számos szűréssel, tanácsadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. Mindezt pedig ingyen és várakozási idő nélkül. Bízunk benne, hogy újra megtapasztalhatjuk a zalaegerszegiek összefogását, a programokon való részvétellel rengeteg virtuális adománypont gyűlik össze, és sikerül a 2010-es eredményt jelentősen túlszárnyalnunk.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek számos hasznos tanácsot tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus mesélt az élet változásaihoz való alkalmazkodásról. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről és a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Béres Alexandra fitnesz-világbajnok pedig nemcsak az egészséges életvitelhez vezető útról és lehetséges elakadásainkról mesélt az előadására látogatóknak, de a különböző női életszakaszok változásairól is hasznos információkkal látta el a jelenlévőket. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Dísz térre érkezőket.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta, a PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Zalaegerszeg lakosságának egészségmegőrzésében. „13 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. A zalaegerszegi Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Dísz téren. Ezúttal is megbizonyosodott az esemény létjogosultsága, hiszen többek között prosztataszűrésen 145 szűrésből egy extrém érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 254 szűrésből 17 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 321-en vettek részt, és több esetben is 220 feletti értéket mértek, a véradáson pedig 22 fő vett részt. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 187 ember csatlakozott, az online térben pedig 1.020 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 454 180 100 forintot adományozhattunk.”

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD., a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Nagyon köszönöm a Richter Gedeon Nyrt.-nek, hogy ismételten idehozták a szűrőprogramot, az önkormányzatnak, hogy segítették a rendezvényt. Minden képzeletet felülmúlt, hogy egy szombati napon ennyi embert megmozgatott az esemény a helyszínen és online is.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármestere rendkívül büszke volt a zalaegerszegiek teljesítményére, hiszen sikerült elérni azt a célt, hogy megduplázzák a kiinduló 3.500.000 forintos adományösszeget.

Kiváló eredménnyel zárult az online pontgyűjtés

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Dísz térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 306.000 forintot gyűjtöttek a kórháznak.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 7.485.200 forintra nőtt, melyből a Zala Megyei Szent Rafael Kórház többfunkciós ultrahang készülék beszerzését tervezi a Neurológiai Osztály számára.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 87 városban több mint 210 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 220 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 454 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

További hírek

2022 december 01 - csütörtök
Antibiotikum Nap a kórházban

A 2022. évi Európai Antibiotikum Nap kapcsán nyilvános ülést tartott kórházunk Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottsága. Arról, hogy miért is probléma az antibiotikum rezisztencia, dr. Farkas Tamás  infekciókontroll vezető főorvos tartott előadást, majd az antibiotikum rezisztencia mechanizmusát ismertette dr. Felső Péter PhD klinikai mikrobiológus. Dr. Schmidt Dániel László gyógyszerész és dr. Péter Orsolya szakgyógyszerész munkája nyomán a veseelégtelenségben szenvedők antibiotikum terápiájáról kaptak tájékoztatást a kollégákat. A diagnosztikában sarkalatos kérdés a mikrobiológiai tenyésztés, így dr. Milkovszkaja Irina osztályvezető, a vizsgálati módszerekről számolt be. Zárásként ismét dr. Farkas Tamás főorvos tartott előadást, melynek témáját a leukocyturia, a tünetmentes bakteruria és az uroinfekció köré csoportosította. A szakmai információk átadása érdekében a jövőben több nyilvános ülést is tart majd az Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság.

2022 november 03 - csütörtök
Köszöntöttük a rezidenseket

Az eltelt egy év alatt érkezett rezidenseket köszöntötte kórházunkban Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató, dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató és Dr. Kiss Ferenc a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke. Mindhárman fontos információkat is megosztottak a fiatal kollégákkal.

Főigazgatónk a következő szavakkal üdvözölte a kollégákat:

bővebben

2022 október 20 - csütörtök
Várandósfelkészítés

Kedves Várandós Kismamák!

 

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében novemberben is személyes jelenléttel, térítésmentesen folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket novemberben 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zala Megyei Szent Rafael Kórház C. épületének IV. emeleti tanácstermébe.

 

Részletes program és jelentkezés:

 

bővebben

2022 október 19 - szerda
Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült dr. Kukor Gyula

 

Szakmai életútjának megbecsüléseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át utólag Dr. Kukor Gyula, a Neurológiai Osztály emeritus főorvosa A belügyminiszter által augusztus 20-a alkalmából adományozott oklevelet Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár adta át a napokban Budapesten.

Dr. Kukor Gyula 1982-ben szerzett diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Az államvizsgát követően Zalaegerszegen, a „Zala megyei Tanács Kórház-rendelőintézete Neurológiai és Pszichiátriai Osztály”-án helyezkedett el. Dr. Szántó József tanár úr irányítása alatt kiválóan képzett, segítőkész kollégák mellett sajátíthatta el a klasszikus neurológiát.  Hamarosan felismerte, hogy megtalálta hivatását és végleg elköteleződött a szakterület mellett.

bővebben

2022 október 12 - szerda
Tájékoztató a FÜL-ORR-GÉGÉSZETI SZAKRENDELÉS működéséről:

Vizsgálatra jelentkezés

  • Rendelés helye: J épület hátsó traktusa (a fül-orr-gégészeti osztály épülete mögötti pavilon)
    • Rendelési idő: munkanapokon 8⁰⁰ – 14⁰⁰

Előjegyzés szükséges:

  • Személyesen átmenetileg a Fül-Orr-Gégészeti Osztály irodájában
  • Telefonon: +36/92/507-500; 1356 mellék

Felhívjuk a hozzánk forduló betegek figyelmét, hogy ambulanciánk nem beutaló köteles, de időpont foglalása szükséges. Kivételt képeznek a fül-orr-gégész által is sürgősnek minősített kórképek, melyek ellátása a napi előjegyzésre érkezők mellett történik.