keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Központi labor

Bemutatkozás

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Központi Laboratóriuma két egységből áll. A Diagnosztikai Tömb II. emeletét foglalja el az analitikai részleg, ahol a tényleges mintafeldolgozás folyik. A Rendelőintézet 2. emeletén a járóbeteg rendelés kapott helyet. Itt fogadjuk a vérvételre és egyéb vizsgálatokra érkező járóbetegeket. A két egység között szerves munkakapcsolat folyik a dolgozók reszortbeosztását, munkaterületi forgását illetően is.

Nem ritka hogy a járóbeteg szakrendelésen egy nap 400 páciens jelenik meg.  A zsúfoltság elkerülése az intézmény bevezette a konkrét időpontra szóló előjegyzés lehetőségét. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház szakrendelései továbbá a kezdeményezéshez csatlakozott háziorvosok a páciensek számára már így adnak beutalót. A páciensek maguk is kérhetnek időpont előjegyzést.

Aki érvényes háziorvosi beutalóval rendelkezik több módon járhat el:

  • Honlapunk nyitó oldalán az „Előjegyzés” menüpont útmutatásait követve konkrét időpontra kaphat előjegyzést, melyet a munkatársak 24 órán belül e-mail-ben igazolnak vissza.
  • A rendelőintézeti betegirányítóban (kartonozó) vagy a főépület betegirányítójában (sorszám húzása után) személyesen is kérhet előjegyzést.
  • Telefonon a 92/507-509 es vagy a 92/507-574-es számon egyeztetheti az időpontot.

 

A Központi Laboratórium elsősorban Zala Megye járóbetegeinek és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fekvőbetegeinek végez vizsgálatokat. Egyes speciális vizsgálatokat – szerződés alapján – területen kívüli betegeknek is elvégzünk.

Az orvosi laboratórium feladata diagnosztikai célú vizsgálatok végzése humán eredetű biológiai mintákból. Ennek megfelelően feladata, hogy betegek és esetenként egészségesek (szűrővizsgálati) anyagaiból az orvosok részére klinikailag hasznos, az egészségi állapot megítélését segítő információt szolgáltasson, segítse az eredmények értékelését és szükség esetén további célirányos vizsgálatokat javasoljon. Analitikai feladatai: kémiai, hematológiai, immunológiai, szerológiai vizsgálatok, gyógyszerszint meghatározások és egyéb ( a kérőlapon részletezett) vizsgálatok.
Az orvosi laboratórium olyan munkahely, ahol a technikai kompetencia mellet a szakmai kompetenciának is érvényesülnie kell. Ezért jogos igény mind a felügyeleti szervek, mind a”vevők”, és a magunk részéről is, hogy a laboratórium által kiadott leletek a szakma technikai színvonalának megfelelően megbízhatóak legyenek és összhangban álljanak a klinikai elvárásokkal. E célt szolgálják a géppark fejlesztései, a szakmai továbbképzések, a munkafolyamatok rendszeres betanulásai és a külső ,belső minőségbiztosítás.
Laborunk területén – 2009 márciusa óta – önálló részlegként Mikrobiológiai Laboratórium működik.